Сбогом на плажа "Корал"! Лиляна Павлова го даде за бетониране

OFFNews - Бургас 14 януари 2016 в 18:51 28383 12

Снимка koralbeach.com

Шумно анонсираната още през миналата година идея плажът „Корал“ да стане първият у нас екоплаж все още не може да се реализира.

Анонсът за екоплаж беше обявен през миналата година, след като на 28 април с решение на Министерския съвет бе открита процедурата по концесия. 20 дни по-рано обаче министърът на регионалното министерство е открил и процедура за отдаване под наем за срок от 5 години на същия плаж. В съобщение на МРРБ се уточнява, че наемът се прекратява, ако концесията влезе в сила.

Цялата история с екоконцесията мирише на корупция и то на ниво служителки в министерството, твърди Атанас Русев от сдружението „Да запазим Корал“, което участва в търга.

Той пояснява, че в процедурата за концесия участват, освен представители на сдружението, и „Комерс проект“, свързана с бизнесмена Сава Чоролеев и бившият наемател „Райд екстрийм“. Конкурсът се печели от „Комерс проект“, за което е имало мълва още в началото, твърди Русев. Процедурата обаче се прекратява от Лиляна Павлова. Причината – не добре обосновани финансови модели от участниците.

Министерството по никакъв начин не иска това да е екоплаж и екоконцесия. Самият факт, че в месец април, в продължение на 15 дни първо се обявява процедура за наем на плажа за 5 г. и след 15 дни се обявява процедура за концесия за 15 години, може да ви каже дали министерството знае какво прави и как го прави. Това прекратяване на процедурата за концесия е абсолютно незаконно. В министерството са видели, че победителите в тази процедура са „Да запазим Корал“, казва Атанас Русев.

Той подчертава, че тяхната финансова обосновка е изготвена от Кирил Петков, възпитаник на „Харвард“.

Междувременно на 5 ноември МРРБ обявява, че „Клио холидейс“, отново свързвана със Сава Чоролеев, печели търга за петгодишен наем на плаж „Корал“. Самият Чоролеев казва, че не се интересува „чак толкова“ от самия плаж.

Това, което виждам в момента е, че той е едно бунище. Няколко пъти съм ходил там, виждам, че е сборище на наркомани. Виждам, че върху него се разполагат много на брой съоръжения, каравани, палатки, с цел да къмпингуват диво“, казва Сава Чоролеев.

Интересът на еколозите е чисто финансов, казва Чоролеев и добавя, че зад спирането на процедурата стои „рекет от страна на мнимите еколози“.

Решението за прекратяване на концесията е обжалвано пред КЗК от "Комерс проект". Комисията е оставила жалбата без уважение, но нейното решение пък се обжалва след това във Върховния административен съд, като делото е насрочено за 15 март. Магистратите ще трябва да се произнасят и по процедурата за наем. В нея делото във ВАС е насрочено за 3 май 2016 г., уточняват още от МРРБ. Там решението, с което "Клио Холидейс" е спечелила търга, се обжалва от "Прайм Пропърти БГ" АДСИЦ, също свързвана със Сава Чоролеев. Нова процедура за концесия на "Корал" пък не може да бъде обявена, докато спирането на старата не влезе в сила.

Любопитен факт е, че името на Сава Чоролеев е намесено и в концесията на северния плаж в „Слънчев бряг“, който през лятото бе посочен от Лиляна Павлова като нарушител по всички показатели. Тогава тя заплаши, че договорът ще бъде прекратен през октомври. Въпреки това, бе даден срок до юни, тази година, нарушенията да бъдат отстранени.

За утре, 15 януари, Атанас Русев и сдружението „Да запазим Корал“ организират протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Протестът е с начален час 13:00.

Протестираме против незаконното спиране на еко-концесията за плаж Корал, корупцията в МРРБ, предоставянето без критерии под наем на плажа за 5 години, обявиха от „Да запазим Корал“.

Същевременно в четвъртък вечерта пресцентърът на МРРБ разпространи следното съобщение:

Министерството на регионалното развитие и благостройството категорично възразява срещу грубите опити за манипулации по повод разпространяването на неверни информации за стопанитването на един от най-големите и девствени плажове по българското черноморие - „Корал“.

Българската държава е тази, която взе решение плаж "Корал" и плажа на къмпинг "Делфин" да са първите, на които да запази натуралната природа и стартира процедурата за еко концесия. Българската държава е тази, която спря строителството в уникалната природа и отмени рязрешителните за строеж на мегакомплекс. Българската държава е тези, която е решена да доведе до край това решение.

Не изключваме появата на лъжливи и клеветнически твърдения в средата на зимата да идват именно от неуспели кандидати в откритите и прозрачни процедури за стопанисване на плажовете. МРРБ категорично се противопоставя на подобни опити за неверни внушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!