Борисов и ВМРО: ЕП иска признаване на македонско малцинство. Но в резолюцията няма такъв текст

Георги А. Ангелов 09 октомври 2020 в 17:26 6369 5

Три пъти днес от страна на управляващите бе казано, че в резолюцията на Европейския парламент за върховенството на закона се говори за македонско малцинство и едва ли не за неговото признаване. В резолюцията на Европейския парламент обаче “македонско малцинство” не се споменава никъде. Можете да се убедите сами в официалния ù превод.

В декларация от името на групата на ГЕРБ Тома Биков заяви: “Няма да говорим за ОМО Илинден и за признаване на хипотетичното македонско малцинство. Огромна грешка е на ЕП, че подкрепя една лъжа, защото е абсолютна лъжа, че в България съществуват македонци. Във всички партии има представители от Благоевградска област и съм убеден, че са потресени от тази глупост, която е написана в тази резолюция, и която беше подкрепена от Радан Кънев".

След Биков на парламентарната трибуна с декларация от името на “Обединени патриоти” излезе и Александър Сиди (ВМРО). В нея се казва:

“Скандалната резолюция на Европейския парламент беше приета, макар и с поправки, и лъсна лицемерието на нашата опозиция. В нея, макар и смекчени, основните проблемни текстове останаха и бяха приети с гласовете на БСП и Демократична България. Депутатите от БСП, изпратени в Европарламента, гласуваха „за“ критиките към Конституционният съд, „за“ натиск за приемане на ИК, „за“ повече права на ЛГБТИ, „за“ незаконните цигански катуни, „за“ сепаратистките искания на забранени македонски организации. И това е фрапиращ пример за лицемерието на българската левица! За съжаление можем да отбележим, че потомците на тези, които насилствено македонизираха населението в Пиринска Македония в края на 40-те години на ХХ век, днес продължават тяхното дело".

Малко по-късно премиерът Бойко Борисов се срещна с външния министър на Северна Македония Буяр Османи. Според правителствената пресслужба в рамките на разговора премиерът Борисов е посочил, че е много разтревожен от вкарването на ОМО Илинден и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, добавя министър-председателят.

Какво всъщност пише в резолюцията?

В текста на резолюцията за върховенството на закона не съществува словосъчетанието „македонско малцинство“. ОМО Илинден се споменава единствено под линия към параграфа, в който Европейският парламент настоява за спазване на “правата на свобода на изразяване на мнение и свобода на сдружаване, включително чрез изпълнение на съответните решения на Европейския съд по правата на човека”, тъй като България загуби голям брой дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заведени от неполучилата регистрация като партия ОМО Илинден. Под линията са посочени 4 от решенията на Европейския съд.

Съдът в Страсбург смята, че отказите на българския съд през годините да се регистрира сдружението представляват ограничение на неговото право на сдружаване. С друго решение Европейският съд по правата на човека приема, че забрана за митинг в Благоевград на организацията представлява „ограничаване“ на правото на мирни събрания на жалбоподателя. 

Тоест можем да приемем, че в резолюцията се настоява България да спазва решенията на съда, което е задължение. Признаването на ОМО Илинден по никакъв начин не е акцент на резолюцията, която е за проблемите на България с върховенството на закона, правата на човека и свободата на медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

5

Христо Венев

11.10 2020 в 02:04

Фалшивите новини генерирани от ГЕРБ, няма как да ги спасят от "народната любов".

 
X

Подкастът на OFFNews