ГЕРБ и АБВ се разбраха, отменят забраната за "копърките"

ОFFNews 25 март 2016 в 14:03 6916 11

ГЕРБ и АБВ се разбраха за Закона за местните данъци и такси, отменящ промените, които трябваше да влязат в сила от 1 април и целяха да се забранят т.нар. "копърки".

С предложението, което е внесено от ГЕРБ, се връщат старите правила, при които таксиметров превоз може да се извършва и от водачи, работещи от името на регистриран превозвач, но за своя сметка. Това беше забранено през септември със промени в Закона за автомобилните превози, предложени отново от депутатите на Борисов. Малко след това влизането в сила на новите правила беше отложено за 1 април, за да могат шофьорите да се лицензират или да подпишат договор с лицензирана компания.

В началото на този месец обаче ГЕРБ решиха, че приетият проект е бил грешка, която искат да поправят с промени в Закона за местните данъци и такси.

„Нашите колеги наистина допуснаха грешка и лишиха българските превозвачи от законовото право да работят от името на по-голям превозвач, но за собствена сметка. Тази грешка е установена и с този законопроект ние ще я променим", каза днес на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов по повод забраната.

В сряда разглеждането на промените в Закона за местните данъци и такси беше оттеглено от програмата на Народното събрание. По-късно се разбра и причината - от АБВ, които първоначално са подкрепили идеята, са обявили, че имат резерви към предложението, след като проектът е минал второ четене в транспортна комисия, защото то предвижда въвеждането на патентен данък за таксиметровите шофьори, който те да плащат по два пъти в годината.

Така днес от ГЕРБ обявиха, че ще внесат отново законопректа, но в него ще е записано, че патентният данък ще е между 300 и 1000 лв, а не както беше предвидено в първоначалния текст - между 400 и 1000 лв. Какъв точно ще бъде размерът на данъкът ще се определя отделно от всека община.

Малко след това Лъчезар Никифоров от АБВ даде брифинг, на който заяви, че партията му вече няма резерви. "Това, което сме приели като решение, ви го съобщавам - съгласни сме минималният патентен данък да бъде намален до 300 лв., като се заплаща два пъти в годината“, обяви той.

Снощи таксиметрови шофьори изненадващо блокираха "Орлов мост" и обявиха, че са против промените, които влизат в сила от 1 април. А днес от БСП заподозряха, че на тях им е било "разпоредено да бъдат там и да блокират кръстовището", за да може другата седмица проектът, който отменя забраната за "копърките", да бъде внесен отново в зала.

Според тях новият законопроект на ГЕРБ е "лобистко предложение". От БСП подчертаха, че забраната е била приета само преди няколко месеца и то единодушно от цялото Народно събрание, а сега се опитват да я отменят.

"За нас е недопустимо министърът на транспорта снощи да отива на Орлов мост и да поема ангажименти, които не са в неговата компетентност – да твърди, че ще промени закона. Питам как той ще го промени, при положение, че НС единодушно го е приело”, заяви депутатът от левицата Георги Свиленски.

„Тяхното положение ще бъде още по-тежко, и следващите протести няма да бъдат само на Орлов мост, а в цялата страна. Тези хора не могат да си платят нито лизинга, нито осигуровките, а сега ще трябва да плащат и още по 1000 лв., за да могат големите превозвачи да им откраднат осигуровките, които са платили към тях”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!