Депутатите пак разрешават "копърките", но обещаха да решат проблема с тях

ОFFNews 30 март 2016 в 13:31 3560 2

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, предложено от ГЕРБ, ГЕРБ, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ. С него отново се разрешават т.нар. „копърки“ - таксита, които возят на завишени цени. Управляващите обаче обещаха да решат този проблем със "сериозни промени между двете четения".

Текстовете бяха приети със 106 гласа "за", 42 "против" и 9 "въздържал се".

"Копърките" бяха забранени през октомври отново по предложение на ГЕРБ. Тогава беше прието таксиметровите превози на пътници да се извършват само от превозвачи, които имат удостоверения за регистрация. Тогава от Закона за автомобилния превоз отпаднаха текстовете, които гласяха, че такива услуги могат да извършват и от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

С приетите днес промени обаче тези текстове отново влизат в закона и така "копърките" отново ще станат легални. Въвежда се и т.н. „алтернативен данък“ за таксиметровите шофьори, който предвижда общините да налагат годишен данък в размер между 400 и 1000 лв. за всеки таксиметров автомобил. Те ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

По време на дебатите в зала бившият шеф на транспортната комисия Гроздан Караджов заяви, че днес управляващите не са се събрали заради данъци и такси и това е "камуфлажен закон".

"В голямата си част текстовете служат за прикритие, което да скрие важното за много хора в този парламент - да се върне едно старо положение. Всичко останало е биберон, който да посмучете и да ви залъже. Става дума за една много малка фраза -"от името на регистриран превозвач, но за своя сметка". Тази малка фраза обаче е много голям залък за таксиметровата мафия", каза Караджов.

Независимият депутат Георги Кадиев пък зави, че истинският вносител на този текст не е ГЕРБ, а мафията.

От БСП пък попитаха управляващите с какви очи ще се погледнат сами в огледалото, след като отменят собственото си решение от края на миналата година и нямат мотиви за това, което правят.

„С тези фалшиви протести до никъде няма да стигнат“, каза социалистът Георги Свиленски, като думите му са препратка към таксиметровите шофьори, които блокираха „Орлов мост“ миналата седмица.

Депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова, която е основен вносител на промените и представи законопроекта в пленарна зала, обясни пред колегите си предимно какви промени ще бъдат внесени между първо и второ четене. 

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пък каза, че промените, които ще се внесат между първо и второ четене, "ще изгладят закона и ще прекратят притесненията, изказани в зала". Тя определи приетите днес промени като "стъпка в правилната посока". Стоянова каза още, че проблемът с "копърките" ще бъде решен между двете четения.

По думите ѝ от фирмите, които предоставят таксиметрова услуга, ще трябва да представят списъци с шофьорите, които използват лиценза им, но нямат договор и не са техни служители. Тя определи част от изказванията в зала като "общи приказки".

След това депутатът от левицата Румен Гечев се обърна към председателя на парламента Цецка Цачева, като я обвини, че позволява "на първо четене да обсъждаме мечтите и желанията на Менда Стоянова как ще изглежда закона на второ". Той призова народните представители да не гласуват закона на първо четене.

Караджов също призова текстът да бъде изтеглен, вместо да се правят "сериозните промени между първо и второ четене, за които Стоянова говори".

Въпреки заявката на управляващите за "сериозни промени" между двете четения, срокът за предложения беше намален от 14 на 5 дни.

Промените е Закона за местните данъци и такси трябваше да бъдат разгледани в зала миналата седмица, но бяха оттеглени в последния момент. Причината беше, че от АБВ обявиха, че имат резерви. Вечерта на същия ден последва протест на таксита, който блокира "Орлов мост" и приключи след разговор с транспортния министър Московски. Ден по-късно ГЕРБ и АБВ се разбраха да бъдат направени промени между двете четения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews