Румен Гечев: Има вътрешен скрит дълг, който кабинетът крие зад гърба си

Ива Оприкова Последна промяна на 19 февруари 2015 в 08:33 5250 10

Румен Гечев
Румен Гечев

"Проблемът с новия външен заем от 16 млрд. лева не е само в условията и параметрите, а в това, че освен външен заем България има да изплаща и друг вътрешен кредит. Кой позволи на финансовия министър Владислав Горанов да преговаря с банките, които ще участват в заема? Как избрахте тези банки, в кой ресторант? Едната банка, от която ще се взимат парите беше наказана, освен това тя се проверява и за данъчни измами. HSBC ги разследват по целия свят, а ние ще ги ползваме за консултант. Това е абсурд. Финансовите акули в Лондон и САЩ ли го направиха?”, коментира пред bTV искането на правителството за нов външен дълг от 16 млрд. лв. депутатът от коалиция "БСП лява България" и бивш финансов министър Румен Гечев.

"Има един скрит вътрешен дълг, който правителството крие зад гърба си. Ние не знаем за какъв срок ще бъде теглен този външен кредит, говори се за 30 години, но не знаем дали е така. Никой не знае параметрите", обяви депутатът.

"Няколко поколения българи ще бъдат обречени да връщат заема, който планира кабинетът. Този договор е условие и за средносрочната програма на правителството, която ние не сме видели", продължи си критиките си Гечев.

Според бившия финансов министър планираните заеми от кабинета на Бойко Борисов всъщност са два и след като бъдат гласувани 16-те млрд. лева ще се предложи нов, по-малък дълг.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Владислав Николов поясни, че 6 млрд. евро са за рефинансиране и властта гарантира, че средствата ще внесат спокойствие и финансова стабилност в държавата. Банките, които е избрал финансовият министър са най-стабилните и най-големите в света.

"Трябва да се погаси старият дълг, а сега условията, които се предлагат за това са най-изгодни. Ние рефинансираме този дълг на ниска цена. Трябва да се възползваме от факта, че на пазара лихвите са ниски и по този начин ще внесем спокойствие в държавата. Не трябва да има дефицит", отбеляза Владислав Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 14:58

Кое й е изгодното на лихвата от 10% само ми отговпрете?

19.02 2015 в 12:14

Горните коментари казват всичко.Бих добавил това,че "икономиката" на комунистите е описана от мъдри световни политици красноречиво.Практиката я потвърждава със страшна сила.На комунистически икономически принцип живя Гърция.Българската социкономика фалира 3 пъти.Цялата соцсистема рухна икономически.Без ВЪЗПРОИЗВОДСТВО няма развитие.Който не плаща навреме,двойно плаща след време.А ако България има (и тя има) икономически проблеми ,главната причина е в това,че днешния капитализъм е резултат от дейността на бившия комунистически елит с нашите пари,откраднато от всички възможни места.Ако бизнесът бе попаднал в ръцете на истински предприемачи и собственици нещата нямаше да са такива.Но те бяха унищожени на 9.91944г,а носледниците им нямаха достъп до престижно образование.За тази си вина комунистите се провикнаха,че "поемат вината с..мезе".Връх на наглостта и цинизма.Като добавим влиянието на 5-та колона,ясно става защо се вдига толкова шум и се пречи на стабилизацията на страната.

19.02 2015 в 12:09

Гумен Речев започна да разтяга поредния нов локум.

19.02 2015 в 11:52

За гумен речев в пълна сила важи прозрението на нейчо неев: Егати държавата, щом аз съм и (бил) вицепремиер...

19.02 2015 в 11:19

Заемите наистина са два. Втория ще се ползва за еднопосочни билети до Марс (червената планета) за Гумен Речев, МаяМа, Кадиев, Орешаро, Бялата Златка и всякакви глупаци, които постоянно ни облъчват с малоумните си фалшиви каузи. Приятен път и не се връщайте!

19.02 2015 в 10:49

Щом Гумен Речев каже, че нещо не е така, значи със сигурност е така (справка - правителството на Жан Виденов). Които не знаят какво се случи тогава, да попитат бащите и майките си - те със сигурност ще си спомнят. А отгоре ная всичко взел и акъл да дава. Да го беше направил, когато беше зам-министър председател, както се хвали днес. Но много бързо забрави глупостите, които правеха, когато бяха на власт.

19.02 2015 в 10:26

Този не е ли в затвора за банковата криза, която фалира България 1997, че и акъл дава. Значи каквото казва този, точно противоположното е правилно за България.

19.02 2015 в 10:13

Бате Влади, я дай да те видим ти какво представляваш. Всеки, който подкрепя тоя дълг има някаква изгода.

19.02 2015 в 09:20

Ето го великият икономист какво представлява всъщност:

http://desebg.com/2011-01-06-11-34-55/1788-2014-04-08-16-33-53

Освен, че обра до шушка милиони българи, има наглостта и да дава акъл. Но така е - с тоя матрЯл няма да ги стигнем скоро румънците. Щото тоя ако беше в Румъния още щяха да му носят цигари в пандиза.

19.02 2015 в 09:15

Хаха, намерил се кой да критикува - министърът от правителството, докарало страната до най-тежката финансова катастрофа в историята й. Навремето му викахме Гумен Речев на тоя плъх.

И само му вижте "аргументите":

1) HSBC била наказана. Ами то по света няма ненаказана банка, бе, глупак! А разследването е само на един неин клон (в Женева по-конкретно). Когато се избира банка, се гледа стабилност, ликвидност и други параметри, а не дали е наказана и дали срещу неин клон има разследване!

2) "Ние не знаем за какъв срок ще бъде теглен този външен кредит, говори се за 30 години, но не знаем дали е така." - ти пък кога ли си знаел каквото и да е, тъпанар такъв! Даже не знаеш как да провериш в парламентарната комисия. Или си проверил, ама лъготиш като дърт циганин.

3) "Няколко поколения българи ще бъдат обречени да връщат заема, който планира кабинетът. Този договор е условие и за средносрочната програма на правителството, която ние не сме видели" - значи не си видял, ама вече знаеш какво, кой и колко дълго ще връща. Ба си, тоя е по-тъп и от Гошо-тъпото! Но още по-тъпи са унетерменшите, които са го избрали!