Атанасова: Търсим открита подкрепа за кабинет 'Габриел'. Няма да използваме натиск, нито примамки

Нямам никакви притеснения от сваляне на имунитета ми, подобни няма и господин Борисов. Единствените притеснения бяха в БСП - казва председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС по повод слуховете, че Гешев ще поиска сваляне на имунитета на Бойко Борисов

OFFNews 21 май 2023 в 18:34 3148 7

Десислава Атанасова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Десислава Атанасова

От ГЕРБ-СДС няма да призовават народни представители да се отцепват, да не идват на работа, да гласуват по съвест. Нито ще искат тайно гласуване за проектокабинета с министър-председател Мария Габриел в Народното събрание, нито пък ще оказват натиск или ще използват "примамки". Това увери председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова в ефира на БНР. ГЕРБ-СДС настояват за публично заявена подкрепа.

"Ние никога няма да предприемем стъпки, каквито бяха предприемани от "Продължаваме промяната" в тяхното правителство, когато то се саморазпадаше и беше на дни от успешния вот на недоверие. Тогава лично Кирил Петков се ангажираше по апартаменти, в срещи с различни народни представители ... търсиха смели, достойни и всякакви такива. Говореше се за бележки, на които пише "500К", за продажба на гласове, на парламентарни групи, на народни представители. Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме - заяви Атанасова. - Дори няма да призоваваме пет, шест, десет народни представители да се отцепват, да не идват на работа, да гласуват по съвест.

За нас е категорично ясно, че или трябва някой публично да заяви подкрепа и тази подкрепа да бъде отъждествена чрез публично гласуване, а не тайно. Появиха се провокации в медиите, че може да опитаме тайно гласуване, както било някога при реализацията на мандата на Станишев и Тройната коалиция. Не, няма да опитваме нищо подобно. Ние нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме народни представители от други парламентарни групи извън тези, които заявиха публично своята подкрепа за това правителство. Това са ДПС и ИТН.

Утре номинираната за премиер от първата по резултат от априлските избори Мария Габриел трябва да връчи изпълнен или да върне първия мандат за съставяне на редовно правителство на президента Румен Радев. Преговорите на ГЕРБ-СДС дотук обаче не осигуряват парламентарно мнозинство за подкрепа на кабинета. С ДПС и ИТН ГЕРБ-СДС имат 116 гласа, тоест не им достигат пет. Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" отказва да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС, след обнадеждаващото за ГЕРБ-СДС начало на преговорите, внезапно Корнелия Нинова сложи край на преговорите и също отказа подкрепа.

Днес Атанасова коментира отказите така:

"Напоследък виждам лишени от логика отговори. Частно Ви казвам, не виждам аргументи защо няма да се подкрепи правителство с първия мандат. Ако говорим за втората по големина група (ПП-ДБ), имаме с тях обща законодателна програма, която вече се изпълнява. Миналата седмица с огромно мнозинство, 191 гласа, мина законопроект за изм на НПК. Със съдебната реформа нямаме никакви спорове както с тях, така и с ДПС и ИТН. Имаме в законодателната си програма теми, по които нямаме никакъв спор. Това е ясно за нас, двете коалиции, които преговаряхме, но и за българското общество и за останалите колеги в Народното събрание.

Общата управленска програма е плод на дълги разговори и срещи, макар да беше представена единствено като тяхна, в някои приоритетите намирахме баланс не само на интересите на двете коалиции, но и на българските граждани.

Не на последно място, кабинетът, който ние се опитваме да формираме, имаме заявен единствено кандидат за министър-председател. Всички останали разговори са възможни с останалите, които заявиха подкрепа към госпожа Габриел, но и с всички останали.

И по темата за търсене на конституционно мнозинство нямаме никакви спорове. Ако в коалицията ПП-ДБ смятат, че без ГЕРБ, ДПС и ИТН биха постигнали конституционно мнозинство, или много им куца аритметиката, или нямат никаква представа от политическите процеси.

Имаме готовност с конституционни промени, колегите от ДПС преди година и половина бяха готови с такива. Ако сложим на везните интересите ЗА конституционна реформа, ЗА България с реализиран първи мандат, ЗА подкрепа на всички приоритети, които и госпожа Габриел изброи и срещна подкрепа при разговорите с всички, с които ги водихме, а от другата страна сложим липса на парламент, липса на закон за държавния бюджет, липса на конституционна реформа само защото политическият инат трябва да победи и само защото някой предпочита да пази електоралната си тежест пред това да пази интересите на държавата, то смятам, че този някой рано или късно ще понесе огромни щети не само за своя имидж, но и ще сподели тези щети за държавата ни."

