Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов подготвя "джентълменско споразумение" за промените в Конституцията

OFFNews 20 юли 2015 в 14:54 3966 3

Премиерът Бойко Борисов е възложил изготвянето на декларация за трите основни промени в Конституцията, под която се надява партиите в парламента да се подпишат.

Това стана ясно от думите на самия Борисов след срещата му с лидера на АБВ Георги Първанов.

По думите му основните теми, по които може да бъде постигнат консенсус, са засилването на ролята на инспектората, разделянето на ВСС на две колегии, както и прекият избор на съдии и прокурори. Той е убеден, че с декларация по тези теми реформата може да бъде приета.

Подписването на декларацията трябва да се случи утре и в сряда по време на срещите с ДПС и БСП, а "в четвъртък парламентът, ако бъде любезен, да гласува такава декларация по тези три точки".

"Да има съгласие - това е едно джентълменско споразумение и в петък да мине на първо четене промяна в Конституцията“, обясни Борисов, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че това е неговото "голямо желание" и ще бъде много благодарен, ако в петък всички парламентарно представени партии съумеят да постигнат мнозинство за съдебната реформа. 

Първанов, от своя страна, обясни, че АБВ застава зад идеята за бърза съдебна реформа и обясни, че имали консенсус с Борисов. Той обаче заяви, че партията му можела да подкрепи промените, само ако бъдат изтеглени и преработени.

Премиерът подчерта още, че ако проектозаконът за промени в Конституцията бъде изтеглен, това ще забави реформата с "поне един месец и нещо във времето", а това няма да бъде добър знак нито за обществото, нито за ЕК.

По думите му в промените има 4-5 спорни текста и те са били оспорени не само от АБВ, но и от професионалната общност и други политически сили. Според него тези текстове трябва да се изчистят.

Така започнатата съдебна реформа е в задънена улица, заяви лидерът на АБВ.

Борисов призна, че в промените има елементи, които са спорни за различните политически партии, но може да се направи един експертен съвет за това.

„Важен е политическият знак, не на мен, на кабинета, ако съумеем по тези три стъпки, които и президентът Плевнелиев подкрепя, да намерим такъв консенсус ще бъде много благодарен“, заяви Бойко Борисов.

Първанов подчерта, че от Реформаторския блок са спънали съдебната реформа. Според него до сегашната ситуация се стигнало, защото има слаб експертен потенциал и арогантно отношение от страна на Реформаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!