Борисов ще убеждава депутати за промените в Конституцията

OFFNews 20 юли 2015 в 08:56 3363 4

Поредица разговори започват в парламента заради промените в Конституцията.

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да разговаря с депутатите на АБВ, а утре с тези от ДПС и евентуално с БСП, за да може промените да влязат в пленарната зала до края на седмицата. От АБВ казаха, че решението дали да подкрепят конституционните промени ще бъде след заседание на Националния политически съвет този следобеoд, съобщава БНР. 

Фиаско претъпяха конституционните промени в ресорната комисия преди седмици. Гласовете против на АБВ, ДПС, БСП и "Атака" надделяха над тези на ГЕРБ, РБ и ПФ и БДЦ. АБВ нарекоха промените реформа "на сляпо". От самото начало партията на Първанов твърди, че не обикновено, а Велико народно събрание трябва да одобри текстовете. Депутатите ѝ даже не се подписаха под законопроекта. Така АБВ стана единственият партньор на управлението, който не подкрепя промените. БСП са против промените. ДПС имат резерви към явното гласуване във Висшия съдебен съвет и разделянето му, но въпреки това показват по-голяма диалогичност.

След разговори с премиера на чай в Момчилград и с реформаторите, Движението все пак допусна, че само няма да участват в гласуване. Личното ангажиране на Борисов с разговорите е жест към ДПС, което настоя премиерът да поеме "движещата роля по съдебната реформа". Друг аргумент на премиера в разговорите ще е и, че още през януари внушително мнозинство – 173 гласа от всички партии подкрепиха стратегията за съдебна реформа. Сред силните аргументи е и желанието на Брюксел за реформи.

За да се приемат важните за стабилността на кабинета конституционни промени и съдебна реформа, са необходими 160 гласа. ГЕРБ, РБ, ПФ и гравитиращи други депутати не могат да ги осигурят. Затова борбата на ГЕРБ сега е "максимален консенсус" да осигури възможност поправките да бъдат разгледани и приети в следващите два до пет месеца. Това ще се случи, ако до края на този пленарен сезон промените бъдат гласувани поне от 160 депутати. Този вариант удовлетворява и желанието на ДПС промените да станат факт след изборите наесен.

Премиерът вчера бе категоричен, че в петък на гласуването на Народното събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа - разделянето на ВСС на две части – съдии и прокурори, мажоритарния избор на съдиите и прокурорите и усилването на ролята на съдебния инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови