Quantcast

Днес властта ходи по горещи въглени. След 2 г. тя ще се търкаля по улиците

Последна промяна на 18 септември 2013 в 09:36 9577 29

Георги Близнашки. Снимка: Нова телевизия

"Това е една власт, която ходи по горещи въглени, тя е в пълна изолация. БСП няма кауза, има едно вкопчване във властта. Неслучайно авторитетите в партията, които в други случаи са защитавали социалистическата идея, в момента мълчат. А напрежението се натрупва. Ситуацията в страната е изключително тревожна. И данните на социолозите говорят за предстояща катастрофа, за това, че властта ще се търкаля след две години по улицата." Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от БСП проф. Георги Близнашки в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

"Българската социалистическа партия в момента няма чуваемост към по-широките кръгове на нашето общество и причината е много проста - тя няма кауза. В момента има едно вкопчване във властта, но властта не може да бъде самоцел. И това пребиваване във властта ще даде много тежки негативи и това ще се отрази в следващи избори и ще даде отражение в следващи поколения, защото това, което се случва е един нов разлом в нашето общество, създава се една нова публичност, на дневен ред се поставят теми, които до неотдавна бяха просто забранени. Преди 3-4 години Сергей Станишев обяви, че олигархия в България няма. А сега всички разискват темата за олигархията и тя се персонифицира в лицата, в определен кръг хора, които очевидно много брутално се намесват в националния политическия живот", каза Близнашки.

"Неслучайно авторитетите в БСП, които при други ситуации са излизали да защитават позициите на тази партия, в момента мълчат. Има едно гробно мълчание в момента. Никой не защитава Българската социалистическа партия, защото тя няма кауза. Търсят се клакьори, които да подават, те се ориентират към персонални възхвали към Сергей Станишев, а не към защита на социалистическата идея. Това никога не е било досега. Това е една твърде странна ситуация. Според мен тепърва горчивите плодове на днешната политика ще се събират и това време не толкова далеч".

Предстоят драматични събития. Напрежението се натрупва. Който смята, че протестът ще затихне сам по себе си, дълбоко се заблуждава, категоричен бе проф. Близнашки. Той определи протестите, в които самият той е активен участник, като "своеобразна морална революция", която ще даде отражение за дълго време напред.

Работата на правителството и последствията от нея проф. Близнашки определи по следния начин:

"Как работи това правителство? Нямаме политически дебат. Имаме едно наддумване. Едно отлагане във времето на вземане на важни решения. Всички чакаме един Избирателен кодекс, но не са ясни принципите, върху които той ще бъде изграден. Ситуацията за страната е изключително тревожна. И данните на социолозите говорят за предстояща катастрофа, за това, че властта ще се търкаля след две години по улицата."

На упрека от Мая Манолова, че е странно ляв човек като него да ходи на места, където се скандира "Червени боклуци" професорът отговори с:

"Въобще не ме притеснява. Фигури от типа на Мая Манолова въобще не ме интересува какво мислят. Защото знам механизма, по който ги въвеждат в парламента, пътя, по който минават, за да стигнат до позицията на народни представители. Аз съм член на тази партия от 1977 г. и влязох в политиката след 10 ноември 1989-а. Заемал съм ръководни позиции, каквито малцина са заемали и то в най-страшното време. В този смисъл никакви упреци не могат да ме притеснят. Аз нося отговорност за много от нещата, които се случиха по време на националната кръгла маса, за създаването на конституцията. В този смисъл какво смята човек като Мая Манолова не може да ме притесни. Аз имам своите възгледи и ги защитавам. Не може да си ляв, когато си гласувал за плоския данък - ти ставаш десен, ти обслужваш интересите на олигархията". 

Средствата на протеста са напълно легални, заяви още професор Близнашки.

"Това е уникален протест. Никой не очакваше, че обществото ще реагира така категорично, така масово. Не мисля, че се е изчерпала енергията. Протестът продължава твърде дълго. Ние сме южна нация. Като такива, като манталитет сме склонни бързо да се палим и след това бързо да гаснат страстите. Това, което се случва, показва една изключителна жилавост, една упоритост за съпротива срещу попълзновенията на олигархията. Опитите да се очерни протестът са обречени на неуспех. Това са много жалки опити, защото хората излизат отново и отново. Аз бях всеки ден през лятото - юли и през август, защото тогава имах повече време, сега имам много лекции и в провинцията, та мога да ви кажа, че хората осъзнават. Навремето Перикъл го е казал - трябва да направиш избор. Те отделят от свободното си време. Перикъл го е казал много красиво: "Ние сме изправени пред дилемата да си почиваме или да бъдем свободни". Значителна част от цвета на нацията, защото на улицата е интелигенцията - авторитетни фигури, които излизат със собствените си физиономии и лица, поемат рискове в професията си".

