Спецсъдът изкара Йоско Костинбродския от ареста

OFFNews 21 февруари 2014 в 14:02 3483 0

Йосиф Йосифов излиза от ареста без каквато и да е мярка за неотклонение, съобщиха от съда.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", но спецсъдът прецени, че не трябва да му се взема мярка.

Йоско Костинбродския е с обвинение по това дело за организирана престъпна група, като е вземал решения за извършване отвличания и убийства, давал разпореждания на участници в организирана престъпна група и разпределял между тях парични средства, получени от осъществяваната от групата престъпна дейност.

Според прокуратурата заедно с Ивайло Симеонов опитали да убият Кирил Кирилов с огнестрелно оръжие.

Престъпленията, в които е обвинен са извършени на 31.05.2010 г. и на 12.06.2003 г.

За Йосиф Йосифов обаче има издадена европейска заповед за арест за други престъпления. Съдът посочва, че съгласно Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, лице, предадено въз основа на Европейска заповед за арест, не може да бъде съдено в у нас за престъпление, извършено преди предаването му, различно от това, за което е издадена заповедта. Именно въз основа на тази заповед Йосиф Йосифов е предаден на българските власти. Същевременно обаче той е бил привлечен в качеството на обвиняем по настоящото досъдебно производство осъществени преди предаването му на българските власти въз основа на Европейска заповед за арест от 29.02.2012г. Видно от представени писмени доказателства по делото, липсва и съгласие на гръцките власти за неприлагане на принципа за особеността и към момента, казва съдът. Така позовавайки се на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, магистратите посочват, че е недопустимо предприемане на наказателно преследване спрямо Йосиф Йосифов, включително и привличането му като обвиняем, както и задържането на лицето.

Затова и съдът отказва да уважи искането на специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо Йосиф Йосифов. И не взема мярка за неотклонение спрямо Йосиф Йосифов. Съдът разпореди и че освобождава Йосиф Йосифов в съдебна зала.

Определението на Специализирания наказателен съд подлежи на обжалване и протестиране в 3 дневен срок пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на жалба или протест, насрочва делото за 27.02.2014г. от 10:00 часа.

На 7 ноември миналата година Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу 5-има участници в организирана престъпна група, създадена с цел убийства и отвличания за откуп. В групата са участвали още 3-ма души, двама от които през годините са били убити, а един е безследно изчезнал. Петимата обвинени са задържани на 6 ноември 2013 г. при специализирана операция на ГД "Национална полиция" и СОБТ под ръководството на Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура.

Обвинения са повдигнати на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския, ръководител на групата, Ивайло Симеонов – Богьовеца, участник в групата, Вергил Кирилов Славов и Александър Благоев Йорданов, участници в групата, Мариян Атанасов, участник в групата, който има българско и сръбско гражданство.

В групата са участвали още Ради Калинов (участник до 19.06.2009г., когато е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване); Асен Петров-Шаки (убит на 01.09.2004г.) и Борис Арсов-Борчо (убит на 29.11.2003г.).

Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2003 г. до задържането на част от участниците по друго дело на 1 юни 2010 г. Двама от членовете на престъпната структура са обвинени за организиране и участие в опит за убийство на знакова фигура, разследва се и тяхната съпричастност към редица други убийства, опити за убийства и отвличания с цел получаване на откуп. При задържането на Марян Атанасов е намерено огнестрелно оръжие със заглушител, което се проверява за използване при неразкрити до момента убийства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!