Боклукът на столицата ще гори в ТЕЦ София, спасяват парното от поскъпване

OFFNews 10 юли 2015 в 15:30 9009 5

Битовите отпадъци на столицата ще изгарят и ще произвеждат енергия в нова инсталация, която ще се гради на площадката на ТЕЦ "София". Това предлага Докладът по ОВОС за проекта „Изграждане на Инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък”, който бе подложен на обществено обсъждане на "Московска" 33. 

Проектът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете е на „Топлофикация София” ЕАД. Изгарянето на RDF отпадъци ще позволи цената на парното да се запази на сегашните нива, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. Според експертите инсталацията не крие риск за здравето на хората и няма да доведе да замърсяване на околната среда. Алтернативният вариант за изграждане на инсталацията е на площадката на ТЕЦ София Изток, експертите обаче препоръчват да се избере ТЕЦ София, сред доводите им е и този, че разходите за транспорт са по-ниски. 

На объсждането с граждански организации освен тях присъстваха представители на „Топлофикация София”  и на Столична община, както и авторите на проекта от датската компания RAMBOLL. 

Те показаха системата за филтриране, която според тях гарантира нива на замърсяване на въздуха под допустимите норми в Европейския съюз. Включили са и допълнителна секция за кондезация на димните газове, което допълнително ще снижи нивото на замърсяване. За да са по-убедителни датските специалисти посочиха, че инсталацията им в Копенхаген се намира на километър от кралския дворец.  последния проект, по който работят в Копенхаген. Там инстлацията се намира на 1 километър от кралския дворец. 

Инсталацията предвижда 75% от входящия отпадък да бъде изгаряна, а 25% да бъдат депонирани. Притеснителното за столичани е, че тези 25% се разпределят на 20% неопасен инертен отпадък и 5% опасен отпадък, състоящ се от котлена и летяща пепел. Планирано е от Столична община неопасният отпадък да се складира в депото във „Враждебна”, а опасният да бъда изпращан в чужбина.

Отпадъкът, който ще бъде изгарян в новата инсталация, е със същия състав като този, който досега се изгаря в циментовите заводи.  

Битовите отпадъци на София през 2014 г. са 370 тона, новата инсталация ще изгаря 180 тона, това е половината от боклука, не е реализаран планът да се намалят отпадъците, които изхвърлят столичани. Какво ще рециклираме, коментираха еколози, присъстващи на обсъждането. Според гражданските организации Ако се изгради подобно съоръжение за рециклиране, каквото се предвижда, ще означава, че след 20 години столичани ще продължават да хранят тази инсталация за изгаряне на отпадъци, защото тя не може да работи ефективно под планирания си капацитет. 

Из доклада по ОВОС: 

Транспортен достъп до ТЕЦ „София” е възможен чрез съществуващата пътна мрежа: - Главен вход от югозапад през ул. ” История Славянобългарская”; Товарен вход от североизток с ул. „Нешо Бончев”; Железопътен вход от север с три релсови линии за снабдяване с мазут (резервно гориво), на ул. “Първа българска армия“. Релсовият път е
връзката на площадката с националната ж.п. мрежа. 

Транспортирането на RDF от завода за MБT до ТЕЦ „София“ ще става по периферни пътища с относително слаб тежко-товарен трафик. Движението е малко по-интензивно в зоната на кв. „Хаджи Димитър” (ул.”Резбарска”). Маршрутът пресича няколко района и булевардът е сравнително широк. Има вариант да се използва северната скоростна тангента и от там да се стигне до инсталацията, но и в този случай се пресичат кварталите „Бенковски” и
„Орландовци”.  

Разстоянието между завода за МБТ до ТЕЦ „София” по шосе е около 23 km и е определено при условие маршрут по бул. „Ботевградско шосе” и бул. „ген. Данаил Николаев”. 

При определяне на разстоянието до ТЕЦ „София-Изток” е предвидено движението да става по околовръстния път, „Цариградско шосе” и ул. „Димитър Пешев”. Не се препоръчва маршрутът през кв. „Бусманци”. Разстоянието от завода за МБТ – ТЕЦ „София-Изток” е 27.5 km. 

