Топлофикация-София дава 100 000 гаранция, за да изпревари недоволни от горенето на боклука

OFFNews 02 декември 2015 в 16:45 5572 3

Столичната топлофикация ще внесе гаранция от 100 000 лева в сметката на РИОСВ-София, за да започне предсрочно изграждането на инсталация за изгаряне отпадъците на града. Целта е да се избегне евентуалното забавяне, ако еколози и граждани обжалват получената Оценка за въздействие на околната среда/ОВОС/ за инсталация на площадката на ТЕЦ "София" в район Сердика. 

Предложението за гаранцията, внесено от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, бе одобрено от Стопанската комисия в Столичния общински съвет, утре ще бъде гласувано и на заседанието на СОС. 

Правната възможност за оспорване на решението по ОВОС може да доведе до съществено забавяне реализацията на инвестиционното предложение на "Топлофикация - София" ЕАД, тъй като съгласно чл. 90, ал. 1 от АПК при подаване на жалба, административни актове не се изпълняват до решаване на спора от съответния орган. Eвентуално закъснение на проекта би наложило Столична община да търси други варианти за предаване на произведеното RDF гориво, включващи транспортирането му на големи разстояния до циментовите заводи. Последното води до възникване на тежки финансово-икономически последици, свързани с разходи за транспортиране и третиране на преработените отпадъци, пише в предложението се Барбалов. 

Предвидено е гаранцията от 100 000 лева да бъде освободена след окончателното влизане в сила на ОВОС. 

През юли докладът по ОВОС за проекта „Изграждане на Инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" бе подложен на обществено обсъждане на "Московска" 33.

Проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете на „Топлофикация София” ЕАД ще позволи цената на парното да се запази на сегашните нива, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. Инсталацията не крие риск за здравето на хората и няма да доведе да замърсяване на околната среда, увериха експертите.

На обсъждането с граждански организации присъстваха и представители на „Топлофикация София” и на Столична община, както и авторите на проекта от датската компания RAMBOLL.

Битовите отпадъци на София през 2014 г. са 370 тона, новата инсталация ще изгаря 180 тона, това е половината от боклука, не е реализиран планът да се намалят отпадъците, които изхвърлят столичани. Какво ще рециклираме, коментираха еколози. Според гражданските организации ако се изгради подобно съоръжение за рециклиране, каквото се предвижда, ще означава, че след 20 години столичани ще продължават да хранят тази инсталация за изгаряне на отпадъци, защото тя не може да работи ефективно под планирания си капацитет.

От "За земята" се обявиха категорично против и заявиха, че "Намерението на Столична община и Топлофикация София да изгарят отпадъците на града в ТЕЦ София представлява опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства. Те се мотивираха, че:

- всеки ден ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри;

- чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират;

- 36 хиляди тона шлака годишно ще пълнят депата за отпадъци на София;

- в условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 гр/г), тежки метали (0,7 тона/г кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона/г) и коктейл от органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания;

- ще се добавят 650 хиляди километра годишно допълнителен трафик на камиони в и извън града за превоз на горивото от отпадъци до ТЕЦ-а и на шлаката и опасните отпадъци от изгарянето до отдалечени депа; 

- ще спре напредъка на рециклирането, поради конкуренция за суровините;

- ще унищожава материали, които имат огромен енергоспестяващ потенциал, ако бъдат рециклирани, за да замени едва 10% от сега използвания природен газ 

- ще затрудни постигането на задълженията на България за рециклиране и ефективно използване на ресурсите, което може да доведе до нови наказателни процедури и глоби за страната ни. 

Еколозите призоваха Столична община, "вместо този скъп и опасен проект, да предприеме бързи и решителни стъпки за справяне с отпадъците, които избягват здравните рискове и са много по-евтини". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!