СОС пак няма председател, заседание № 1 ще се проведе отново на 30 ноември

OFFNews 20 ноември 2023 в 12:57 2793 2

СОС

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Същите кандидати със същите резултати - както преди седмица, имаше при днешния опит на Столичния общински съвет да си избере председател. 

От групата на ПП-ДБ-СС издигнаха Борис Бонев, от групата на "Възраждане" - Красимир Гълъбов, от БСП издигнаха Диана Тонова, а от ИТН - Пламен Данаилов. На принципа всеки получава толкова гласове, колкото съветници има в групата му, Борис Бонев събра 23 гласа, Тонова получи 9 гласа, Гълъбов - 8 гласа, Данаилов - 3 гласа. Бонев и Тонова отидоха на балотаж, без надежда някой от тях да стане председател на СОС днес. След надпреварата между двамата Бонев пак събра 23 гласа, а опонентката му - 9. Недействителните бюлетини при тайното гласуване бяха 12. 

Така заседание № 1 на СОС, което може да приключи чак след като се избере председател, ще се провежда за 3 път - на 30 ноември.

Преди гласуването основният проблем бе "Къде е кметът, да дойде тук" 

Съветниците се събраха днес на заседание № 1, което продължава от 13 ноември с една точка в дневния ред - избор на председател. И споровете започнаха: за номера на заседанието, за закона, който задължава кмета да е залата при съветниците (Да не би законът да е писан наскоро, попита Грети Стефанова), за присъствието и отсъствието на бившия кмет Йорданка Фандъкова от заседания на СОС и накрая за план сметката за чистотата, която трябва да бъде приета до края на годината, а преди това да мине през обществено обсъждане за месец. Бившият шеф на предишния СОС Георги Георгиев даваше непрекъснати разяснения на "новите колеги", дори в един момент заяви на Стефанова, която бе напуснала председателското място - "То ако беше много хубаво това място, нямаше с такава радост да се отърва от него, ама няма как - седнете си на мястото". Прав сте, г-н Георгиев, това ми е мястото, съгласи се Стефанова и седна обратно на пост № 1. 

Съветниците от ГЕРБ и БСП настояваха Васил Терзиев да присъства на заседанието и да информира съветниците за проведените от него срещи с лидери на партиите на съветници. Стана ясно, че той е при министъра на финансите Асен Василев, заради проблемите на Топлофикация София, и в крайна сметка съветниците излязоха в почивка, докато кметът дойде. 

Междувременно да дойде кметът да представи план-сметката за чистотата, поиска Лорита Радева от ГЕРБ. Така стана ясно официално, че първият зам.-кмет на София е Надежда Бобчева, която ще отговаря за екологията. Тя е била зам.-кмет на "Оборище" със същия ресор от ДБ, а преди това общински съветник в Силистра от БСП.  

План-сметката за чистотата ще бъде публикувана до дни, тя е тази, оставена от зам.-кмета на Фандъкова по екология - Десислава Билева, в нея са направени подобрения, обясниха за OFFNews съветници от ПП-ДБ-СС. 

Кметът Васил Терзиев дойде забързан

И обяви, че отново ще изпрати покани до партиите в Столичния общински съвет, за да продължат разговорите. 

Той припомни, че бяха изпратени покани до всички партии, представени в СОС. Текстът на всяка една покана е бил еднакъв, посочи кметът. Темите също бяха ясни предварително и не е излизано извън тях. Те бяха какви са приоритетите, които всеки един си представя, че трябва да бъдат реализирани в един мандат, за да започнем от това какво ни обединява. Второто нещо беше кои са важните неща за всяка партия, които да бъдат застъпени в следващия бюджет, каза Терзиев. Третото е темите, по които партиите биха проявили лидерство, за да залегнат като политики. Чак след обсъждането на тези точки, трябваше да говорим за избор за председател и сформиране на комисии. По последните две точки не е говорено изобщо, подчерта кметът Терзиев.

Разговорите ни с БСП, "Синя София" и "Възраждане" бяха фокусирани върху първите две точки, обясни Терзиев. Той допълни, че много би се радвал и с тези, с които не се е видял, разговорите да се проведат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

20.11 2023 в 15:29

Ми да, ще си управлява еднолично Терзиев, докато не им уври, че трябва да отидат на среща.

17439

1

мнение от IP

20.11 2023 в 14:24

Пък на Георги Георгиев много му личи, че иска да беше издигнат за кмет или поне да стане председател на общинския съвет. Така се напъна човекът преди изборите...И сега не може да се отпусне... А Терзиев, ако могат, ГЕРБ и БСП ще го изядат с парцалите. Ама няма да им се получи, защото той си кара по прагматичния ред при сблъсъка с тези безсмислени политически страсти, които не са за местен парламент.
 
X

Да помогнем на украинските деца!