Румен Гечев: Има вътрешен скрит дълг, който кабинетът крие зад гърба си

Ива Оприкова 19 февруари 2015 в 08:33 5800 10

Румен Гечев
Румен Гечев

"Проблемът с новия външен заем от 16 млрд. лева не е само в условията и параметрите, а в това, че освен външен заем България има да изплаща и друг вътрешен кредит. Кой позволи на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря с банките, които ще участват в заема? Как избрахте тези банки, в кой ресторант? Едната банка, от която ще се взимат парите беше наказана, освен това тя се проверява и за данъчни измами. HSBC ги разследват по целия свят, а ние ще ги ползваме за консултант. Това е абсурд. Финансовите акули в Лондон и САЩ ли го направиха?”, коментира пред bTV искането на правителството за нов външен дълг от 16 млрд. лв. депутатът от коалиция "БСП лява България" и бивш финансов министър Румен Гечев.

"Има един скрит вътрешен дълг, който правителството крие зад гърба си. Ние не знаем за какъв срок ще бъде теглен този външен кредит, говори се за 30 години, но не знаем дали е така. Никой не знае параметрите", обяви депутатът.

"Няколко поколения българи ще бъдат обречени да връщат заема, който планира кабинетът. Този договор е условие и за средносрочната програма на правителството, която ние не сме видели", продължи си критиките си Гечев.

Според бившия финансов министър планираните заеми от кабинета на Бойко Борисов всъщност са два и след като бъдат гласувани 16-те млрд. лева ще се предложи нов, по-малък дълг.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Владислав Николов поясни, че 6 млрд. евро са за рефинансиране и властта гарантира, че средствата ще внесат спокойствие и финансова стабилност в държавата. Банките, които е избрал финансовият министър са най-стабилните и най-големите в света.

"Трябва да се погаси старият дълг, а сега условията, които се предлагат за това са най-изгодни. Ние рефинансираме този дълг на ниска цена. Трябва да се възползваме от факта, че на пазара лихвите са ниски и по този начин ще внесем спокойствие в държавата. Не трябва да има дефицит", отбеляза Владислав Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!