Фандъкова срещу Витоша ски: Дават празни обещания, но ще възстановим лифтовете на Витоша

Кметът иска СОС да гласува независима техническа експертиза за възможностите за възстановяване на двата лифта

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 11:10 6511 6

Дружеството Витоша ски, собственик на Княжевския и Драгалевския лифт, дава празни обещания за възстановяването им. Затова ще издам две заповеди – първата, за възстановяване в цялост на лифта „Княжево – Копитото“, и втората – за възстановяване в цялост на Драгалевския лифт. 

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес пред общинския съвет представих актуална информация за делата, които водим с дружеството, написа тя във фейсбук. 

Преди дни съдът е отмени заповедта за възстановяване на Долна лифтова станция на Княжевския лифт. Това решение е окончателно. През август очакваме решение и по заповедта за възстановяване на Горната станция, което общината спечели на първа инстанция, но дружеството обжалва. Именно обжалванията на заповедите за възстановяване са сред причините да вярвам, че обещанията на „Витоша ски“ за възстановяване на лифта са само празни обещания, обяснява Фандъкова. 

По думите й "второто доказателство е отказът им да съдействат по проекта за възстановяване, който сами внесоха".

В текста си Фандъкова заявява още: 

Геодезическото заснемане, което направихме, показа, че един от стълбовете, които е на територията на природния парк, не попада в съществуващите стъпки. На среща с главния архитект експертите им заявиха, че изместването е технически възможно. Поисках от тях с официално писмо да коригират решението, но те отказаха да работят по тази възможност. В последните години съм провела десетки срещи с ръководството на „Витоша ски“ за възстановяването на лифтовете. За съжаление, освен оправдания с противоречията между Плана на управление на Витоша и Закона на горите, не станахме свидетели на нищо конструктивно. За мен е очевидна липсата на желание у собственика да работи за възстановяване на тези лифтове.

Затова преди няколко месеца възложих детайлен правен анализ, който описва възможните действия за възстановяване на Княжевския лифт. Този анализ е факт и в него са разгледани различните стъпки за възстановяване на лифта, които общината може да предприеме. Като подчертавам, че няма една стъпка и едно решение и затова е важно да действаме последователно.  

Възложих на главния архитект на София арх. Здравков да актуализира обследванията на всички съоръжения на Княжевски и Драгалевски лифт, които направихме през 2018 г. 

Въз основа на тях ще издадем двете заповеди. Тъй като очакваме „Витоша ски“ да обжалват и тези заповеди, другата седмица ще внеса доклад до Столичен общински съвет, с който ще поискам подкрепа и одобрение Столична община сама да направи независима техническа експертиза за възможностите за възстановяване на двата лифта по съществуващо положение. 

Предлагам да направим това техническо обследване именно заради изчерпаното доверие в експертизите, които предоставя собственика на лифтовете „Витоша ски“. До момента те многократно казваха, че двата лифта не могат да се възстановят в съществуващите стъпки и трасета. 

На база на независимата техническа експертиза, в която ще предложа да привлечем и ние големи световни компании, специализирани в строителството на лифтове, ще издадем точни указания за възстановяване на собственика. 

С главния архитект и юристите сме подготвили и следващите стъпки, които на този етап ще запазя, защото рискувам да провокираме юридическия екип на „Витоша ски“, който показа, че с години може да протакат и бави решения.

Нито планината, нито софиянци обаче могат да продължат да са заложници на тоталната липса на съдействие и на желание за възстановяване на лифтовете, завършва кметът Йорданка Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

5

Johny

11.06 2020 в 16:01

Обеща нещо, а нищо не прави и си търси друг да й е виновен.

4000

4

Johny

11.06 2020 в 15:57

Кметът на София май сгафи тоя път. Обеща нещо

4000

3

Filipova

11.06 2020 в 14:48

Не Витоша ски, а Фандъкова е тази, която дава празни обещания и след това се оправдава. От колко време обещава възстановяване на лифтовете, особено покрай изборите ходеше наляво и надясно да обяснява как ще възстановява Княжевския лифт. Обаче от друга страна може би е по-добре, че думите й остават само обещания, защото след ремонта на Графа не ми се иска никога повече тази жена да се захваща с каквото и да е.

12362

2

Хуан

11.06 2020 в 12:05

Ма няма какво да мънкаш периодично и да обясняваш какво (не) правите за Витоша. Този договор, сключен още от ОС с мнозинство от ГЕРБ ( декември 2007), спокойно може да се развали още след първата година на неизпълнението му, след като обемът на инвестиции не се изпълнява. Поне така пише в чл. 23 от него. Признавам, че само съм прочел приватизационния договор и не знам подробности. Ама пък 13 години да ни обяснявате как концесионерът много лош, пък вие целите в бяло, аре нема нужда.

3232

1

tarabata

11.06 2020 в 11:45

ХАХАХАХАХАХА Освен Златев, гледам и Цеко юлена подпукаха.