Муравей Радев защити тегленето на нов дълг

OFFNews 19 февруари 2015 в 07:38 3283 13

Муравей Радев

Снимка Булфото

Муравей Радев

Бившият финансов министър Муравей Радев защити предложението на правителството да изтегли 8 млрд. евро нов дълг през следващите 3 години.

"Мая Манолова да си изтегли извънредната емисия от 10 000 лева, която тия дни пусна - новият дълг няма да е при по-лоши, а при няколко пъти по-добри условия", иронизира вчерашната акция на червената депутатка бившият министър в коментар за дълга пред Нова тв.

Репликата за "извънредната емисия" бе провокирана от Мая Манолова, която вчера подаряваше банкноти с номинал 10 000 лв. и с лика на финансовия министър Владислав Горанов и обясняваше, че толкова ще плати всеки български гражданин в резултат на новия заем.

България няма да фалира, ако не се вземе дългът, категоричен бе бившият финансов министър.

Според него дебатите по новия дълг "подменят спора".

"Това, което става в парламента, не е ратификация за дълг, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг през следващите 3 години. Всяка година има такова нещо. Сега излиза стар дълг в падеж. Една добра инициатива рискуваме чисто по български да я съсипем. За първи път България се опитва да излезе на международните финансови пазари и така да вземе дълг от тях при по-добри условия, защото излизайки за 3 г. там, показваш стабилност и предвидимост", заяви Муравей Радев.

Според него записаната в договорите до 10% лихва по новия дълг съвсем не означават, че дългът ще бъде взет при такава лихва, а при много по-ниска.

"Няколко пъти по-добри ще са условията от постиганите досега. 8.25% беше лихвата върху дълга, взет по времето на финансовия министър Милен Велчев. А този, който вземаме ние сега, ще е между 2 и 3%. В последните години България винаги е оповестявала лихва до 10%. Това се прави, защото ако например кажете "до 5%", пазарите ще се ориентират за вашата възможност да плащате дълг и ще ви забият 4.5%", допълни Радев.

Изчисленията му, на база данните, подадени от МФ, сочат, че увеличението на дълга на България след 3 г. ще е с 5.3 млрд. лева, а не с 16 млрд., защото голяма част от новия дълг ще отиде за рефинансиране на стар дълг.

"Няма 16 млрд. увеличен дълг. Увеличението е 5.3 млрд. Тази година има 22 млрд. лева вътрешен и външен дълг. След 3 г. те ще бъдат 27.3 млрд. Като ги извадим, се получава 5.3 млрд.", каза Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!