Синдикатите в МВР започват разговори за протести, канят министъра на среща

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2017 в 09:20 9970 1

Синдикатите в МВР започват разговори за протести, канят министъра на среща

Синдикалните организации в МВР ще започнат поредица от срещи за уточняване на провеждането на активни протестни действия. Това става ясно от съобщение на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), която е и най-голямата синдикална организация, представляваща работещите в системата на вътрешното министерство. 

На 24 и 25 юни Управителният съвет на СФСМВР ще обсъди и вземе решения за местата, формите и началната дата на активни протестни действия в София и страната. Повод за протеста са ниските трудови възнаграждения в системата на МВР. Федерацията започва и разговори с други синдикални организации – както в системата на МВР, така и извън нея – за участие и подкрепа на тези протестни действия.

Недоволството на синдикалистите е продиктувано от последните изказвания на вътрешния министър Валентин Радев, който постави под въпрос увеличението на заплатите в системата. От СФСМВР намира позицията му относно взетите на заседание на Съвета за социално партньорство решения "не само за изненадваща, но и за неприемлива" позицията на министъра на вътрешните работи.

На 15 юни 2017 г., видно и от съобщение на сайта на МВР, синдикалистите и зам. вътрешният министър Стефан Балабанов се разбраха по три точки - повишение на заплатите на служителите; спешни изменения в ЗМВР, които се отнасят до социалния статус на служителите в министерството и подготовка на изцяло нов закон за МВР. 

В отговор вътрешният министър заяви, че не е доволен от решенията на съвета и договореното няма как да се случи. Ден по-късно, след среща с премиера Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, той обясни, че ще има увеличение на заплатите на полицаите "на терен", а в интервю за БНР обясни, че вече са увеличени възнагражденията за извънреден труд от 140 на 190 лева.

Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството ва вътрешните работи „Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните“, се посочва в съобщение от СФСМВР в понеделник.

Според него: Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог. Очевидно министър Радев приема Съвета за социално партньорство като експертна работна група, с чиито решения и позиции той не се чувства обвързан по никакъв начин. Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР.

Главният извод, който УС на СФСМВР прави от изложените факти е, че Съветът за социално партньорство очевидно не е подходящият формат за провеждане на преговори за увеличаване на основните заплати на служителите в МВР, посочват от федерацията на служителите в МВР и заявяват, че канят министър Радев за участие в преговорите.

Всеки опит подобни преговори да се възложат на някой с по-нисък ранг Федерацията ще приеме единствено като опит за отлагане и протакане, предупреждават от организацията.

В съобщението се посочва, че вече подобна покана към министъра е отправена още на 12 юни, но до момента отговор на нея няма. Синдикалистите държат да изложат на министър аргументите, които той обяви, че липсват в исканията им.