Затварят София от полунощ до второ нареждане. Проверки и санкции за неверни декларации от последните 2 дни

Мая Младенова 16 април 2020 в 23:16 13275 37

Кирил Ананиев

МВР затваря столицата за влизане и излизане с автомобили от полунощ на четвъртък срещу петък, обявиха властите на извънреден брифинг. Мярката е мотивирана от засиления трафик от столицата към останалите части от страната в последните два дни в навечерието на Великден.

Новината бе обявена на извънреден брифинг в 23 ч в четвъртък. В него участваха шефът на Националния оперативен щаб ген. В. Мутафчийски, здравният министър Кирил Ананиев и вътрешният министър Младен Маринов.

Новата заповед важи до второ нареждане. Пак до второ нареждане спира междуградският транспорт към София.

Изключение ще се допуска само за товарни превози с доказано с документи необходимост, както и за автомобили със специален режим. Ще се допускат по изключение и коли с граждани, които отиват на лечение, като трябва специално да се посочи в кое лечебно заведение ще се лекуват. Забраната не важи и за медицински лица, които отиват на работа, както и за екипи на електроенергийните и ВиК дружествата, и тези, които се занимават с разпространение на тв програми и интернет. Ще се допускат и служебни коли с работници, които трябва да стигнат до работните си места, като шофьорът на автомобила трябва да посочи кое е предприятието и телефона на неговия работодател. За работници ще се определи времеви коридор - от 6 ч сутринта до 8 сутринта за отиване на работа и от 18 до 20 ч за връщане.

"С извинение за късния час, но още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, която е огнище с най-много заразени от Ковид-19. Всички тези хора се разпръсват в цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно следващата седмица", заяви Мутафчийски.

"Щабът с изключително безпокойство наблюдаваше многото напускащи столицата в последните два дни. Новите случаи за днес са близо 40. Тези два дни с много случаи не са инцидент, а тенденция, те са в абсолютен контраст с безгрижието, което хората демонстрират", заяви той.

Вътрешният министър добави, че днес са върнато около 5000 автомобила, а полицейските служители са играли на котка и мишка с хора, които под абсурдни претексти като "изхвърляне на зелето" са заявявали, че трябва да напуснат града.

Всички декларации от последните два дни ще бъдат проверени и на попълнилите неверни данни ще бъде потърсена отговорност. Не исках да се стига дотук, но само това е начинът да се защитят онези, които спазват ограниченията, заяви Маринов. Да видим сега как напусналите столицата ще се върнат, добави той.

На връщане в София тези граждани ще се сдобият и с някои процесуални действия, ако са попълнили неверни данни, заяви на свой ред Мутафчийски.

Според Мутафчийски потокът от столицата към провинцията е по-опасен от отворените църкви, защото в храмовете на Цветница е имало не повече от 10 души. София в последните дни са напуснали 10 000 души, а именно там е огнището на заразата, заяви ръководителят на щаба. Математическият модел показва, че към днешна дата се откриват двама от 7 заразени. До преди две седмици това съотношение беше двама от 11. Затова за рисково се смята придвижването както от столицата към провинцията, така и после в обратна посока.

Има възможност на някакъв етап армията да се включи в поддържането на противоепидемичните мерки, но към момента това не се предвижда, стана ясно още от брифинга.

Има и известно напрежение в ромски квартали, които МВР контролира по-стриктно, заяви в отговор на журналистически въпрос вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

37

elbarbudo

17.04 2020 в 21:08

Баце шъ ви упрай, вервайте Му!

3810

36

Пенчо бре

17.04 2020 в 16:39

Съгласен съм с блокиране на София, но не бива така, някак си сръдливо, да се действа. Тези хора, които сутринта се чудеха как да се приберат в Дупница и Перник и след ден пак да дойдат да работят в София, трябва да имат адекватно решение. Пък и това работодателят да си настройва работното време, според времевия коридор на решението, някак инфантилно ми се вижда. Мисля, че трябва да има оперативна гъвкавост. Но това предполага мислене и компетентност, а не сръдливост, като на врачанска буля!

3910

35

Georgi Gracata

17.04 2020 в 13:09

Повече от 70 години пролетаризираме народа:отнемане на собственност,изграждане на промишленност която се оказа неконкурентно способна но построихме панелки и изпразнихме селата,вътрешно партиен преврат последван от връщане на земята вместо създаване на кооперации по наличните документи,приватизация и роене на банки с цел икономическите лостове в ръцете на послушни и зависими наши момчета.Капак бе запазването на влияние в Съдебната система и силовите министерства.Това го преживяхма така,че и пандемията ще преживеем.Въпроса е ще има ли резултат.

20696

34

Новак

17.04 2020 в 12:24

Според мен мерките са спазване на физическа дистанция, карантина на вирусоносителите и заболелите, минимизиране на социалните контакти, непосещаване на масови събирания, задължително използване на предпазни средства. Тези мерки са логични и според мен се разбират без някакво тотално отричане.
След това са начините за прилагане на тези мерки, които вече са дискусионни. Декларациите според мен са някакво формално решение - прехвърляне на отговорност. За това смятам, че силовите (военни) решения са краткосрочни и трудни за поддържане в наше време. Просто поколението е различно.

20696

32

Новак

17.04 2020 в 11:55

Точно - практически е невъзможно да се обезопаси всичко. Ти ще си дезинфекцираш ръцете, но друг не. Ако липсва убеждение следва насилствено налагане, което е по-лесно. За кратък период работи, но за по-дълго време се изражда. Това вече го живяхме.
И аз не ходя при родители и познати защото мисля, че така ги предпазвам. Но мисля, че ако съм на открито, водейки се от информирано знание и здрав разум съм в по-голяма безопастност за себе си и другите отколкото скупчен и затворен в града. Ако не друго поне психическото си здраве ще запазя за по-дълго.
Истерията ни убива и психически, но това ще се отрази след време и то доста тежко. Това подозирам, че не разбират и не се интересуват водачите.

3767

31

Име на профила

17.04 2020 в 11:46

Даваш валидни аргументи, с които съм напълно съгласен - за респираторите, за хроничните. Никоя тема не само черна или бяла, аз не съм фен на крайности и съм съгласен с разумните доводи.

Обаче не ми харесва друго - питаш "не виждам отричане на мерките", и след като колегата екстремист го оспорва - "е да, ама то нали".

Или карантина, или Витоша. По новините даваха пълни с хора коли, без маски. Дали няма да се върнат обратно в понеделник, напук на декларациите? Да се басираме ли? :-)

20696

29

Новак

17.04 2020 в 11:23

Ако някой е решил да се събира с приятели не знам да има проблем да го направи вкъщи.
Според науката най-често вирусът се предава през заразени повърхности и много по-малко директно по въздушно-капков път. Дръжката на врата на входа ви се пипа поне 100 пъти на ден в среден вход от 20-25 апартамента. А асансьорите? А количките, кошниците, стоките в магазините - дали се дезинфекцират след всеки клиент?
Но до каквато и да било степен на параноя да стигнем, най-накрая всичко опира до лична отговорност и здрав разум.
Всяка държава иска тя да определя “здравия разум” и поведение на хората, но при нас това е останал по-силен навик от “онези” години когато всичко беше вкарано в здрави рамки. Така се живее по-лесно и затова понякога си го търсим.

15414

28

Hihi1981

17.04 2020 в 11:16

Проба-грешка,проба-грешка! Резултат проблем!!!