Quantcast

Депутатите решават да вземе ли България 16 млрд. лева нов дълг

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 08:33 3131 8

Владислав Горанов в парламента

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Днес Народното събрание продължава обсъждането на ратификацията на документите по вземането на 8 милиарда евро нов дълг, планиран от правителството за 3-годишен период (2015-2017).

Документите са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Вчера депутатите влязоха в остри спорове, а финансовият министър Владислав Горанов обикаляше от група на група, за да ги убеждава да гласуват "за" новия дълг. Единствено от Реформаторският блок обявиха, че ще подкрепят дълга.

В същото време, премиерът Борисов намекна, че ако ратификацията не мине през парламента, ще подаде оставка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 12:13

Когато Мая Манолова, Волен Сидеров, Георги Кадиев и Велизар Енчев са в истерия, значи държавата върви в правилна посока! Слава Богу, че някои хора си научиха урока! С кюстендилска курва, съветски кретен, "социален" милионер и селски разузнавач, трябва да се пипа здраво! Става обаче и като им се присмееш, избирайки Симеонов за шеф на комисията по енергетика! Манолова раздава "банкноти" по 10 000 лв., та това са парите, които дава месечно за фризьор! Сидеров ни плаши с Путин, на Соня Кадиева фирмите за износ на евтин ток нещо засмукаха въздух, а Енчев на българската Сириза може да й изиграе едно сиртаки за спомен. Може и Ганкиното....

19.02 2015 в 11:03

Новият дълг сае изчислява по сложна формула, между главницата, лихвата от 10%, лихвата изплатена до момента и всички дългове по обслужването на дълга - учи се в икономическия университет, ако имаш мозък и следваш там 5 години. ТЪПАНАРИТЕ-КОМЕНТАТОРИ ДА СЕ ИНФОРМИРАТ, КАТО НЕ СА СЕ ОБРАЗОВАЛИ, ПА ТОГАВА ДА СЕ ИЗКАЗВАТ ПО ФОРУМИТЕ! ! !

19.02 2015 в 10:27

Прочетете, стана малко дълго.., но няма как да се разпростра по -малко.
Става въпрос за планирания 16 или 12 милиарден заем, който се канят да вземат от наше име и да го стоварят и на децата ни. По 5 000 лв. на калпак, от дядо на село до пеленачето. Въпроса е ЗАЩО, кое го наложи? Ето го моя прочит:
...
Този заем можеше да бъде спестен, ако в България не властваха крайните либертариански идеологии.
Ако върнем единствено данъчните ставки /нека да са нивата на ДЯСНОТО управление на Костов!/ за преките данъци, то този заем можеше да го няма. Ето това е цената, която плащаме ВСИЧКИ за офшорната данъчна ставка от 10% при корпоративния данък и ефекта от "плоския данък" при подоходното облагане! В тая ситуация всички ще плащаме дефицита /финансиран с огромен заем/ заради спестените преки данъци.
:)))) Уффффф, и да не мислите, че тия спестени данъци са отишли за нови инвестиции smile emoticon хаха, статистиката го опровергава по категоричен начин. Спестените данъци отиват за луксозни коли, луксозни имоти, екзотични дестинации и о, боже smile emoticon това са най - лесните пари, как да не ги инвестираш в корупция! Ето така се финансира КОЙ, дами и господа!
Вместо да ги обложим с европейски ставки - печалбите на ТИМ, ПЕЕВСКИ, ПРОКОПИЕВ, ВАЛЬО ЗЛАТЕВ, ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ..., всички те са КОЙ!
Вижте внимателно на какви неочаквани места в политическата координатна система са подръжниците им.
Не се заблуждавайте, подръжниците им са именно тези които отстояват офшорните ставки! Конкретно, най-върлите от тях са Реформаторския блок и ГЕРБ smile emoticon Медийните "борци" срещу КОЙ smile emoticon
Крадеца вика дръжте крадеца!
За кой ли път smile emoticon
...
И не са прави икономическите им ментори когато казват, че вдигането на данъчните ставки /дори до нивата на страните с дясно управление/ е лесното решение. Не, не е..., това е истинската и трудна политика, тогава ще се влезе в директна схватка с КОЙ /изброените по-горе/! Това ще е битка с неизвестен край, но ИСТИНСКИЯ ПОЛИТИК трябва да опита...
Не го очаквам, както от управляващите, така и от БСП и ДПС!
Това е политическата реалия в момента и затова вървим стремглаво към дъното.
Прах в очите на наивниците са приказките на знайни и незнайни икономистчета, че е от първостепенна важност да се подобри събираемостта. Това просто не е алтернатива на вдигането на данъчните ставки на преките данъци, господа! Това е допълнение, щрих към картинката, увеличението на приходите е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт. Направете го..., но не си вярвате май smile emoticon
...
Големият проблем пред страната е очевидната диспропорция, която следва да се поправи, като приведем ставките на преките данъци с тези в страните от ЕС. И както казах, нека направят "равнис" по тези с дясно управление. Със сегашната си политика сме пробили политическата координатна система с крайно дясно. Това вече не е политика, а икономически експеримент!
Докато не се промени ще трупаме нови и нови заеми, както и ще стигаме до цинизъм да изземаме доходите на на най-бедните пенсионери в ЕС /идеята да се облага пенсията, независимо от размера й, при положение, че пенсионера работи е потресаващо цинична, дори мен ме смути :(/.
Както и да ги обговарят грантовите икономисти, няма как да се заметете под миндера причината за хроничните вече бюджетни дефицити.
А финансирането на дефицита чрез заем е най-лесното решение, повярвайте ми.., не струвате господа и 5 стинки не струвате.
ВСИЧКИ ВКУПОМ!

19.02 2015 в 09:38

Без пари реформи и промени няма как да станат, аз лично бях против при Ореха да се тегли 1милиард, защото комунотурците крадат повече от всички, при Борисов поне се виждат резултати, аз съм За новия дълг, ако това ще подпомогне развитието на държавата!

19.02 2015 в 09:03

Дори статията е с грешно заглавие.....

Депутатите няма да гласуват днес дали да се взема дълг. Те това го направиха миналата година за 2015-а. А към края на годината ще гласуват новия таван на дълга за 2016

19.02 2015 в 09:00

Както вече стана ясно това не е споразумение за теглене на дълги или промяна на максимума на дълга или държавен бюджет. Гласува се явно договор с банки за организиране емисии на дълги в рамките на 3 години. Всяка година има закон за бюджета и в него пише колко пари може държавата да задлъжнее и колко и за какво да харчи. Та Пеевски няма нищо до тук. Щото няма никакви разходни пера днешния дебат.

Ама проблема е очевиден още няма дори базово разбиране какво се гласува

19.02 2015 в 08:54

Защо пришпорват гласуването? Нека има седмица за дебат. Поне да се изясни каквото има да се изяснява и от МФ да се научат следващия път да подготвят малка информационна кампания преди да предлагат големи решения. Това решение дори не го виждам да е работа на министъра, според мен си е чисто експертно предложение, просто няма нужното представяне пред медиите и политиците. От това им идват ядовете

19.02 2015 в 08:54

Ако РБ не настояват за фиксиеане на таван на дълга спрямо БВП(30%), то 6 млрд от тая сума просто ще отидат в шеевски.
След туй реформаторите да обясняват с КОЙ се борят и каква съдебна реформа са осъществили.