ДБ: Путиновата политика е основна заплаха за сигурността на България

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2022 в 23:43 2240 7

Демократична България

Снимка demokrati.bg

Путиновата политика е основна заплаха за сигурността на България, посочват от ДБ

"Не може да твърдиш, че си патриотична и национално отговорна сила, но да продължаваш да наричаш руската държава “приятелска” и да заменяш българския патриотизъм с лакейство пред Москва, докато Путин отваря кутията на Пандора и създава условия всеки сатрап да опитва да налага желанията си със сила, включително и срещу България."

Това се посочва в позиция на “Демократична България”, провокирана от ескалацията на войната на Русия срещу Украйна и заплахите за сигурността на България.

Публикуваме пълния текст на позицията на ДБ:

"Обявената от Путин мобилизация и намерение за ново заграбване на украинска територия чрез поредните бутафорни референдуми е нов етап на ескалация на руската агресия срещу суверенна Украйна. Всичко това още веднъж подчертава престъпния характер на Путиновата политика и факта, че тя е основна заплаха за сигурността на страната ни. Това е повод още веднъж да заявим трайната позиция на “Демократична България”:

1/ Руската военна агресия срещу Украйна съставлява престъпно нарушение на международното право, за което няма никакво оправдание. Режимът на Путин носи пълната отговорност за неизмерими човешки жертви и страдания, както и за огромните икономически, енергийни и други последици от тази агресия.

2/ Очевидно е, че намерението за мобилизиране и хвърляне в огъня на конфликта на нови 300 000 души ще направи тази цена още по-висока и ще отдалечи всякакви възможности за прекратяване на огъня и постигане на справедлив мир.

3/ Намерението да присвои територии от суверенна Украйна чрез “референдуми”, които очевидно не биха били демократично, законосъобразно и свободно гражданско волеизявление, разкрива напълно грабителския и имперски характер на Путиновата политика. Този акт ще затрудни още повече възможността за намиране на дипломатическо решение и установяване на справедлив и траен мир. Говорим за акт, който представлява целенасочена ескалация на ядрения шантаж от страна на Кремъл.

4/ Путиновата агресия има за непосредствен фокус Украйна, но нейната реална стратегическа цел е връщането на цяла Източна Европа под имперския ботуш на Кремъл. Путин открито цели замяната на съществуващия международен ред с режим на “правото на силния” и “закон на джунглата”, при който Москва, а и всеки друг диктатор, да могат да налагат своята воля на страните и народите в региона както пожелаят. Това засяга пряко българския национален интерес и интереса на всеки български гражданин, милеещ за свободна и демократична република. Точно затова винаги сме настоявали, че е от първостепенен и непосредствен български интерес Украйна да съумее да отблъсне агресията на своя територия и с това да спре опита за установяване на тиранични империи от ново поколение в нашия регион.

Ето защо, ние от “Демократична България”:

Призоваваме всички български институции и партии, включително президента и служебното правителство, еднозначно и ясно да осъдят руската агресия в Украйна и престъпната политика на имперски реваншизъм на Путин и да осъзнаят, че това е пряка и непосредствена заплаха за българския национален интерес. Призоваваме ги също така да престанат да спекулират със страховете на хората и да поемат лидерската си отговорност, заставайки в защита на усилията на ЕС и НАТО за военна и хуманитарна подкрепа на украинския народ и за възпиране на Путин.

И в 48-ото НС ще следваме като основен свой приоритет решителната и последователна депутинизация на България, която заявихме със своя декларация на 13 май 2022 г. и конкретно:

- Пълно и трайно откъсване на България от енергийната зависимост от Москва.

- Решителна и бърза модернизация на българските въоръжени сили, включително чрез пълноценно използване на възможностите за замяна на старо съветско въоръжение с нови натовски образци.

- Изчистване на българския сектор “Сигурност” от всички форми на продължаващо руско влияние и зависимости от структурите на бившия комунистически режим.

- Провеждане на пълна и решителна реформа на прокуратурата, съдебната власт и ключовите регулаторни институции като основа за устойчивост срещу корупционно проникване и ерозия на българската държавност.

- Защитата на българските партии, медии, културен и обществен живот от влиянието на Путиновия режим и неговата пропаганда.

- Максимално използване на възможностите на ЕС и НАТО за гарантиране на националната ни сигурност, включително завършване на присъединяването ни към Шенген, Еврозоната и за разполагане на допълнителни елементи на натовска инфраструктура на наша територия ​​за укрепване на колективната отбрана на Алианса.

“Демократична България” ще бъде основен двигател и гарант за реализирането на тези приоритети и ще работим за изграждането на широко обществено и политическо съгласие около тях, изхождайки от разбирането, че:

- Не може да се самоопределяш като евроатлантическа сила, но да продължаваш да отбраняваш елементите на модела на корупционно завладяване на българските институции, което доведе до настоящата ни уязвимост по отношение на Кремъл в енергетиката, отбраната, службите, медиите и пр. (включително построяването на „Турски поток” на наша територия).

- Не може да твърдиш, че си патриотична и национално отговорна сила, но да продължаваш да наричаш руската държава “приятелска” и да заменяш българския патриотизъм с лакейство пред Москва, докато Путин отваря кутията на Пандора и създава условия всеки сатрап да опитва да налага желанията си със сила, включително и срещу България.

- Не можеш да си пълноценен съюзник в НАТО, докато отговорни институции и основни политически сили отказват да заемат категорична позиция за подкрепа на Украйна с всички, включително военни средства, както направиха останалите членове на Алианса."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-695

7

Парапет

22.09 2022 в 13:18

АналЛизи на г@Zове я марш на баня, жълтопаветна свиньо

6239

6

Анализи

22.09 2022 в 11:21

Аре марш парапет от форума, очевидно нямаш и представа за съвременния свят, жалък сталинист и путинов трол, бегом в ГУЛАК.

-6803

5

order4

22.09 2022 в 11:19

Брей, ама па брей....
Сичките титуловани и не чак титуловани хонорувани абонати на Америка за България или така знайните ЯCTPЕБИ дитирамбят от Тв в Тв и приканват за помощ и помпят укрите с джепанета... абе аджеба що един, поне един за личен пример не грабна пушка и мешка и не отиде на фронта да брани бандери, азовци и сви неонацисти!!!

1005

4

Джендо Джедев

22.09 2022 в 08:17

Тапет,

"Газ" е от мъжки род. Или и ти си gender-confused като голяма част от Чебурашките? :D

1758

3

Того

22.09 2022 в 06:53

Да добавим: - скъсване на всякакви дипломатически, икономически, културни и прочие отношения с Русия; - до три месеца всички руски граждани с имоти в България, да ги продадат, ако ли не, конфискация в полза на държавата.

-695

2

Парапет

22.09 2022 в 03:07

Прием на тез гаранции! А за да видиш голям мозък с малък задник, определено няма да гледаш Мирчев или ХИ. Аре марш да се къпеш с руска газ

8701

1

AntiZ

22.09 2022 в 00:12

С всичките и трески за дялане, това е единствената нормална политическа сила. За съжаление, съотношението и спрямо партията на простака от банкя е такова, каквото е съотношението на мозъка към з@дника на същия този простак.