За избора на Делян Пеевски бившият депутат от БСП заяви:

"Това е много жесток сценарий, добре премислен. От Делян Пеевски се очакваше да свърши мръсната работа за децата на номенклатурата, които очевидно за първи път от много време насам губят позиции в националния политически живот. Това, което преживяваме, се ползва със симпатиите на целия цивилизован свят. Това е една морална революция и аз се надявам, че ще дадем добър урок на нашата олигархия".

Според него, никой от депутатите от "новата тройна коалиция" не иска да го види обратно сред редиците си, защото Пеевски "се превърна в символ на злото, на онзи олигархичен модел на управление, който така или иначе ще свързваме с фигури като Олигарски и Сергей Станишев".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2013 в 23:09

В големите градове на Холандия използват витрини за подобна дейност - минават клиентите,оглеждат стоката,харесват ,плащат ,ползват и чао...Да се ходи на протеста всеки ден, от там по телевизиите е прагматична,но тромава дейност -ще те забележат ,но внушението за холандските девойки от витрините остава,а това сваля "цената"...Не се хаби Близнашки,късно е!

18.09 2013 в 22:08

Щом критикуват БСП, ЗНАЧИ СА УМНИ/Близнашки . Румен Петков Г ПЪРВАНОВ, И ОЩЕ ДВАМА ,ТРИМА ОТПАДНАЛИ ОТ РЪКОВОДСТВОТО!

18.09 2013 в 19:10

Тези хули по г-н Близнашки звучат доста съмнително. Вашият Пеевски можел да претърпи катарзис според песоглавеца Станишев, на когото вие се кланяте, а този професор не може! Щото не ви лиже подметките, нали?! Бил много тъп като дете, само че по чия оценка - ако е по ваша защо тогава толкова му завиждате? Освен това без да го познавам, по начина на изказване и разсъжденията му, звучи твърде разумно и интелигентно. Така че само кон с капаци може да лепи етикети и да оплюва някого само защото има лични конфликти с него или пък защото не защитава престъпната му партия. А да си предан на партията си "когато съгреши дори" и да се умиляваш когато те захрачи...(Хр.Радевски) - това си е чиста перверзия.

18.09 2013 в 16:10

Вижте за какво става въпрос! http://bg.5strike.com/bg/invitation/bylink/7798

18.09 2013 в 15:35

Умен, проникновен, точен, честен.

18.09 2013 в 14:49

Оооо, недооправе... пардон, недоправеното момЕ пак реши да си покаже културата и възпитанието.

Давай, давай, когато ти пишеш, толкова добре работиш против тези, които защитаваш, че нямат нужда от врагове, за опоненти да не говорим :).

Бил е прав бай Радой, лека му пръст, за недоклания звяр... :)

18.09 2013 в 14:27

ОФФ-е, ОФФ-е, до там ли я докара да ни представяш изхвърлените на политическото бунище, като този, който е постигнал всичко само благодарение на това, че е дете на родители АБПФК и сега и на ставане и на лягане храчи по направеното от тях за него! Или за ОФФ-ето няма значение, кой какъв човек е и от какъв сой е, стига само да черни и ругае политическите ви противници! С такива слаби крави на тази крива нива до никъде няма да я докарате, щото залагате все на куците коне!!! От старите му другари никой няма да го послуша за нещо, защото знае що за стока е, а тези дето му се "радват" на приказките, "благодарение" на "успехите" на такива като него са намразили предишното и приказките му са без файда! Все настъпвате мотиката и вместо да си изписвате вежди, все си изваждате очите!

18.09 2013 в 12:57

Ники, абсолютно съм съгласна с това, което си написал. Съжалявам ако звуча грубо, но обществото явно има нужда не само от качество, но и от количество.....

18.09 2013 в 12:55

По себе си съдиш явно... :)

Ами, надявам се да го практикуваш все по-успешно това свое хоби занапред- говорене на себе си пред огледалото ;)

Тъкмо ще ти остане по-малко време за червеногЪ3а полюция тук! :)

18.09 2013 в 12:52

Браво! Този ме кефи :) Човекът е живото доказателство, че във всяка партия има свестни хора!!!!! Затова, трябва да се обединят! :) Не е въпроса до имената на партиите, до цвета им, а до ХОРАТА в тях!