Позицията на За земята: 

Намерението на Столична община и Топлофикация София да изгарят отпадъците на града в ТЕЦ София представлява опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства.

Използването на изходящите отпадъци (т.нар. RDF) от новия завод за механично и биологично третиране на отпадъци („Садината“) като алтернативно гориво в ТЕЦ е нецелесъобразно решение както на проблемите на общинското предприятие Топлофикация, така и на предизвикателствата пред управлението на отпадъците на София по следните причини:
- всеки ден ще се образуват 25 тона силно токсични пепели, които трябва да се обезвреждат в специални депа за опасни отпадъци, отдалечени на стотици километри [1];
- чрез изгаряне ще се унищожават 180 000 тона годишно [2] ценни суровини (пластмаси, хартия, картон, текстил, дървесина, биоотпадъци), които биха могли да се рециклират;
- 36 хиляди тона шлака годишно ще пълнят депата за отпадъци на София;
- в условията на силно замърсения въздух в София ще се отделят нови количества опасни ракообразуващи замърсители: фини прахови частици (12,8 тона / година), диоксини (0,13 гр/г), тежки метали (0,7 тона/г кадмий, олово, живак и др.), азотни оксиди (256 тона/г) и коктейл от органични химикали, които вредят на имунната система и причиняват преждевременна смърт от ракови, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и белодробни заболявания;
- ще се добавят 650 хиляди километра годишно допълнителен трафик на камиони в и извън града за превоз на горивото от отпадъци до ТЕЦ-а и на шлаката и опасните отпадъци от изгарянето до отдалечени депа;
- ще спре напредъка на рециклирането, поради конкуренция за суровините;
- ще унищожава материали, които имат огромен енергоспестяващ потенциал, ако бъдат рециклирани, за да замени едва 10% от сега използвания природен газ [3];
- ще затрудни постигането на задълженията на България за рециклиране [4] и ефективно използване на ресурсите, което може да доведе до нови наказателни процедури и глоби за страната ни [5].

Призоваваме Столична община, вместо този скъп и опасен проект, да предприеме бързи и решителни стъпки за справяне с отпадъците, които избягват здравните рискове и са много по-евтини. Такива са:
- промяна на базата за изчисление на такса „Битови отпадъци“, така че да отразява поведението на позлвателите и да таксува количеството смесени битови отпадъци, изхвърлени от тях;
- постепенно премахване на анонимните улични контейнери и преминаване към индивидуални контейнери за разделно събиране на биоотпадъци, рециклируеми материали и други остатъци на всяка етажна собственост / юридическо лице в града – това ще позволи таксуване на база обем и честота на събиране, без скъпи инвестиции в специални камиони с кантари или контейнери с чипове;
- широкомащабни и постоянни образователни кампании, които да информират жителите на града как, къде и какво трябва да разделат и предават – опасни битови отпадъци, едрогабаритни отпадъци, кухненски биоотпадъци, строителни отпадъци и др.

Бележки:

[1] В Opens external link in new windowдоклада за оценка на въздействието върху околната среда се споменават три варианти за отдалечени депа за опасни отпадъци: в Русе (на 330 км), Севлиево (на 200 км) и неназована мина в Германия (на 2000 км).
[2] Това е близо половината от годишното количество твърди битови отпадъци на София.
[3] За сравнение, загубите по топлопреносната мрежа в София са от порядъка 18%. Ако добавим и ползите от подобрена енергийна ефективност на жилищата след саниране, Топлофикация София може да спести много повече природен газ с по-евтини инвестиции в подобрения на инфраструктурата.
[4] 50% рециклиране до 2020 г. - заложени в Закона за управление на отпадъците и Директива 2008/98/ЕО относно отпадъците.
[5] Припомняме, че на 18 Юни 2015 Европейската комисия заведе дело срещу България за трайно превишаване на пределно допустимите стойности за на фини прахови частици 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови