Чистка на изпроводяк: ГЕРБ, ДПС, БСП и БВ освободиха шефа на Сметната палата

Йорданка Веселинова 20 януари 2023 в 14:45 4983 3

Цветан Цветков, председател на Сметната палата

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветан Цветков, председател на Сметната палата

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" изненадващо предсрочно освободиха председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Това е втората петъчна рокада във финалните дни на 48-ото НС. Миналата седмица депутатите освободиха управителя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Проекторешението бе включено извънредно в дневния ред на парламента. Вносители са лидерите на групите в т.нар. коалиция "Рашидов" - Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Корнелия Нинова (БСП) и Стефан Янев ("Български възход"). Решението бе прието със 118 гласа "за", 82 "против" и 0 "въздържал се".

Председател на органа до избирането на нов става Горица Николова Грънчарова-Кожарева. До момента тя бе зам.-председател. Според Настимир Ананиев от ПП тя е близка до главния прокурор Иван Гешев.

Преди гласуването Цветан Цветков излезе на трибуната, от която заяви, че през 8-те години е изпълнявал задълженията си достойно. Той добави, че по казуса NEXO се извършва одит на всички дарения на политическите партии, както и на източниците им. Той благодари на колегите си и заяви, че Съдебната палата ще продължи да изпълнява достойно задачите си.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че повод за искането им е изтеклият мандат на Цветков, както и това, че Сметната палата не упражнявала никакъв контрол върху финансирането на политическите партии.

Дебатът откри съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който заяви, че е скандално от днес за утре да се искат рокади и да се внася проекторешение без мотиви. Василев е на мнение, че освобождаването на Цветков не може да се прави без стартирана процедура за избирането на нов председател. Съпартиецът му Искрен Митев пък е на мнение, че Цветков е станал неудобен, защото вчера по време на изслушването на председателя на Сметната палата е станало ясно, че ГЕРБ са похарчили само 12 хил. лв. за предизборна кампания, което показвало, че хората от партията на Борисов можели да се телепортират, в сумата влизали наемите на зали и транспортът. Василев добави, че Сметната палата първа разкрива "безобразията" по строежа на автомагистрала "Хемус".

Доц. Атанас Славов от "Демократична България" заяви, че се иска освобождаването на Цветков, защото Сметната палата не се е вписала в наратива за NEXO. Той допусна, че целта на проекторешението е да се овладее органът и той да се използва за политически репресии. Славов каза още, че вкарването на точката противоречи на Правилника на НС, тъй като проекторешенията, особено тези, касаещи независими органи, трябва да бъдат първо разгледани в комисии. Надежда Йорданова пък определи проекторешението като "политическа гилотина".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че групата му подкрепя смяната на председателя на Сметната палата, чийто мандат е изтекъл, но не в последните дни на парламента.

Корнелия Нинова от БСП е на мнение, че останалите партии защитават партийния си интерес. Тя каза, че левицата иска оставката на Цветков, защото Сметната палата под негово ръководство не бранела интересите на държавата.

Йордан Цонев от ДПС каза, че няма професионални забележки съм Цветков, но Сметната палата не влизала в ролята си при проверката на финансирането на политическите партии. Той определи рокадата като "знакова смяна". По думите му тя била нужна заради "гафа NEXO".

"Ако това са истинските причини, аз Ви призовавам със същата скорост и със същите мотиви във вторник на извънредното заседание да освободим г-н Гешев", репликира Асен Василев.

В дуплика Цонев се изказа в защита на Делян Пеевски и заговори за двоен аршин. По думите му информацията за NEXO е по-достоверна, отколкото аргументите за наложените на съпартиеца му Делян Пеевски санкции по глобалния закон "Магнитски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

20.01 2023 в 17:35

Има такава шопска народна песен: "От Искаро по-длибоко нема, от Витоша по-високо", та и от 6i6i по-чисто, а Данчо Ментата е образец на честност и най-високи добродетели, партийни!

17439

2

мнение от IP

20.01 2023 в 15:27

Офф.. и сега пак протести ли трябва да правим.. БСП се въртя, въртя и се върна в ОПГ с цел още от същото, което поемаме 33 години. Хора, моля ви, гласувайте!

2099

1

Mateevk

20.01 2023 в 15:15

Стига бе - ДПС надмина себе си! Нексо - голям гаф, а пък "Магнитски" - малко недоразумение! Вече не знам какво повече да очаквам в тази държава, управлявана от нагли мошеници без капка съвест и свян! Между другото имам честта да познавама малко шефа на Сметната палата /досегашния/ и имам много положително мнение за него. Очевидно е човек с остойностов, щом не жерлае да играе по примитивната свирка на тия нещастници!