"Атака", ДПС и АБВ не се отказаха от използването на тролове

Симона Костадинова Последна промяна на 20 май 2015 в 12:56 4615 10

Представители на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), БСП, Патриотичния фронт (ПФ) и Български демократичен център (БДЦ) подписаха декларация, с която се отказаха от използването на платени интеренет коментатори, по-известни като тролове.

Представителите на петте партии подписаха в зала "Изток" декларацията, с която тържествено обещават, че "няма да плащат на коментатори, партийни и фирмено организирани, за да разпространяват в интернет заблуди и клевети, да насаждат омраза или да правят манипулативни внушения спрямо политически опоненти".

Те обаче се обединиха около мнението, че това е само първата крачка в борбата с платените коментатори. Според текста на декларацията партиите приканват активното гражданско общество и медиите също да следят за нарушаването на това споразумение и да сигнализират и осветляват нарушенията на споразумението по "най-безкомпромисен начин".

Тази декларация най-вероятно няма да реши проблема, но тя е първата крачка, затова приканваме и медиите да се включат активно в борбата с троловете, коментира инициаторът на идеята Антони Тренчев от Реформаторския блок.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък заяви, че е добре да има и независим арбитър, който да следи за спазването на декларацията, и предложиха това да бъде "Прозрачност без граници". 

Партиите, които днес подписаха декларациата, призоваха всички, които ще участват в предстоящите местни избори, да се присъединят към инициативата, за да може да се създаде чисто киберпространство преди вота.

"Винаги сме призовавали за честа предизборна борба. Ние искаме да има борба на идеи и виждания, а не на манипулации. Надявам се декларацията да се спазва от всички, които са я подписали", заяви Чавдар Георгиев от БСП.

Петър Петров от ПФ заяви, че две от парламентарните партии, които не са подписали днес, винаги са декларирали своята "азиатска принадлежност" и добави, че оставя на медиите да анализират този факт. Той добави, че петте партии, които са се включили в инициативата, са с европейска ориентация.

Съпредседателят на БДЦ Светлин Танчев добави, че декларацията е изключително важна, защото "не може троловете и платените коментатори да ни формират мнението".

Ето какво точно пише в декларацията, която подписаха петте партии:

Декларация за чисто киберпространство и отказ от използване на платени коментатори с цел насаждане на омраза, клевета и манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот

Ние, представителите на политическите партии от 43-то Народно събрание категорично заставаме зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си. За нас свободата на словото, освен основно право и ценност, е и основен стълб на демокрацията.

Убедени в това, ние осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни коментари, имащи за цел да формират манипулативно нагласи в обществото, особено преди и по време на избори в полза на една или друга политическа сила. Считаме, че това е демонстративно неуважение към правото на българските граждани на свободна воля, собствен избор и индивидуална преценка.

Водени от отговорността, с която са ни натоварили българските граждани, а именно да гарантираме свободна и мирна обществена среда, и водени от желанието за чисто от манипулации, клевети и език на омразата интернет пространство, в което обективно да се представят обществените настроения и в което всеки свободно и открито да може да изказва мнението си,

долуподписаните партии:

- Декларираме, че няма да използваме платени коментатори, партийно или фирмено организирани, и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот;

- Приканваме активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин.

- Призоваваме всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на чиста интернет среда в полза и интерес на българските граждани.

Подписали:

За Реформаторския блок:

За ПП ГЕРБ:

За БСПЛБ:

За ПФ:

За БДЦ:

София, 20 май 2015 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 09:47

Абе това са популистки ходове.Всички знаем,че пратените тролове са от РБ и ГЕРБ!
Какво ни заблуждават?
Те и протестите бяха платени,а тези хорица от РБ не си признават.Аз съм от АТАКА и ви казвам,че никой не ни плаща за да защитаваме тезите си и България!?!
В следващ Парламент нито РБ,НИТО абв,КАМО ЛИ ПАРИЧНИЯТ ФОНД НА БОЙКО ще влязат...
Затова сега ще крепят това некадърно правителство!
По-добпе ли ЖИВЕЕЕТЕ,УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ!?!
АТАКА е партията...
Волен е човекът...

20.05 2015 в 14:45

-10, не се залъгвай че всичко е до тролове, има и естествено глупави хора които симпатизират на БСП/ДПС/Атака :)

20.05 2015 в 14:30

И сега като са се отказали ще им платят ли обезщетение от 6 работни заплати, ще им се зачита ли трудов стаж?! :)
---
Въпреки, че т.нар. тролове са ми изключително противни, но смятам че това е реалността. Дали тролът ще бъде, вестник, ТВ, журналист или банда коментиращи е все тая. Всичко е въпрос на средства за пропаганда.
Не виждам, защо Петър Волгин или Явор Дачков трябва да имат различен статус от обикновен проституиращ писател на опорни точки.
Безскрупулни хора е имало и ще има. Дали ще са тролове или доносници е все тая.Без работа няма да останат. :)

20.05 2015 в 14:22

Колко удобно се занимаваме с популизъм и не се интересуваме от ИСТИНСКИТЕ проблеми на обикновените хора, но много скоро гладът ще ги превърне всички в.....ВСЕЯДНИ ТРОЛОВЕ!

20.05 2015 в 14:00

Че то Атака, ДПС и БСП са единствените, които имат тролове. Само прочетете коментарите!

20.05 2015 в 13:50

Тази "декларация ",така или иначе е чисто символична. Можеха поне за измиване на очите, да я подпишат. Пък и много се съмнявам, че платените писатели ще се махнат от сайтовете, даже и за подписалите я.
До къде са се докарали партийките наши....
Платени тролове, лъжа, подкупност,фалшиви, манипулиране на Избори. ...
А е казано -по делата им ще ги познаеш.
Ако работеха на 90%за Държавата, а само 10 за себе си, всичко това, щеше да е всуе.

20.05 2015 в 13:23

Батака и ДПС лъщят просто! Уж коренно-различни за пред публиката, а всъщност представляват двете страни на един и същ медал!

20.05 2015 в 13:22

Защо са им са тролове в държава пълна с полезни идиоти, избиращи си номенклатури и техните слуги последните 25 години. Всичко читаво избяга в чужбина. Така се получава, като не се избиха семействата на комунистическите отрепки. Смяна на система се прави с кръв. Нека ви управлява гавазина на тато втори мандат.

20.05 2015 в 13:22

Атака, ДПС и АБВ да се откажат от тролове е все едно да си закрият партийте....те самите са тролове на кремъл и анкара.....как да се откажат от същноста си.....