Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

АБВ и ПФ няма да подкрепят Кунева за образователен министър, БДЦ разделени (обновена)

OFFNews 02 февруари 2016 в 16:25 6994 8

Снимка БГНЕС, Архив

Меглена Кунева.

Парламентарната група на АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието и науката.

Това стана ясно след срещата на вицепремиера с депутати от управляващото мнозинство.

„Няма да подкрепим кандидатурата ѝ поради липса на професионален опит, считаме, че за поста трябва да е човек от системата“, обяви говорителят на ПГ на партията Мариана Тодорова.

Тя уточни, че това не изключва по-нататъшна подкрепа за предлаганата политика в сферата на образованието.

Малко преди 16 часа Кунева влезе в стаята на Реформаторския блок, където се помещават депутатите от СДС, ДБГ и НПСД. Опозиционните депутати от ДСБ прекарват времето си в стаята на зам.-председателя на парламента Иван Иванов от Гражданската квота.

В 16:10 Кунева напусната стаята на РБ и се насочи към зала "Изток", където ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт и РБ. Представителите на Гражданската квота на РБ Гроздан Караджов, Петър Славов и Мартин Димитров няма да присъстват на срещата.

По време на срещата Кунева посочила, че не е проблем тя да заеме поста на образователен министър, като дала за пример Маргарет Тачър, която освен премиер, е заемала поста и на министър на образованието.  

Преди това Кунева се срещна с председателя на парламента Цецка Цачева, както и с лидерите на ПФ Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО). 

По-рано днес съпредседателят на Блока и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски обяви, че лично премиерът Борисов ще представи кандидатурата на Кунева за министър на образованието пред депутатите от управляващото мнозинство.

Минути по-късно обаче информацията беше отхвърлена от пресцентъра на Министерския съвет, като оттам съобщиха, че министър-председателят няма да идва в парламента днес, а утре - след заседанието на правителството. Според непотвърдена информация вицепремиерът Томислав Дончев утре ще представи Кунева.

След края на срещата с депутатите от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт и РБ, Кунева се срещна и само с депутатите от Патриотичния фронт. 

След срещата от ПФ посочиха, че не са стигнали до окончателно решение дали да подкрепят кандидатурата на Кунева и ще решат окончателно на заседанието на парламентарната група.  

За мен е важна политиката, какво ще решат парламентарните групи, е тяхна работа. Аз мога да направя това, което е в моите ръце – да отговоря на всички въпроси и да кажа как виждам нещата в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Предпочитам по-малко да кажа, повече да направя. Това е изключително важна сфера за всички и е сфера, от която България може да отскочи много напред. Надявам се това да се случи, заяви Меглена Кунева след срещата с депутатите от ПФ. 

В крайна сметка Патриотите решиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Кунева. По време на заседанието на парламента обаче всеки депутат ще реши сам дали да гласува "против" или "въздържал се". 

По-правилният подход беше да не се бърза и да се намери онова решение, което да обедини обществото, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, като допълни, че всички депутати от партията ще гласуват и "няма да има загубили се в коридора депутати". 

След това вицепремиерът отиде на среща и с депутатите от БДЦ, които обявиха, че 8 народни представители ще я подкрепят, а трима ще се въздържат от гласуване, защото харесвали Кунева като вицепремиер. Двама от групата на БДЦ са в командировка.

Очаква се на утрешното заседанието на Народното събрание Кунева да получи подкрепата на 98 депутати. Така за да бъде одобрена кандидатурата ѝ, трябва да гласуват между 120 и 187 депутати. Ако гласуват над 187 депутати, кандидатурата на Кунева няма да бъде приета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews