23 инициативни комитета за референдума взимат близо милион по схемата "Хаштаг"

Николаос Цитиридис 28 септември 2016 в 14:20 8896 2

23 инициативни комитета, повечето от тях учредени от напълно неизвестни личности, ще си поделят близо един милион лева субсидия от бюджета по схемата "Хаштаг".

Според Изборния кодекс всеки регистриран инициативен комитет има право на медиен пакет от 40 000 лева, за да агитира в медиите.

Сред Инициативните комитети със сигурност има и такива, които са реално ангажирани с референдума - например този на Слави Трифонов.

Но учредителите на повечето са напълно непознати като политически активисти, което навява съмнения, че доста от комитетите са създадени, единствено за вземат 40 000 лева за медиен пакет.

Схемата "Хаштаг"

На референдума, проведен с последните местни избори, малкият сайт "Хаштаг-БГ", бе окичен като коледна елха с реклами, както "за", така и "против" допитването относно електронно гласуване.  За тази услуга уебсайтът сключи договори за 267 хил. лева. ЦИК спря 17 520 лв. от тях, а "Хаштаг" доброволно се отказа от други 115 хил. лева, които впоследствие бяха пренасочени към сайта на Явор Дачков "Гласове" и видинското радио "Гама". 

Част от агитаторите се оказаха свързани не само със сайта, но и с "Института за модерна политика" на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков. Самата собственичка на сайта Милена Кичашка също има връзка с Цеков - двамата са съсобственици в дружеството "е-Март Ауторити".

Един от Инициативните комитети сега пак е на Петър Кичашки, а в него участва и Борислав Цеков.

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева бе издигната за този пост именно от ИМП. Тя беше член на Управителния съвет на "Институт за модерна политика" и дори все още фигурира като такава на сайта на организацията.

В другите комитети сравнително познати имена са само тези на Ангел Гаджев, който напираше да се изказва от мегафона по време на протестите на Орлов мост през 2012 г., но му отнеха думата и на пиара на Виваком Албена Мирошникова.

За медийни пакети са се регистрирали още 11 партии и 3 коалиции.

Сред партиите има такива, които развиват реална политическа дейност - Европейската народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Българска социалдемограция - Евролевица на бившия собственик на ЦСКА Александър Томов, "Българска пролет" на депутата Велизар Енчев, "Съюз за Пловдив" на общинската съветничка Дани Каназирева и "Нова Алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев. Сегашният председател на ЦИК Камелия Нейкова беше зам.-председател на "Нова алтернатива".

Регистрирала се е и знаменитата партия "Средна европейска класа" - тя нашумя, когато СЕК стана част от схема на ГЕРБ за купуване на гласове заедно с ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров - Емо Фаса. Медиен пакет да агитира в референдума ще получи и "Българско национално обединение" - партията, която издига Митьо Пищова за президент и Радо Шишарката за вицепрезидент. Субсидия ще получи и "Българска демократична общност" на бившия зам.-председател на СДС Господин Тонев. Някогашният съратаник на Ахмед Доган и вечен коментатор по ДПС-темите Осман Октай също ще получи 40 000 за агитация с партията си "Балканска демократична лига".

Първоначално за медийни пакети бяха регистрирани още 2 партии - Български демократичен форум на Жаклин Толева, който на изборите обикновено се явява като партньор на партии от Реформаторския блок и "Българска Индустриално Аграрна Партия", която беше партньор на "България без цензура" на Николай Бареков.

Вчера обаче ЦИК заличи регистрациите на двете партии, заради фалшиви подписи. От 2887 подписа, които БДФ е предала, само 1787 са реални. В документите на "Българска Индустриално Аграрна Партия" реалните подписи са само 1154, при нужни 2 500.

3 коалиции също ще агитират на изборите. Две от тях са коалициите, които издигат кандидатурите Татяна Дончева и Ивайло Калфин, третата е обединение на земеделци, радикалдемократи и социалдемократи, начело с Петя Ставрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

2

mendi

28.09 2016 в 14:58

Слави да каже :) Нали един от въпросите беше свързан с това дали сме съгласни да прахосваме пари по партиини и друи подобни субсидии...