България ще прати БТР-и на Украйна

Кристина Минчева 22 ноември 2023 в 11:20 2624 4

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Военният министър Тодор Тагарев в пленарна зала

Депутатите приеха Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР, в обем и по вид съгласно приложение №1 към споразумението, което е поверително.

На свое извънредно заседание, проведено на 21 ноември 2023 г., комисията по отбрана разгледа посочения законопроект. Той и мотивите към него бяха представени от заместник-министъра на отбраната Ивелина Дундакова, която отбеляза, че споразумението е сключено в изпълнение на решение на НС от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна.

В доклада на комисията е уточнено, че това решение предвижда България да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи, както и ангажимент за Министерския съвет да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението.

Споразумението е подписано при условие за последваща ратификация, като от Министерския съвет е дадено съгласие за временното му прилагане от датата на подписването му до влизането му в сила. То ще влезе в сила от датата на обнародването на закона за неговата ратификация от НС.

Поради обстоятелството, че се касае за договор с военно-политически характер, който се отнася до разпореждане с движими вещи - държавна собственост, както и във връзка с разпоредбата на чл. 5 от споразумението, то подлежи на ратификация на основание чл. 85, ал. 1, т. 1, 7 и 8 от Конституцията на България. 

Законопроектът беше приет на първо четене, след което председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС предложи той да се разгледа и на второ четене днес.

По време на дебатите по първо четене на законопроекта очаквано от опозицията възразиха срещу предоставянето на бронирана транспортна техника, но второто гласуване мина без разисквания.

Борислав Гуцанов от БСП за поред път обвини управляващите в национално предателство, а според Николай Дренчев от "Възраждане" техниката, която ще изпратим, "няма как да е непотребна за българската армия". Според него машините могат да се използват за прикритие по границата и вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. 

Стоян Таслаков ("Възраждане") предложи машините да се използват при зимни бедствия и разказа как през 2018 г. живеел в планината и като паднал сняг, хората седмица били откъснати.

"Това, което спаси положението, дойде една такава високопроходима машина да докара храна и лекарства на нуждаещите се", обясни той.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че става въпрос за техника, в разпореждане на Министерството на вътрешните работи, а не на Министерството на отбраната (МО). 

"МВР разполага и може да поддържа необходимата бройка различни видове бойна бронирана техника, която е за нуждите на структурите на МВР. Оръжията на МО съща са си на мястото", каза още Гаджев и допълни, че БТР-ите не могат да се използват за охрана на границите и по-ефективни ще са леки високопроходими средства.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че техниката е от 40 години в складовете и никога не е използвана за сняг и е спекулация, че струвала милиард.

Той обясни, че техниката не била сериозна като количество и сме щели да бъдем компенсирани финансово от ЕС.

"Ние сме дарили техника за няколко км магистрали, но Украйна е купила въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд. лв.", каза Мирчев и добави, обръщайки се към БСП, че "България ще бъде независима от Русия, независимо колко ще се гърчите".

Гуцанов го обвини в некомпетентност.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви от трибуната в пленарната зала, че "не разбира за какво е тази дискусия" и не е чул за час и 15 минути нито една дума по споразумението, което трябва да се ратифицира. Той отказа да коментира изказванията за това, че тази техника "трябва да се зарови по границата и може да плува в четири метрови вълни". 

След изявлението на Тагарев опозицията го изпрати с викове "оставка".  

По време на обсъждането Бойко Борисов се е срещнал с украинския посланик у нас. Това става ясно от фейсбук профила му, където лидерът на ГЕРБ пише, че "в деня, в който Народното събрание реши да предостави безвъзмездно на Украйна 100 БТР-а, за мен беше чест да се срещна с Н. Пр. Олеся Илашчук. По време на разговора заявих, че с днешното гласуване в парламента, България за пореден път доказва своята съпричастност към украинския народ. Страната ни ще продължи да бъде част от демократичната международна общност, която подкрепя Украйна в борбата й срещу руската военна агресия.
Подчертах пред посланик Илашчук, че днешното решение на парламента за БТР-ите е продължение на последователната подкрепа на България и припомних предходните решения за предоставените на Украйна ракети и боеприпаси през месец септември. С тази поредица от гласувания ГЕРБ изпълни и обещанието си за премахване на посредниците в процеса на доставка на оръжие за Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

22.11 2023 в 15:28

Нашата армия и без това си има достатъчно негодна техника, не сме опрели до тези БТР-и, дето така пламенно ги бранят от БСП и Възраждане.

За това и са поръчани нови, модерни машини за пехотата. Съветската и руска техника я знаем колко струва - автомобилите им са пълни дараци и никой не иска да ги кара, но иначе танковете и БТР-ите надеждни, удобни, безаварийни ...

Да покарат някоя дърта Лада или Москвич тези любители на Руский мир?

12761

3

cepcem

22.11 2023 в 12:12

Правилното отношение към депутатите от Вгъзраждане е пълното им игнориране. Оставят ги да си изговорят популистките простотии и след това се правят нещата както трябва. Напомня ми на оня виц:

– Най-доброто отношение към идиотите е пълното игнориране.
– Много добър цитат. Кой е авторът?
– Просто си представяш, че не съществуват.
– Авторът кой е?
– И продължаваш да си живееш.

-529

2

6екеr4о

22.11 2023 в 12:05

Покрякали са простаците!

2159

1

Kilca

22.11 2023 в 11:46

След като опозицията е бясна, значи е првилна политиката на правителството. Браво!

 
X

Да помогнем на украинските деца!