Quantcast

Борисов за пенсионните фондове: Аз искам просто хората сами да поемат риск*

Кунева уверява премиера, че пенсионната реформа не поставя под заплаха коалицията

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2014 в 16:47 6857 22

Заседание на Министерски съвет

Снимка Сергей Антонов

Има интереси, включително и във външно-политически план покрай кризата с рублата, да се разбие единството в управляващата коалиция. Това е мнението на премиера Бойко Борисов във връзка с идеята за вливането на парите от допълнителното пенсионно осигуряване от частните фондове в НОИ.

От стенограмата на заседанието от днес става ясно, че премиерът опитва да убеди и министрите си в правотата на решението, срещу което се обявиха по-късно през деня от Реформаторския блок

Тезата на Борисов е, че фондовете сами ще трябва да убедят хората, че парите им са гарантирани и ще получат втора пенсия от тях:

Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. Не можем да кажем на 18-годишните, че за една година няма да се информират. Тези фондове ще отидат и човек по човек – това са им клиентите, за тях вземат пари. Какво лошо и какво неконкурентноспособно виждате, къде виждате национализация?! Аз не мога, Калфин, да видя национализация в правото да си избереш.

От изявлението на премиера първоначално не става ясно кой е вносителят на предложението. Борисов обяснява, че в неделя с "господин Калфин и финансовия министър и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова", са разговаряли няколко часа, по постъпили предложения. "Взехме решения, които да се предложат на всички парламентарни групи", разяснява Борисов. По-късно признава, че това е искане на синдикатите и в парламента "ако искат да го гласуват, ако искат - да не го гласуват".

Той пояснява, че е огорчен и ядосан на медиите, които направили интерпретация, че "ние сме отстъпили от нашата реформа". Борисов е ядосан и на думи като "национализация, вземане, махане", които според него "са не лъжа, а груба манипулация": 

Сутринта слушам: скандал, национализация, прибират парите на хората! Чакайте, това го направи Орбан в Унгария, той ги национализира. Ние само даваме право на избор. Сравниха ме, че такова нещо приемаме. Ние не приемаме такова нещо.

След като разяснява: "Много мога да ви говоря по темата", Борисов продължава изказването си по най-спорния, според него, въпрос - дали българинът е информиран и дали може да взима самостоятелно решения. Борисов казва, че единственото, в което правителството се е намесило, е да даде възможност на хората да направят избор: 

Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите. Обратната логика, че това е правилно, изисква да кажем тогава и в кои банки да си държим парите. Хората явно не могат сами да вземат решения в кои банки да си държат парите. Да кажем и в коя застрахователна компания да си държат парите, защото те явно не разбират и не могат да преценяват. Или да кажем тогава къде да отиват да пазаруват, защото те може би не знаят на кой пазар на отидат. Да вземаме от тяхно име решение, ние това 45 години го живяхме, когато вземаха решения други как да живеем правилно. Ние трябваше само да манифестираме, ръкопляскаме и да казваме „Мерси”.

Борисов разяснява на министрите и "къде им е проблемът на частните пенсионни фондове":

Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Сега трябва да кажат: „Добър ден господин Московски, Вашите пари са в нашия фонд, доходността е еди каква си. Така сме ги инвестирали. След години вместо 10 ще получите 12 хиляди евро. Доволен ли сте?”, „Разбира се”, „Благодаря” и парите си остават там. Никой не кара никого да си мести пари, забележете. Само, че фондовете трябва да си пуснат реклама. Трябва да си обяснят каква е доходността, да влязат в една конкурентна обстановка. 

Премиерът прави и прогноза каква ще бъде реакцията в обратния случай и предупреждава, че "после ще кажат: по времето на реформаторите, ГЕРБ, АБВ и, например, с подкрепата на патриотите частните пенсионни фондове раснаха".

За да бъде сигурен, че са го разбрали, Борисов задава въпроси на министрите:

Бойко Борисов: От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени, Ненчев (военният министър, бел. ред.), къде виждаш лошо! Национализация виждаш ли? 

Николай Ненчев: Не виждам.

Бойко Борисов: Не виждаш. Два дни бяхме и с госпожа Кунева, и с Радан Кънев в Берлин – въобще не е станало въпрос за тази тема, защото това е исконното демократично чувство да дадеш на човека сам да определя какво да прави. Утре Христо Иванов може да каже: „Ще влизат само в централния затвор, няма да ходят в други затвори. Ние определяме, че той е най-правилен”. Утре министърът на просветата може да каже: „Не, ще учат само в този университет. Ние сме преценили, че те са най-добрите преподаватели”.

След което премиерът казва, че е бил обстоятелствен, за да обясни на министрите дали има проблем в коалицията. Според него ГЕРБ и Реформаторите не биха били против "да дадеш на човека правото на избор". И завършва с разяснението: 

А съответно да създадеш конкурентна среда между частния и държавния. Навсякъде частникът би трябвало да спечели, защото има по-гъвкава система.

