Борисов настоя ГЕРБ да подпишат споразумението с ПП-ДБ за запазване на правителството

OFFNews 24 юни 2023 в 14:05 6051 6

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново. До него са Десислава Атанасова и Мария Габриел.

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново. До него са Десислава Атанасова и Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов поиска партията му да подпише споразумението, предложено вчера от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" с цел запазване на правителството.

“Или сядаме и правим коалиционно споразумение, или е игра на “сърдитко Петко”, посочи Борисов по време на националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търново, цитиран от Mediapool.

Към този момент ние имаме една декларация "Денков-Габриел", но партньорите ни назначават министри и зам.-министри, без изобщо да ни питат, каза още Борисов.

По думите му вместо да се поставят седем условия, трябва да бъде подписано коалиционно споразумение, ако трябва от 300 страници, в което всичко да бъде описано много подробно - така, както правят коалиционните правителства в Европа.

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че много компромиси са били направени именно заради целта България да има редовно правителство. Той посочи, че ако правителството бъде свалено сега, отново ще има служебно, назначено от президента, без парламент.

Според него противопоставянията не са необходими, защото държавата има нужда от спокойствие: „На хората им писна от войни, искат нещо да се работи“, каза Борисов, цитиран от БТА.

Вчера от ПП-ДБ настояха за препотвърждаване на договорената между първите две коалиции законодателна програма и допуснаха в противен случай ротационният премиер Николай Денков да подаде оставка. Те излъчиха посланието си след няколкочасово заседание след прехвърчали искри с ГЕРБ-СДС, които изглежда поставиха под въпрос сложния им съюз.

"България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, които да преведат страната през множеството кризи и да осигурят стабилност, редовен бюджет и да потвърдят европейския ни път. ПП-ДБ поехме тази трудна задача, осъзнавайки цялата отговорност и всички рискове, като няма да позволим подмяна на приоритетите на българското общество за повече справедливост, икономическо развитие, съдебна и конституционна реформа, влизане в Шенген и еврозона", се казва в декларация на парламентарната група на ПП-ДБ, прочетена от Кирил Петков.

Декларацията вижте ТУК.

В следобедните часове от ГЕРБ отговориха, че ще отговорят по същество днес, след съвещанието в Търново.

Тази сутрин председателят на "Да, България" Христо Иванов заяви, че ПП-ДБ очакват изпълнение на ангажиментите, които ГЕРБ-СДС са поели.

"Очакваме изпълнение на публично поетите ангажименти от страна на колегите от ГЕРБ-СДС. Нови искания няма. Това заяви председателят на “Да, България” Христо Иванов в ефира на Нова телевизия.

“Всяко едно от нещата, които поставихме като изисквания вчера са написани в декларацията, която Денков и Габриел прочетоха пред медиите при формирането на правителството. Не искаме да решаваме кадрови въпроси, а поставяме 7 точки, свързани с политики”, заяви той.

„Ако не започнем да променяме условията, при които се упражнява властта, не може да стабилизираме политическата ситуация. Нямаме взаимни доказателства, че имаме едни и същи политически цели”, добави той.

Съпредседателят на “Продължаваме Промяната - Демократична България” заяви, че се настоява за ясен механизъм, при който с ГЕРБ всяка седмица да се обсъждат въпроси свързани с правителството.

“ГЕРБ имат претенции и това е разбираемо и нормално, но трябва да има ясен формат за обсъждането на тези претенции. Трябва да има разбиране, че няма как страната да продължи както досега. Трябва всички да разберем – от лидерите до всяка местна структура, че не може вече така”, каза още Иванов. А по отношение на кадровите въпроси според него трябва да се смени философията: “Въпросът не е кой, а как”.

“Има един хубав английски лаф, че има един момент, в който играта (на карти) не си струва срещата. Нашата категоричност не е да хвърлим картите, а да променим страната конструктивно и разумно. Трябва да е ясно, че няма да стане по старому”, добави той.

Съпредседателят на “Демократична България” коментира и номинацията за кмет на София, която ще бъде обявена от обединението на 27 юни.

“Добрата новина е, че в София ще има голямо обединение на всички обществени сили, които са показали, че имат желание да развиват страната напред и да я реформират”, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

6

Гражданин

24.06 2023 в 19:50

С "в исокообразованите" канадчета и комунистическите чада само писмени споразумения и в три екземпляра, че всики пет минути обръщат лопатата!

4038

5

Moirae

24.06 2023 в 19:28

Европейско развитие - кога най-сетне?

3767

4

Име на профила

24.06 2023 в 18:56

Ти изкуствен интелект ли си? Истински ли си?

боко сикаджията не ми е приятел, нито съм зомбиран дб/пп фен. Обаче пишеш с огромно количество ненужни препитателни знаци и се чудя доколко "естествен интелект" би позволил това.

Мистерия.

-1395

3

AlexT

24.06 2023 в 16:19

“Добрата новина е, че в София ще има голямо обединение на всички обществени сили, които са показали, че имат желание да развиват страната напред и да я реформират”, каза още той. Хр. Иванов

::) Христоо, с Боко, пеевски и доган – съдружници, НЯМА да стане .. Христоо, с този терзиев ли беше , няма да стане :) ..Колко от ДСБ и твоите от Да България ще гласуват за него, наесен ?? И великата сила Борисчо от „Спаси Софоя ,ли ? ::) ... МЪТИЛКА с терзиевци, борисовци, негласуващи нормални граждани от „ДСБ” и ..остана „ДА България”, великата обществена сила , която ....еди какво си ..Майстори сте , досега , в ПРОВАЛА на ПП-ДБ и надеждите , искрените , на СВОБОДНИТЕ граждани ..Водачи към провала сте ,заедно, в съюз с МАФИЯТА !? , засега ...:)

-1395

2

AlexT

24.06 2023 в 16:02

2 ...Как е кандидатчето, хамелеончето, с БАЩА и дядо от ДС-БКП / т.е. „подходящо възпитан” и отгледан изтърсак / ,, да бъде новия водач, кмет на София, на ДЕМОКРАТИТЕ, европейците , антипутинците в София !? Поредната ЛЪЖА за Свободните , нормалните граждани, готова ли е ??/
Няма да стане червения изтърсак , запомнете го, колаборационисти ...:)

-1395

1

AlexT

24.06 2023 в 16:01

Боко сикаджията е съгласен  и щял да подпише Декларацията със 7-те точки искани от ПП-ДБ ..:)) Някои , разбира се, потъвайки в това БЛАТО , ще му ПОВЕРВАТ !!:) А сикаджията утре може и да се отметне / по висши , „морални” сАображения / :) Правил го е , но още не смята , че е достатъчно силен, а и трябва да будалка гласуващите за него, че ...иска Конс. промени, нови ВСС, гл. Прокурор- -хахахахааа , и просперитет, ЗАЕДНО с ДОГАН и Пеевски – на България ..:)
А ПП и ДБ ,май, вече са, като онзи батискаф , който потъна тези дни ..Да живее мафията ,с която сме съдружници,/ де факто / , извикаха ТЕ от ПП и ДБ , потъвайки в океана, блатото,трсавището или което е там ..:)) Чудя се , само, дали ще имаме 8 % , като НИнова , наесен / сумарно / ...:))
А Христо побеля за 1 година, но , дали поумня ? ...:)
Как е кандидатчето, хамелеончето, с БАЩА и дядо от ДС-БКП / т.е. „подходящо възпитан” и отгледан изтърсак / ,, да бъде новия водач, кмет на София, на ДЕМОКРАТИТЕ, европейците ,
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки