Цветанов се брани в съда с благодарствени писма

Юлиан Христов 15 май 2014 в 15:42 1909 0

Няколко благодарствени писма, грамоти и ордени дадени на Цветан Цветанов от партньорски служби, бяха представени днес по делото срещу него.

Бившият вътрешен министър е подсъдим за това, че отказал да разпише искане за подслушване срещу бившия директор на БОП във Велико Търново, който бил разследван за злоупотреба със служебно положение и изнасяне на секретна информация.

На днешното заседание по делото адвокатът на Цветанов Менко Менков даде на съда папка, в която писмата до ексминитъра са приложени в оригинал и в превод. Цветанов е получил няколко благодарствени писма и оценка за висок професионализъм, полицейски заслуги и за добро сътрудничество от полицията в Испания, от Европол, от вътрешното министерство на Грузия, от Асоциацията на карабинерите в Италия, където той е избран за почетен член и от министерствата на правосъдието на Австрия и САЩ. 150 конгресмени пък са се подписали в благодарствено писмо до Цветанов от името на Конгреса на САЩ.

На днешното заседание по делото срещу бившия вътрешен министър съдът наложи глоба на Орлин Тодоров, който е свидетел. Бившият шеф на ГДБОП във Велико Търново каза, че е знаел за разследването срещу него и че ще бъде подслушван. Той обаче отказа да издаде кой му е съобщил за това. Първоначално Тодоров обясни, че разбрал това от „два независими източника“, като единият бил служител в Областната дирекция на МВР във Велико Търново, а другият – в прокуратурата. Тодоров обаче отказа да посочи кой е служителят в МВР, който е изнесъл информацията, но не защото не помни кое е лицето, а защото не иска. На това основание съдия Тони Гетов му наложи глоба от 300 лв. Това е втората глоба на бившия шеф на районната дирекция на БОП, след като той не се яви на предходното заседание по делото.

По време на разпита Орлин Тодоров обясни, че познава няколко лица от криминалния контингент на района, който обслужвал първо като оперативен работник, а по-късно и като шеф на антитерористите във Велико Търново. Именно връзките ми с кримиконтингента станаха основание той да бъде подсъдим по друго дело. Тодоров опита да разясни на съда в София, че лицата ги познава във връзка с работата си.

По време на разпита му днес стана ясно, че през 2010 получил обаждане от криминално проявен за това, че на бензиностанция в района му Иван Бонев продава наркотици. Тодоров отишъл на място и след като се уверил, че Бонев е там извикал полицията. Той не можа да обясни защо е отишъл на мястото, след като не е бил на работа по това време и защо, след като е получил сигнала, не е алармирал колегите си. На въпроса нормално ли е хора от криминалния контингент да разполагат с телефона му Тодоров обясни, че често е давал телефона си на всякакви хора.

Днес съдът отхвърли искане на адвоката на Цветанов за прилагане на нови доказателства по делото. Според Менко Менков искането за подслушване на Тодоров, което Цветанов отказал да разпише, не било подписано по надлежния ред. Според него прокурорът Христо Христов от Окръжна прокуратура във Велико Търново не бил наблюдаващ прокурор по делото срещу Тодоров и нямал право да иска подслушването му. В същото време от държавното обвинение контрираха, че разрешението в крайна сметка е дадено от председателя на Окръжния съд във Велико Търново.

Съдия Тони Гетов се съгласи с аргументите на държавното обвинение, като обясни, че преценката за издаването на разрешително за подслушване е издадено от компетентен орган, който е могъл да прецени дали искането за СРС е направено по надлежния ред. След като то било одобрено, значи са спазени всички изисквания, заключи съдът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови