Атанасов: Митичен човек раздава българско гражданство на кавалкада от руснаци срещу пари

OFFNews 31 януари 2024 в 10:34 4184 2

ген. Атанасов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Атанас Атанасов

Има тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство. Има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство. 

Това разказа пред БНТ председателят на ДСБ и депутат от ПП-ДБ Атанас Атанасов. 

Той разкри, че Мишин има офис в Москва, в който се набират желаещи да станат български граждани. 

"Те подават документите, пращат му ги по DHL, той ги подава в Министерството на правосъдието и те стават български граждани", обясни Атанасов.

Лидерът на ДСБ разкри, че ДАНС е сезирана по този случай, като дори има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава.

Според Атанасов ДАНС неколкократно е сезирана за "безобразието, което извършват нейни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС". А от агенцията казвали: "Ние имаме оперативен интерес, не се месете".

"Е да, но нали Русия ни обяви за вражеска държава, трябва да сме изключително бдителни за това какви хора влизат в страната. Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген", каза още депутатът. 

По думите му, някои твърдят, че пари, получени по този канал, отиват директно в президентството.

"Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори са събирани пари, като хора, които са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството", посочи Атанас Атанасов.

Според него службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството.

Лидерът на ДСБ даде пример и с друго дело, "заметено от ДАНС".

"Има една преписка в Софийската градска прокуратура с № 20869 от 2023 г., която е била прекратена от прокурор Николова. Данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР (Държавна агенция "Разузнаване") и поради тази причина е възложена проверка на ДАНС, което е контраразузнаването, а там всичко са замазали и са прикрили", обясни той.

И допълни, че става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което определи като много тежък провал.

"Изтеклата информация винаги има риск да бъде прихваната от чужди разузнавателни служби. ДАНС е замела всичко това, извършили са повърхностна проверка и всичко е отишло под чергата", каза още депутатът.

Според него така се прикриват определени обстоятелства, "свързани с действия от хора, близки до президента".

Атанасов призова прокуратурата да възобнови разследването по случая и да установи, освен изтичането на класифицираната информация, и длъжностните престъпления, които са извършени за прикриването му.

"Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от президентството. Точно обратното. Не знам какво прави Сарафов (и.д. главен прокурор Борислав Сарафов - б.р.), но като бивш прокурор знам, че работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела", добави той. 

Президентът се държи като лидер на партия, загубила изборите

Лидерът на ДСБ е на мнение, че Радев очевидно се позиционира като лидер на опозиционна партия - партия, която е загубила изборите.

"Още в началото на Народно събрание имаше факти, които показваха, че президентът търси конфронтация с политическите партии", каза Атанас Атанасов. 

Той припомни, че когато коалицията ПП-ДБ е отишла при Радев да получи папката с мандат за съставяне на правителство, президентът я е дал с нежелание и с думите, че очаква "Продължаваме промяната-Демократична България" да я върнат празна. 

"Няколко евродепутати, избрани от листата на БСП, сега си търсят нова политическа формация - те всички са близки до президента. Слушам ги напоследък, особено активни са. Има съсловие около президентството за политически проект, който може да проходи на европейските избори", смята депутатът от ПП-ДБ. 

Атанасов допълни, че има факти, които сочат за създадени корупционни схеми по време на служебните правителства на Радев и е "пълнена черна каса". Атаката срещу избора на новите конституционни съдии също била организирана от "среди, свързани с президентството".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

31.01 2024 в 12:08

Йода, кога ще инициирате най-сетне импийчмънтчето на (п)Резидента, за всичките тез злодейства (а дали няма да изникнат и още) ?! (ジ)

1017

1

IvoIvo

31.01 2024 в 11:26

Генералчето е прозорлив, както винаги :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!