Ако някъде имат проблеми, то не е наш проблем. Той ще стане наш проблем в някой фонд. Тогава ще стане наш проблем, защото сега могат да плащат 50 лева или колко на миньорите? Дали миньорите, ако ги оставим с 50 лева пенсия, ще отидат пред някой фонд или ще дойдат тук да мятат камъни. Искам да задам въпрос – къде мислите, че ще отидат? Къде?

Зададох риторичен въпрос, но бяха длъжен да ви обясня. Ако имаше хей толкова нещо, в което да се усъмня, да искаме. Друг е въпросът, ако искаме сега да създадем някой друг фонд – например „Фонд Калфин” и да преместим парите, или „Фонд Дончев”, разбирам да ме упреквате. Ама сега даваме право само на хората. Затова изпратих финансовия министър това да им обясни на колегите в парламента, защото не знам информацията дотам как се пречупва и как стига. Безспорно има много интереси да се разбива коалицията, доверието между нас, да има нестабилност в страната, включително и в сриването на рублата трябва да се намери, и нещо във външно-политически план да се работи. Не искам никого да засегна, но това се налага от само себе си. Така че, нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени.

В отговор вицепремиерът Меглена Кунева уверява Борисов, че единството на коалицията не е под въпрос. Тя казва, че правителството работи по приоритетите в коалиционното споразумение, а именно: 

Продължаваме пенсионната реформа в търсене на възможности за допълнително нарастване на пенсиите, съобразяване на пенсионната реформа с демографските и социалноикономически характеристики на страната и запазване на уредбата за пенсиониране и работещите до приемане на цялостна пенсионна реформа през 2015 година.

_________

*Цитатите от стенограмата са публикувани без редакторска намеса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 11:47

Рискът е поет още след изборите - че го оставиха да съставя правителство!!!

18.12 2014 в 00:03

А утре 18.12. 2014 около 18,00ч. пред министерския съвет щяло да има сбирка за изказване на поздравления и благодарности за пенсионната реформа...
Нема лабаво при Баце ..... Парите за пенсия при парите за здраве .... Откраднаха едните, а сега искат и другите да свият.
Бацето и пари на картичка да види, пак че ги гепи. Много е прибран.

18.12 2014 в 00:00

Остана сал. . .. . БОЙКО и МЕСТАН = на БОСТАН = на „модела #КОЙ“ . . . . . а шеф им е ДОГАН с пророк Делян . . . ..
К О Н Г Р А Ч У Л А Ш К О Л С У Н !!!!

17.12 2014 в 22:34

А не е ли възможно това да е един хубав и режисиран пас, който, ако песионните фондове "отиграят" подходящо, ще могат елегантно да фалират "по вина на държавата", при което определени посветени хора да отнесат със себе си парите ни. Както в КТБ. Бързо, лесно и обезпечено.

17.12 2014 в 21:26

Тоя се подиграва с целия български народ.

17.12 2014 в 21:15

Каква гаранция ми дава НОИ.че след пенсиониране ще взимам и двете си пенсии.Ако умра. умира и втората пенсия.С вторият фонд ще помагам на тези който нямат ден трудов стаж/роми/.
От всички размисли стигам до заключение:
НЕ ПИПАЙТЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА!!!!

17.12 2014 в 20:29

чул те православния Господ!

17.12 2014 в 20:17

В интерес на истината, Борисов взима понякога и МНОГО ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ.

Бедата е, че когато му се обадят от посолството на ФАЩ, веднага ги променя. Така ще стане и пенсионните фондове.

Ще видите, че накрая нищо няма да излезе от тази работа, както и от всички подобни досегашни ПРАВИЛНИ РЕШЕНИЯ НА ГЕРБ. Американците ще си прокарат интересите на банкстерите, олигархията и клептокрацията, които ги обслужват като марионетки.

17.12 2014 в 19:39

Явно е, че големият недостатък на пенсионната система е нейният солидарен характер.Докато е така хората никога няма да бъдат притежатели на собствените си пари.Ще ми се по-скоро да се подложи на преразглеждане дали тази солидарност да не се ограничи до някакъв разумен процент, а с останалата част хората да могат да се разпореждат напълно по свое осмотрение - да могат да променят фонда, да я увеличават в добри години, да я предоставят на нуждаещ се член от своето семейство, носейки последиците от това си решение.

17.12 2014 в 19:36

Балкански, аз като ти разправям, че с Борисов сте идейни съмишленици. Много е вероятно да ви изяде хляба. Борисов е Путин, а електората му е като Единна Русия... тва според политически убеждения, ценности или по-скоро според липсата на такива.