Атанасова избегна директния отговор с ДА или НЕ на въпроса ще подкрепят ли ГЕРБ-СДС кабинет, предложен с втория мандат - на ПП-ДБ. Вместо това каза, че няма да постъпват като ПП:

"Ние никога няма да предприемем стъпки, каквито бяха предприемани от ПП в тяхното правителство, когато то се саморазпадаше и беше на дни от успешния вот на недоверие. Тогава лично Кирил Петков се ангажираше по апартаменти, в срещи с различни народни представители ... търсиха смели, достойни и всякакви такива. Говореше се за бележки, на които пише "500К", за продажба на гласове, на парламентарни групи, на народни представители.

Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме. Дори няма да призоваваме пет, шест, десет народни представители да се отцепват, да не идват на работа, да гласуват по съвест. За нас е категорично ясно, че или трябва някой публично да заяви подкрепа и тази подкрепа да бъде отъждествена чрез публично гласуване, а не тайно.

Появиха се провокации в медиите, че може да опитаме тайно гласуване, както било някога при реализацията на мандата на Станишев и Тройната коалиция. Не, няма да опитваме нищо подобно. Ние нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме народни представители от други парламентарни групи извън тези, които заявиха публично своята подкрепа за това правителство. Това са ДПС и ИТН."

За нея обаче в сегашната ситуация подкрепа за втория мандат изглежда "почти невъзможна":

"Преди повече от месец казахме, че когато водим разговори, дори искахме да се абстрахираме от мандатите, многократно сме казвали, че манатите нямат значение, че разговорите трябва да се водят принципно. Дори понякога лицата, които ще изпълняват политиките нямат значение, ако има ясно гарантирано мнозинство за тези политики, което чрез гласуване в Народното събрание да ги отстоява.

В този смисъл аз бих казала, че ми изглежда почти невъзможен разговорът, ако не е в първия мандат, в някой друг, защото е лишено от политическа логика, разбирате ли?

Ние представяме кандидат, който е безупречен в своята професионална биография. Това е човек, наложил се на европейско ниво, беше доскоро част от правителството на Европа като еврокомисар. Не мога да си представя, че някой тук, във втория мандат, в кабинета на ПП-ДБ да има самочувствието да каже, че е на нивото на госпожа Габриел като контакти, като познания. Ако ние сме заложили приоритет Шенген, еврозона, ПВУ, има ли по-подходящ човек, който може да свърши тази работа?".

Тя не посочи имена в проектокабинета на Габриел:

"Няма да се ангажирам с имена. До последно текат разговори. Опитваме все още да намерим баланс с останалите парламентарни групи.

За нас обаче е абсолютно коректно всички, които участват в правителство с подкрепа да имат своето представителство".

Попитана за разговора с обадилия ѝ се главен прокурор Гешев, след като Мария Габриел заяви публично, че първата работа на министъра на правосъдието ѝ би била да поиска оставката му, Атанасова повтори:

"Отношенията ни, не само с главния прокурор, но с всички ръководители на органи на държавна власт, са институционални. С тези хора много често се налага да работим заедно, особено по темата съдебна реформа. Тя от 45-ото Народно събрание циркулира. ... С всички ръководители на органи на държавна власт имам комуникация и контакт. Надявам се, че няма да ме питате за всеки поотделно колко често се чувам (с него/нея)".

"Трябва да си дадем сметка, че трябва да приключим със съдебната реформа веднъж завинаги и трябва разделението на властите – както конституцията го е гарантирала – да се осъществи и никой да не може да си представи, че може да се намесва в една или друга власт. Защото ако съдебната се намесва в законодателната или изпълнителната? Нека напомня, че не аз се обадих на господин Гешев, а той – на мен. Това намеса ли е в законодателната власт според Вас?", каза още Атанасова.

След слуховете в петък, че Иван Гешев ще поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, днес Атанасова коментира:

"Мисля, че имунитети могат да се искат при условие, че е изпълнен законът. Кулоарни слухове не коментирам. Не, нямам никакви притеснения. Подобни няма и господин Борисов. Единствените притеснения, които видях, бяха, струва ми се, в БСП за България. Като че ли прекалено диаметрално противоположна реакция имаше след изявлението на господин Гешев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

7

Storco

21.05 2023 в 23:55

Еми получихте я подкрепата, напълно заслужено.
На добър час към Магнитски-3 и към затворите из страната...

1000

5

PaulPierce

21.05 2023 в 20:41

Отдавна беше ясно, че ще приложат румънската формула за ротационно правителство. За съжаление няма да приложат и румънската формула в прокуратурата, защото 70% от политиците ще са зад решетки

4038

4

Moirae

21.05 2023 в 20:02

Пеевски очевидно е много притегателен.

10298

1

AntiZ

21.05 2023 в 18:42

Разкарайте го банкянския нерез и току-виж сте намерили подкрепа?! "Да, ама не", както казваше дългогодишният агент от държавна сигурност петко бочаров с псевдоним "борисов". Това последното не е шега.