Полицаи искат по-високи заплати от юли или излизат на протест

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2017 в 11:24 18944 7

Полицаи искат по-високи заплати от юли или излизат на протест

Най-големият синдикат в МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че е в стачна готовност, ако не бъдат изпълнени исканията им за увеличаване на заплатите от юли месец тази година. 

В съобщение до медиите се посочва, че очакванията са заплатите да бъдат увеличени с минимум 15%. "Ако това не се случи, съвсем скоро ще се срещнем с народните представители пред тяхното работно място. Бяхме принудени да проведем подобна среща през ноември 2015 г. и тя отново беше провокирана от мерките и вижданията за реформа на министър Горанов", се посочва в съобщението.

В него се припомня опита за орязване на социалните придобивки в бюджета за 2016 година. Това доведе до вълна от протести, след което правителството отстъпи, а тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова твърдеше, че действията на финансовия министър Владислав Горанов не са били съгласувани с нея. Зад протестите на полицаите тогава се обявиха от Патриотичния фронт и "Атака"

В съобщението на СФСМВР от петък се посочва, че в последните дни по темата "сигурност" се говори през медиите и в изказванията на политици не е имало конкретика. 

"СФСМВР се информира, (отново през медиите, за което им благодарим), че участниците в КСНС са се обединили около необходимостта до края на 2024 г. средствата за отбрана да достигнат до 2% от БВП и въпреки, че са се обединили и около нуждата от още кадри в системата за сигурност и ръст на заплатите на работещите в МВР, никъде не видяхме опровержение на изказването на един конкретен министър за необходимостта от намаляване на бюджета на МВР с 300 млн. лева. Позицията на СФСМВР е, че бюджетът на министерството за 2018 г. не само не трябва да бъде намаляван, а да бъде увеличен сериозно. Крайно необходимо е да бъде актуализиран и бюджета на МВР за 2017 г. Като това са само част от спешните мерки, които трябва да се предприемат, за да се гарантира сигурността на българските граждани", се посочва в текста. 

Според синдиката "реформата" на Румяна Бъчварова е довела до напрежение в личния състав и е създала "огромен дисбаланс" в заплащането на различни групи служители – проблем, който все още не е решен. В позицията на СФСМВР се посочва, че изказванията на финансовия министър могат да „взривят“ системата за сигурност:

Те са не само рискови, но и не показват държавническо поведение по отношение на обществения ред и сигурност и доказват, че целта на подобни мерки не е да се гарантира базовата потребност на гражданите и те да бъдат защитени в страна – членка, на която предстои председателство на Съвета на ЕС, а да се закърпят бюджетни дупки.

От синдиката определят като необяснима липсата на реакция от страна на новия вътрешен министър Валентин Радев и от депутатите от вътрешната комисия. "Именно те би следвало да са запознати с огромното напрежение в системата за сигурност и да са наясно, че не можеш да говориш за бюджетни съкращения на фона на заявените намерения за увеличаване броя на заетите МВР, предстоящото председателство на Съвета на ЕС и спешната нужда от увеличаване на заплатите на служителите. Изключително рисково е да се говори за намаляване на бюджета на министерство, в което служителите не само си сами си купуват всички консумативи, но и униформите", напомнят от СФСМВР.

В тази връзка синдикатът настоява са спешна актуализация на бюджета и увеличения на средствата за персонал с минимум 15%.

СФСМВР искрено се надява представителите на управляващата коалиция да покажат националноотговорно поведение и да докажат, че сигурността на гражданите на Република България е реален приоритет, а не популизъм, се посочва още в съобщението.

__________________

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) е най-голямата синдикална организация  в  МВР, в която  членуват близо 8000 служители  – както работещи по служебно правоотношение, така и държавни служители, лица, работещи по трудово правоотношение, заети във всички направления на дейност на МВР на територията на цялата страна. Основана е през февруари 2009  година, непосредствено след спонтанните  протести на служители в МВР от края на 2008 година. 

Основна цел на СФСМВР е отстояването и защитата на  социално-икономическите и трудови интереси и права на членовете си в сферата на труда, трудовата заетост, трудовите и служебни отношения, социалното и здравно осигуряване, безопасността, подпомагането, осигуряването на високо жизнено равнище и професионална реализация при спазване Конституцията на Република България, действащото национално и европейско законодателство, конвенциите на Международната организация на труда и други международни споразумения, по които Република България е страна, както и на разпоредбите на Устава на СФСМВР.

СФСМВР се обявява решително срещу корупцията, дефицита на социален диалог и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4594

7

Ivan Peshev

03.06 2017 в 00:39

когато искаха увеличение се появи една таблица за ефективност на МВР-то относно крадени автомобили.ако не се лъжа беше 2% намерени за година.

9780

4

Перко

02.06 2017 в 13:20

Ха дано да излязат, че да ги видим ... :)

11714

1

OTBPAT

02.06 2017 в 11:47

Залагам, че ще порежат учителите за да дадат на тях :)