Четворната коалиция: Иван Гешев да подаде оставка (обновена)

Йорданка Веселинова 14 януари 2022 в 09:44 2568 2

"Призоваваме главния прокурор на Република България да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции, защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите."

Това заяви в декларация от името на управляващата коалиция председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Тези думи депутатите от ПП, БСП, ИТН и ДБ посрещнаха с аплодисменти и изправени на крака. Цончо Ганев от "Възраждане" определи декларацията като "една молба" и разкритикува колегите си , че не предприемат реални действия. Депутатът от партията на Костадин Костадинов заяви, че именно неговата партия е внесла първия законопроект за съдебната реформа, който по думите му би могъл да отстрани Гешев без да са нужни молби. Експертите обаче определиха този законопроект като слаб и отново обслужващ интересите на статуквото.

В общата позиция между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" той цитира редица доклади за върховенството на правото, бездействието на прокуратурата за санкционираните по "Магнитски", казусите "Апартаментгейт", "Осемте джуджета", фалитът на КТБ, както и липсата на осъдени за корупция по високите етажи на властта. Гюров отбеляза и записите, на които се предполага, че е гласът на Бойко Борисов, неговото имущество, нахлуването в президентството, подслушването и побоите на протестиращи и журналисти по време на летните протести от 2020 г.

Декларацията идва ден след новината, че Сотир Цацаров ще подаде оставка от КПКОНПИ. Той изпревари управляващите и направи този ход преди приемането на законопроекта за реформа в КПКОНПИ.

Реакцията на прокуратурата

Непосредствено след декларацията с позиция излезе и Прокуратурата. Буквално минути след изчитането на декларацията от ПРБ определиха изказването на Гюров като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт".

Според прокуратурата декларацията е "опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".

"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", твърдят още от ПРБ.

Реакцията на Гешев

Главният прокурор също коментира изказването. По думите му то представлява "кризисен пиар" на правителството, предаде БТА.

"Днес не е денят да обсъждаме българска политика", бе категоричен той.

Гешев днес ще присъства на заседанието на ВСС за избор на председател на Върховния касационен съд.

Политическите коментари

Петър Куленски от ПП отрече декларацията да нарушава принципа на разделение на властите. Той бе категоричен, че българската прокуратура не може да бъде независима с Гешев начело. Той отрече тезата на "Възраждане", че управляващите правят декларации, но реални действия липсват. Куленски бе категоричен, че законопроектите за съдебната реформа са почти готови и скоро ще бъдат внесени в НС.

Делян Пеевски пък напусна парламента непосредствено след изчитането на декларацията. Той отказа да коментира исканата оставка на Иван Гешев, за която основен аргумент бе и липсата на действия от страна на прокуратурата по "Магнитски".

Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви пред журналисти, че "съдебна реформа не се прави с декларации, а със законопроекти". Той разкритикува и текста, който според него е бил зле написан и предложи на управляващите следващият път да им помогне с писането.

Иво Мирчев от ДБ заяви, че очаква мъжество от Гешев и го призова да подаде оставка.

Елена Гунчева от "Възраждане" подкрепи тезата на прокуратурата и заяви, че тази декларация нарушава принципът за разделение на властите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови