Витоша ски отговори на Фандъкова: Адвокатите няма да построят лифт

OFFNews 11 юни 2020 в 15:44 6609 1

Компанията “Витоша ски" не е съгласна с твърденията на кмета на София Йорданка Фандъкова относно процедурите за възстановяване на лифт съоръженията, намиращи се на територията на Природен парк „Витоша”. Ние няма да водим война с никой, а ще спазваме законите на Република България. За състоянието на парка не е виновна компанията, която се мъчи от 15 години да работи с лифтове, построени в края на 50-те на миналия век. Проблемът, който е ясен на всички от 8 години, идва от лошото и объркано законодателство. 

Това съобщиха от Витоша ски, след като по-рано днес кметът Йорданка Фандъкова обяви, че те дават празни обещания за ремонта на Княжевския и Драгалевския лифт и обжалват заповедите на СО за възстановяването им в съда. 

От Витоша ски заявяват: 

Адвокатите няма да построят лифт, нито ще осигурят достъпа до планината. Съдебните битки са безмислени, а от тях не печели никой освен адвокатите. Нашето желание е да спазваме закона и затова обжалвахме незаконните заповеди. Никой не може да ни упрекне, че когато видим Ваши незаконни действия и си търсим правата в съда, имаме друго желание освен да действаме законосъобразно. Съдебните решения следва да се зачитат, колкото и да не ни харесват.

Какви заповеди обжалвахме? В тези заповеди ни задължаваха да измажем стените и тавана на станциите и да затворим прозорците. Как Вие виждате в изпълнение на тези заповеди да тръгне лифтът? Има ли смисъл от тях при положение, че са насочени само да вредят, а не конструктивно да доведат до нещо позитивно. И това каза съдът – ако се реконструира, да се обнови цялото съоръжение. Това искаме ние и всички жители на София!

Ние искаме да възстановим съоръжението в същата просека и при същата дължина, като започне от началната станция и да свърши в горната. Затова внесохме при Главния архитект на Столична община с вх. № САГ20-ГРОО-345 от 17.02.2020 год. искане за изработване на СПУП за обект „Пътническа въжена линия „Княжево-Копитото“, на което до момента нямаме отговор. Законът изисква той да бъде даден в едномесечен срок. Едва на 25.05.2020 год. след три месаца, главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е запитал МОСВ, РИОСВ, Дирекцията на ПП „Витоша“ и Министерството на земеделието дали това е възможно или не. Главният архитект казва: „Приложеното мотивирано предложение е разработено в два варианта, които са с еднакви трасета и сервитути. Разликата се състои в местоположението и размерите на новопредвидените фундаменти на стълбовете на въжената линия.“ И това добре е обяснено от нашите експерти. Един бивш директор на ПП „Витоша“ каза, че няма никаква пречка да бъде възстановен всеки лифт на Витоша.

Тогава издайте ни разрешение да разработим СПУП и в деня на неговото утвърждаване ние ще поръчаме съоръжението. Строителната дейност е за един летен сезон. Държим да отбележим, че ние сме консултирани и преговаряме с двете водещи световни фирми в производството на въжени линии - австрийската „Допелмайер“ и италианската „Лайтнер“. Кои са тези специалисти по-добри от тях, госпожо Фандъкова, и с кои пари ще им доказвате, че не разбират? За да приключим темата, дайте указания на арх. Здравков да си приключи преписката или го попитайте защо не спазва сроковете. Останалото е празно говорене!

Информация за “Витоша ски”
„Витоша ски“ е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг „ТехноАлпин" (TechnoAlpin). Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само „ТехноАлпин" печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3243

1

Пакоджет

11.06 2020 в 22:49

Гумер-мумер колко е взел от Цеко-мине*а и фъфльо Мутафчийски, кум на Ковачки? Защо не си поръчате лифта първо вие, от първата банка, вече с държавен капитал? КОЛКО събрах те от ш*баните си кредити към Ковачки, Гриша захарни и грух?
ЕФтини тарикати, фалирали ПЧБ, ДА ВИ Е*А В Остата!