Учителка по физическо наказа с двойка дете след отказ да ù прати запис как прави упражнения пред камера вкъщи

Александра Маркарян 10 януари 2022 в 07:00 40435 5

Снимка Нова тв/Олег Попов

Има ли право учител по физическо да дава домашно? Има ли право да изисква родители да му пращат по интернет записи с деца, които правят физически упражнения вкъщи? Длъжен ли е родител да се съгласява да заснема детето си по тениска и шорти пред камерата? Отговорът на всички въпроси може и да е "не" според правилата на образователните власти в България и според закона, но той се оказва "да" в 64. Основно училище "Цар Симеон Велики" в столичния кв. Симеоново. Не само това - за липсата на въпросното видео 10-годишно дете е наказано с двойка от учителката си.

Това се случва с Елка Венкова и сина ù непосредствено преди подновяването на присъственото обучение в училището на 16 ноември 2021 г. Тя се свърза с OFFNews, за да разкаже, а ние потърсихме директорката за реакция. На 22 декември г-жа Тереза Иванова ни отговори, че трябва да се запознае със случая. По същото време майката вече е провела кореспонденция с директорката и казва, че тя е запозната в детайли. До днес нямаме отговор по същество.

Учителката Румяна Авгарска изисква видеоматериала дни, преди да започне присъственото обучение, в седмия час в четвъртък, 9 ноември 2021 г. Той трябвало да се качи като прикачен файл в "Школо" или да ù се изпрати по имейл. Майката не е давала съгласие подобни материали да се снимат в дома ù и да се изпращат в мрежата, нито възнамерява да го направи. Затова се консултирала с адвокат.

"Това противоречи на Закона за защита на личните данни. Първо, защото засяга част от домашната среда и никой не ни е информирал нито как ще ползва тези записи, нито къде ще бъдат съхранявани, нито някой е искал съгласието ни ние да ги правим и да ги изпращаме и училището да разполага с тях - казва след консултацията Венкова пред OFFNews. -

В началото на годината ние подписахме декларации, че сме съгласни снимки на децата по време на тържества да бъдат правени и качвани в сайта на училището, във Фейсбук страницата, но това е нещо съвсем различно. Групова снимка на деца, облечени за тържество, качена във Фейсбук е едно. Видеоматериал на дете в спортна екипировка – примерно шорти и къса фланелка, което прави упражнения - качена в мрежата, която е пълна с педофили, засяга и част от домашната среда - е друго. Ако той попадне в неподходящи ръце, това е информация за крадци – в тази къща има това, това и това, дай докато ги няма хората, ние да я нападнем."

Елка Венкова пише до директорката, че това не е редно, че програмата не включва подобно изискване.

Детето обаче има двойка за липсата на видеото.

„За липса на домашна работа нека пише забележка в дневника, но да пише двойка за нещо такова не смятам, че е редно“, подчертава майката. Но - по думите ù - директорката не взема отношение, а я препраща към учителката. Венкова пише и до нея, но без резултат.

"Разбрах, че въпросната учителка по физическо е обяснила на една от другите майки, че видеоматериалът, който родителите трябва да заснемат, бил не домашна работа, а онлайн изпитване. Няма как да е онлайн изпитване. Онлайн изпитване означава учителят да е от едната страна на видеокамерата и детето да е от другата страна. Нямам нищо против докато детето ми прави упражнения, да включа камера, да я насоча към детето, за да може тя да наблюдава в този момент какво се случва и дали той ги прави правилно", казва тя.

Но ситуацията е друга. Учителката не само не анулира слабата оценка, а "се заканва, че ако (синът ми - бел. ред.) продължава да не продължава да представя, още една двойка щяла да му пише. Това за мен е тормоз", казва Венкова.

Проекти

Майката е озадачена не само от естеството на домашното, а и от факта, че изобщо се дава домашно по физическо възпитание. 

"Обърнах се към директорката и попитах: „Откога по физическо възпитание се изисква домашна работа?“. Направих справка в инспектората към МОН. Казаха ми, че в програмата не влизат домашни, извънкласни задания, нито видеоматериали. Попитах за проекти, които тя ги кара да пишат по време на учебната година. От инспектората ми казаха, че проекти по време на учебната година не е редно и няма в програмата да бъдат давани. Това се прави в края на учебната година и за тях се дават пет дни, за да имат децата време да ги изработят", разказва Венкова.

Въпросните проекти се състоят в следното: учителката изисква от децата у дома да пишат за спорт или спортисти.

"Не е доволна, ако проектите са по-малко от шест страници, формат А4" - казва Елка и се възмущава: "Извинявайте, но по български пишат половин страница преразказ".

"Колко време ще ги пише едно дете на 10 години? То няма ли български, няма ли математика, няма ли човек и природа, няма ли английски? Всички ходят на допълнителни извънкласни дейности - било спорт, било английски, че и по физическо да стоят три часа да пишат проекти в средата на годината! Това направо е лудост и безумие.

По физическо, вместо да се разтоварват и да се забавляват, да имат физическа активност, те ще продължават да пишат! Вместо да играят шах или други забавни игри в класната стая - защото заради проблемите с КОВИД часовете по физическо се провеждат там - тя ги кара да четат тези проекти."

Чалгари

Тя и други родители на ученици в класа коментират и друг случай. Твърдят, че учителката по физическо е нарекла децата им "чалгари".

"Когато попитах моя син: "Вярно ли е, че ви е нарекла „чалгари"?“, „Да, мамо“. „Добре, защо?“. „Каза ни: „Как не ви е срам, знаете всички песни на Азис, пък не знаете кои са героите на България“. Най-вероятно е ставало въпрос за спортисти, които са героите на България", предполага майката.

"Добре е децата да ги знаят, но защо тя не им говори на тази тема в клас - пита се жената. - Нека да знаят история на спорта, шампиони, но защо не се ангажира тя самата да извади тази информация и когато са в салона, да им я разказва? Направи им викторина, задавай им въпроси, изпитвай ги да видиш дали са слушали внимателно. Има начин как да ги изпиташ, за да видиш какъв е интересът им."

Няколко часа след излизането на публикацията ни майката на момчето съобщи, че двойката на детето е анулирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

5

Име на профила

12.01 2022 в 15:44

Къде и кога е имало домашно по физическо?! Камо ли есета?

1000

4

mimkins

11.01 2022 в 12:22

И двете ми деца учат при г-жа Авгарска и въпреки, че бях до малкия си син по време на всеки урок, докато траеше онлайн обучението, не съм чула обидна дума към което и да е дете. Тя е чудесен професионалист и не заслужава подобно отношение, особено от хора, които чули-недочули поредната клюка, се нахвърлят като лешояди. Не мога да съм съпричастна с майка, която дава толкова смешна причина да не е предадено домашното - хакерите едва ли са наредени на опашка, за да видят ъгълче точно от нейния хол... тя учи детето си не да си отстоява правата, а да е тарикат като нея - след като просто я е домързяло да помогне с домашното и резултатът е бил налице, доста време ще да е мислила как точно да отиграе ситуацията. Жалко и недостойно, да се очерни така един професионалист, посветил години на децата. Трябва да възпитаваме уважение и любов към науката, спорта и преподавателите, а не да уронваме авторитета им с евтини постановки.

1000

3

The little spoon

10.01 2022 в 20:41

Изглежда идеята, че децата следва да бъдат мотивирани, за да спортуват, е отдавна забравена. По-лесно й е на госпожата да наказва. Голям стимул, няма що! Изглежда далеч не е и първото й проявление, защото е пословична с нарицателни към децата и писане на ниски оценки.