Делегацията на българските социалисти в ЕП подкрепи резолюцията срещу войната в Украйна

OFFNews 01 март 2022 в 19:19 1409 1

Днес членовете на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент подкрепиха резолюция „относно руската агресия срещу Украйна“. Резолюцията беше подкрепена от абсолютно всички парламентарни групи и приета с безпрецедентно мнозинство от 637 гласа „за“ срещу 13 „против“.

Приетата резолюция категорично осъжда военната агресия на Руската федерация срещу Украйна и нашествието ѝ в страната в нарушение на международното право, както и участието на Беларус в тази агресия. С нея евродепутатите настояват Русия незабавно да прекрати всички военни действия в Украйна, да изтегли безусловно всички военни и паравоенни сили от цялата територия на Украйна и да зачита териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната.

Като социалисти, нашата най-голяма загриженост е за опазването на човешкия живот. Убедени сме, че всяка война е трагичен провал на цивилизационните достижения на човечеството, която ни връща към най-лошото. Убедени сме също, че траен и устойчив мир не може да бъде изграден на цената на хиляди жертви, и страданията, лишенията и травмите на милиони, заявяват членовете на Делегацията.

Водени от горното, днес подкрепихме резолюцията, която отразява нашето желание за незабавно прекратяване на военните действия.

Категорично подкрепяме правото на всеки народ да определя съдбата си, както и да защитава дома и родината си.

В същото време, наша задача е да не се стига до такива конфликти и жертви. Безспорно е, че отговорността за военните действия и трагичните последствия от тях носят руският президент и ръководството на Руската федерация. Но това е и пропуск на цялостната архитектура за сигурност в Европа и света след Втората световна война. В търсенето на решение на тази криза и предотвратяването на други е редно да се запитаме защо се стигна дотук и защо се провалиха Минските споразумения.

Със съжаление констатираме, че освен от солидарност, днес Европа се обединява около идеята за въоръжаване и война. Изглежда, че са забравени уроците от историята. Не можем да приемем, че това е единственото възможно решение, дори с днешна дата. Трябва да бъдат положени всички усилия за спиране на огъня, а страните да се върнат на масата за преговори. Ето защо отхвърлихме редица текстове, с които се призовава за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна, посочват червените евродепутати.

Също така сме убедени, че някои от препоръките биха имали пагубен ефект върху европейската, включително българската икономика. Не подкрепихме предложенията за ограничаване на вноса на най-важните руски стоки за износ, включително нефт и газ. Едва ли има нужда да отбелязваме, че след близо 10 години управление, правителството на ГЕРБ не направи почти нищо реално за диверсификацията на българската енергетика, и такъв ход ще има тежки последици за българската икономика, както и за всяко българско домакинство и бизнес.

Същото се отнася и за предложеното прекратяване на сътрудничеството с Русия в ядрената област. Това би направило невъзможна работата на българската атомна електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“ във време, в което тя е ключова за енергийния ни баланс.

По отношение на санкциите, Делегацията на българските социалисти изразява опасения, че те не постигат възпиращия ефект, който би трябвало да имат върху руските президент и елит, а се отразяват пряко върху цялото население на Русия.

Според нас руското общество може да има ключова роля за спиране на този конфликт. Несъгласните вече заявиха своята позиция по площадите на редица руски градове. Ето защо подкрепихме текст, с който ЕП отбелязва, че войната на Русия срещу Украйна не се подкрепя от руския народ, и призовава всички политически участници и медиите да не разпалват омраза между хората в Европа.

Медийната свобода е една от основните ценности, които отстояваме в ЕС, а първата жертва във всяка война е истината. Затова считаме, че предложената забрана на руски медии в ЕС, както и съдържание в социални платформи, е цензура и проява на слабост, а не борба с пропагандата. Считаме също, че предложеното намаляване на броя на руските дипломатически и консулски представителства в ЕС и държавите членки би имало за единствен ефект възпрепятстване на възможността за диалог с Руската федерация.

Делегацията призовава за солидарност и помощ за всички онези, потърсили спасение от конфликта в съседните държави и страните от ЕС, включително в България.

В заключение членовете на Делегацията отбелязват, че наново разгорилото се в последните дни в българското общество противопоставяне на „фили“ и „фоби“ е пагубно. То задушава възможността за разумен дебат, различни мнения и аргументи, които да послужат за вземане на рационални управленски решения в интерес на България. Както Европа, така и България отдавна са направили своя основен ценностен и цивилизационен избор, и това пролича ясно днес в Европейския парламент, където резолюцията беше подкрепена от абсолютно всички парламентарни групи.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

01.03 2022 в 20:43

"... В търсенето на решение на тази криза и предотвратяването на други е редно да се запитаме защо се стигна дотук и защо се провалиха Минските споразумения...." _____ А Будапещенския меморандум от 1994г.? Нито дума защо той се провали и се стигна до Минските споразумения 29 г. по-късно.