ДПС с контрапредложение за промени в конституцията

OFFNews 21 юли 2015 в 08:08 4870 9

ДПС излиза с контрапредложение за промени в конституцията и поиска сегашният законопроект на Реформаторите да бъде оттеглен.

Това стана ясно от интервюто на Лютви Местан пред bTV тази сутрин.

Местан очаквал "системните" партии (от които той изключи Патриотичният фронт) да се обединят около предложенията, да се абстрахират от факта, че ги предлага ДПС и да направят отстъпки "в името на националния интерес". Според него хората трябвало да приемат ДПС като "ускорител" на съдебната реформа.

"Новото и градивно" предложение на ДПС било последният шанс да се случи съдебната реформа, по думите на Местан. Според него законопроектът, който днес той щял да обсъди с премиера Борисов и президента Плевнелиев, трябвало да бъде внесен незабавно и да бъде приет на извънредно заседание на Народното събрание през август, на 21-ви или 23-ти. Местан обеща да осигури поне 180 гласа за законопроекта си.

За да бъдат приети промените в основния закон, са необходими поне 160 гласа "за". Миналата седмица Радан Кънев обяви, че очаква законопроектът да бъде приет със 180 гласа. Вчера пък Бойко Борисов заяви, че е негово "голямо желание" в петък всички парламентарно представени партии да съумеят да постигнат мнозинство за съдебната реформа.

Местан коментира и репортаж на bTV, който показа тежкия живот на тютюнопроизводителите в България, като не успя да обясни как точно за над 20-те си години в управлението на държавата ДПС е облекчило живота на българските турци, голяма част от които са именно тютюнопроизводители, но заяви, че е син на тютюнопроизводители и "тази болка ми е позната". Сега ДПС били внесли законопроект, който предвиждал договарянето на цените да става на ниво асоциация на тютюнопроизводителите, а не бизнесът еднолично да определя условията, при които изкупува тютюна.

"Това е моята естествена среда. Това е разликата между политиците от ДПС и останалите политици - ние сме деца на тютюнопроизводители", заяви Местан, чийто часовник вероятно би покрил годишната издръжка на един тютюнопроизводител у нас.

Лютви Местан бе попитан и дали е имал пари в КТБ, на което отговори: "Никога не съм имал пари там, нито стотинка, не познавам този човек (бел. ред. Цветан Василев)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!