Quantcast

Муравей Радев защити тегленето на нов дълг

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 07:38 2472 13

Муравей Радев

Снимка Булфото

Муравей Радев

Бившият финансов министър Муравей Радев защити предложението на правителството да изтегли 8 млрд. евро нов дълг през следващите 3 години.

"Мая Манолова да си изтегли извънредната емисия от 10 000 лева, която тия дни пусна - новият дълг няма да е при по-лоши, а при няколко пъти по-добри условия", иронизира вчерашната акция на червената депутатка бившият министър в коментар за дълга пред Нова тв.

Репликата за "извънредната емисия" бе провокирана от Мая Манолова, която вчера подаряваше банкноти с номинал 10 000 лв. и с лика на финансовия министър Владислав Горанов и обясняваше, че толкова ще плати всеки български гражданин в резултат на новия заем.

България няма да фалира, ако не се вземе дългът, категоричен бе бившият финансов министър.

Според него дебатите по новия дълг "подменят спора".

"Това, което става в парламента, не е ратификация за дълг, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг през следващите 3 години. Всяка година има такова нещо. Сега излиза стар дълг в падеж. Една добра инициатива рискуваме чисто по български да я съсипем. За първи път България се опитва да излезе на международните финансови пазари и така да вземе дълг от тях при по-добри условия, защото излизайки за 3 г. там, показваш стабилност и предвидимост", заяви Муравей Радев.

Според него записаната в договорите до 10% лихва по новия дълг съвсем не означават, че дългът ще бъде взет при такава лихва, а при много по-ниска.

"Няколко пъти по-добри ще са условията от постиганите досега. 8.25% беше лихвата върху дълга, взет по времето на финансовия министър Милен Велчев. А този, който вземаме ние сега, ще е между 2 и 3%. В последните години България винаги е оповестявала лихва до 10%. Това се прави, защото ако например кажете "до 5%", пазарите ще се ориентират за вашата възможност да плащате дълг и ще ви забият 4.5%", допълни Радев.

Изчисленията му, на база данните, подадени от МФ, сочат, че увеличението на дълга на България след 3 г. ще е с 5.3 млрд. лева, а не с 16 млрд., защото голяма част от новия дълг ще отиде за рефинансиране на стар дълг.

"Няма 16 млрд. увеличен дълг. Увеличението е 5.3 млрд. Тази година има 22 млрд. лева вътрешен и външен дълг. След 3 г. те ще бъдат 27.3 млрд. Като ги извадим, се получава 5.3 млрд.", каза Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 14:27

Нови заеми ще се вземат за покриване на старите - това е повече от ясно. И това не е притеснително. Да не забравяме все пак, че основно главницата на външния ни дълг е от комунистическо време и това трябва да се каже ЯСНО. Дотук съм напълно съгласен. И да не съм - нямаме друг избор.

Притеснява ме горницата. А най-много ме притеснява кой ще я стопанисва. Щото не сме забравили Боце как харчи готова пара - като жена с пари в магазин е, става като луд с картечница. И ще слушаме пак:
Дадох 10 милиона за това, дадох 3 милиона за онова..... Този филм ни е пресен и съм против всякакви заеми, освен наложащите за покриване на текущи задължения. Щото мутрите само могат да харчат отова пара, а не и да създават условия да се изкарват пари. Също така помним що бизнес беше унищожен, колко фирми изпищяха........ Помним, Боце, не сме малумни като електоратО ти!

19.02 2015 в 12:39

Муравей радев нещо много взе да се показва напоследък, да не би да си е излежал 10 годишната присъда и да са го пуснали?
Ех мечти :)

19.02 2015 в 12:11

Муро,не се показвай,че още те помним.

19.02 2015 в 10:44

5,3 милиарда нов дълг + 1 милиард, налят в ПИБ, който те ще връщат + 2,5 от обезпеченията на налятите в КТБ = 8,8 милиарда за крадене. Дясна политика. Гръцки сценарий.

19.02 2015 в 10:43

С тези нови дългове обричат децата ни на емиграция! Кой ще ги връща тия 19 милиарда. Да, точно 19 милиарда. Тройната коалиция остави 12 милиарда външен дълг и 8 милиарда резерв. Тия от ГЕРБ-2 ще оставят 27 милиарда външен дълг и 4 милиарда резерв (по техните собствени разчети). Смятайте де!Вашите ви крадат ви като замаяни, а вие си лаете Путлер-Мутлер, Обонго-могомбо.... Тъпо стадо!

19.02 2015 в 10:13

Ами дайте да кажем до 100% та пазарите съвсем да се объркат.
Един въпрос, който възниква е ако бъдещите плащания и дефицита ще се финансират с външен дълг, планира ли правителството да пуска ДЦК на вътрешния пазар. Това не е чак толкова тривиален въпрос, защото с тях се гарантират редица неща, а и доста от УПФ това им е основна инвестиция.

19.02 2015 в 09:58Г-н.Радев беше смешен в усилията си да се продаде по-скъпо.Срамна работа.Не знам дали го е гледал г-н.И.Костов

19.02 2015 в 09:53

Без пари, реформи и напредък са немислими! Аз съм За новия заем, щом не го теглят комунотурците, при тях има само кражби, при Борисов може и да се краде, но има и резултати в полза на гражданите!

19.02 2015 в 09:09

да де ама некои хора
вместо да проявяват здрав разум
слушат Румен Гечев
доказан икономически тъпанар от мандата на бсп -Жан Виденов
тоя Гечев допринесе за хиперинфлацията 96г.
и разори и обра до шушка милиони бълкари

у тоя румен гечев ни морал , ни срам , а само наглост и алчност като у всяко комунде

19.02 2015 в 08:35

Спиртосания, изразът "това се прави, защото ако например кажете "до 5%", пазарите ще се ориентират за вашата възможност да плащате дълг и ще ви забият 4.5%"" се отнася за израза "А този, който вземаме ние сега, ще е между 2 и 3%". Наистина не е много ясно ако го четеш без да мислиш, де...