Депутатите отложиха гласуването на новия дълг по искане на Патриотите

"Златния пръст" Сидеров съветва депутатите: "Не ставайте "златен пръст" на колониалния режим

Нели Чолашка 19 февруари 2015 в 09:25 4712 26

Снимка Ивайло Анев

Призивът на "Атака" очакваше депутатите на всички входове на пленарната зала тази сутрин.

Депутатите отложиха гласуването на документите за новия дълг в размер на 8 милиарда евро по предложение на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Против предложението на Сименово гласуваха само от бившата управляваща тройна коалиция - БСП, ДПС и "Атака", а всички останали групи го подкрепиха.

Не е ясно за кога се отлага гласуването.

Трите документа - договор за дилърство, договор за агентство и акт за поемане на задължения - са подписани от финансовия министър Владислав Горанов на 6 февруари. Те са внесени за ратификация от Министерския съвет. Горанов иска парламентът да му разреши да вземе близо 16 млрд. лева в рамките на 3 години (2015-2017) и да се изплаща до 30 години с до 10% лихва.

От ГЕРБ твърдят, че по-голямата част от парите ще отидат за рефинансиране на стар дълг. Не е ясно защо в този случай се вземат повече пари от необходимите за рефинансирането му.

Дебатът в НС за новия заем започна вчера и бе съпътстван от совалки на финансовия министър Владислав Горанов сред партиите, подкрепащи кабинета извън ГЕРБ - Реорматорски блок, Патриотичен фронт и АБВ. И трите политически формации демонстрираха, че са обидени от факта, че предложението за ратификация е било внесено в Народното събрание без съгласуване с тях. Само от РБ обявиха, че въпреки обидата ще подкрепят правителството за нов външен заем. От ПФ и АБВ вчера бяха категорични, че няма да гласуват "за", защото все още не били убедени. Те вероятно са размислили и са решили да си дадат още време да преговарят с ГЕРБ.

На фона на разгорещените спорове премиерът Бойко Борисов намекна, че може и да се стигне до оставка, ако не бъде одобрен новият дълг, а вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова попита: "Как можеш да продължиш да управляваш, като нямаш пари".

БСП организираха протест до парламента, на който Мая Манолова раздаваше на журналисти и протестиращи банкноти с номинал 10 000 лева и лика на Владислав Горанов. Червената депутатка обясняваше, че новият дълг за държавата натоварва в 10 000 лева личен дълг всеки български гражданин.

В пленарната зала пък от БСП скандираха "Оставка", а председателката на парламента Цецка Цачева ги призова да си напишат и депозират оставките в деловодството.

Йордан Цонев от ДПС обясни на Валери Сименово, че ДПС не се е срещала с финансовия министър и въпрки това се е запознала с проектозакона и има становище. "Г-н Сименово, трябва и да се чете, не само да се говорят глупости", допълни Цонев. 

Днешният пленарен ден също бе предшестван от привличащи вниманието акции.

От "Атака" например изпратиха писмо до всички партии без ГЕРБ и Реформаторския блок с призив да не влизат в пленарната зала, за да се провали коврумът.

"Колеги. Стоп. Не правете кворум. Така престъпният военен заем няма да мине. Не ставайте златен пръст на колониалния режим", пише в писмото, огласено от лидера на партията Волен Сидеров преди началото на пленарното заседание днес. На него се очаква да се гласува ратификацията на документите по новия дълг в размер на 8 милиарда евро.

Именно Сидеров беше известен в миналия парламент като "златния пръст", който осигури липсващия глас за избора на Пламен Орешарски за премиер.

На всички входове към пленарната зала депутати от "Атака" застанаха с плакати със същия надпис.

Дори в началото на заседанието Десислав Чуколов преследваше с плакатче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Сименов, който предложи отлагане на дебата и гласуването на новия заем.

Кворум имаше, а дебатът за дълга в крайна сметка се отложи по предложение на Сименов.

Относно призива на Бойко Борисов да се гласува новия дълг или да дойде този, който може да осигури 6 млрд. лв. за изплащане на стари дългове, Сидеров обяви, че може да осигури 66 млрд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!