ДБ: В болницата във Велико Търново царят мизерия и свързана с ДПС корупция (видео)

OFFNews 08 ноември 2021 в 21:12 8797 2

Снимка Стопкадър Фейсбук

„Демократична България“ разпространи видеоматериал с потресаващи кадри от условията, в които се налага да се лекуват болните от COVID-19 в търновската болница "Д-р Стефан Черкезов".

Кадрите са предоставени от хора, които са се лекували в болницата в старата столица или са станали неволни свидетели на бездушно отношение и мизерни условия. Човек, който не е попадал там, едва ли би могъл да предположи, че подобни условия съществуват в централно лечебно заведение.

Пациенти биват заключвани в стаите, които нямат право да напускат. Нормалните физиологични нужди се извършват в същите стаи, в предварително осигурени пластмасови бутилки и кофи, “монтирани” на столове. Мръсотията и липсата на елементарни хигиенни условия са предпоставка за развиване на инфекции и са далече от всякакви изисквания за среда за лечение на коронавирус или друго заболяване.

На кадрите във видеото от разследването на „Демократична България“ се вижда, че качеството на храната, която се предоставя на болните, е съмнително.

Свидетели сме как липсата на управленски капацитет и наличието на политически икономически зависимости поставят под въпрос човешкия живот, заявяват от ДБ.

Разследването прави опит да проследи нишката на тези зависимости и къде са потънали средствата, предоставяни на болницата с цел качествено здравеопазване.

Великотърновската болница е добавила над 2 млн. лв. в активите си за 2020 г., под формата на ремонти и подобрения на отделенията.

В допълнение Министерство на здравеопазването отпуска през декември миналата година 860 хил. лв., които целево трябва да се разходват за борба с коронавируса и лечение на болни от COVID-19 пациенти. Условията, за които алармират търновци, както и национални медии, водят към заключението, че тези средства едва ли са вложени в това, за което са отпуснати.

Сигнали са подавани, проверки са правени от местната Регионална здравна инспекция, предписания са направени, но единственият резултат са козметичните промени, като поставянето на параван, прикриващ кофите и пластмасовите бутилки с урина. А местните споделят, че зависимостите са много и те пречат да се поиска сметка на директора на болницата д-р Стефан Филев, който е добре “пазен” и “ обгрижван” от местния лидер на ДПС Камен Костадинов.

В началото на пандемията от коронавирус в България темата за даренията на Делян Пеевски за болниците в страната бяха основен акцент в новинарския поток. Една от болниците, които получиха щедро дарение от Пеевски, бе именно Великотърновската болница.

Камен Костадинов, според множество медийни публикации, е от бизнес лобито около Делян Пеевски, както и на хора в и около ГЕРБ. Във Велико Търново се твърди, че Пеевски и Камен Костадинов са на входа и изхода на местната болница, обясниха от ДБ.

"Подкрепа на твърденията намираме в участието на свързани с Костадинов фирми чрез съпругата му Венета в обществени поръчки не само в община Велико Търново, но и в мегапоръчката за изграждането на нов корпус на болница "Д-р Иван Черкезов" за близо 6.5 млн. лв." - заявиха още от „Демократична България“.

Новият корпус на болницата все още не функционира, въпреки че е готов. Според изнасяни в медиите данни ще са необходими още около 3 млн. лв. за оборудване и обзавеждане на помещенията, което ще превърне търновската болница в собственик на допълнително крило за сума от 10 млн. лв. В същото време пациентите, настанени в старата част на болницата, тънат в мизерия.

Фирмата изпълнител е “Билдинг комфорт” ЕООД, чийто първи собственик е Иван Епихов. Той от своя страна е свързван от медийни публикации със съпругата на Камен Костадинов - Венета.

"Същият Епихов се появява в друга фирма във Великотърновско - "Джамбо 33". След промяна в собствеността и влизането на Епихов като съдружник с 50% чрез “Фючър Кепитъл Естейт” внезапно фирмата получава десетки поръчки в различни общини в област Велико Търново, но и в цялата страна, включително свлачището на Рилския манастир и изграждането на автомагистрала „Хемус“. Само за участието си в проекта за автомагистрала „Хемус“ фирмата взима 120 млн. лв. Това е поредният пример как общини и държавни институции в последното десетилетие станаха икономически заложници на политическите кръгове около ГЕРБ и ДПС" - посочват от „Демократична България“.

Парламентарни избори 14 ноември
Купуването и продаването на гласове са престъпления

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1414

2

Dido

09.11 2021 в 07:24

Търново от ДЕСЕТИЛЕТИЯ се "обгрижва" от турчеещи се цигани!В общината,в строителството - пълно е с НЕГРАМОТНИ и ТРУДНО приказващи БЪЛГАРСКИ,като КараДаГо...Имат си строителни фирми ПЪЛНИ С НЕВЕЖИ общаци!Ама Строителен Контрол СПИ!

5827

1

pisnamiotmutri

08.11 2021 в 22:15

Нека не се оплакваме нали поне всички си плащат здравните - системата работи!