"Обещанието "Корал" да стане "еко" беше обречено от самото начало"

Николаос Цитиридис 19 август 2015 в 15:41 2800 4

Снимка БГНЕС

След решение на Министерски съвет днес "Корал" и "Делфин" останаха без концесионер. Така обещанията на МРРБ и Лиляна Павлова, че двата плажа ще станат еко не се осъществиха, поне към момента.

Още през април, след натиск от активисти и множество сигнали за строежи на плаж "Корал", от МРРБ излязоха с идеята да превърнат плажната ивица и тази на къмпинг "Делфин" в еко, което значи, например, че преместваемите обекти там ще могат да заемат до 1% от пространството за плажуване, а водните атракциони ще са безмоторни.

Днес Павлова не обясни по същество какъв точно е проблемът с подадените оферти, само каза, че в тях имало несъответствия с важни изисквания в условията в документацията.

Дали обаче превръщането на плажовете в еко не е осуетено именно от министерството и то именно чрез условията, заложени в документацията?

В това е убеден бившият концесионер на "Корал" Атанас Русев, който разясни пред OFFNews защо процедурата и документацията са обрекли предварително тази концесия.

Една от грубите грешки на МРРБ в документацията например е разчертаването на плажа - точките, които очертават границите на "Корал", навлизали в морето до 15 метра.

"Сигурно от министерството ще кажат, че когато са мерили, водата се е била дръпнала, но няма как да има такова объркване", сподели Русев.

Регионалното министерство е поставило и висока сума за концесия на плажа "Корал", от който всъщност няма как да се печели. От МРРБ обявиха концесионна цена за "Корал" от 53 838 лв. без ДДС - сума, която трудно би била възвръщаема за плаж, на който трябва да има максимум 1% преместваеми обекти, от които пък идват и приходите.

Въпреки думата "еко" в критериите на МРРБ, те не се различавали особено от отдадените концесии за другите плажове, констатира Русев.

В конкурса за концесия на "Корал" са участвали 2 фирми и едно физическо лице. По думите на активиста кандидатите имат възможност да съдят МРРБ за обявеното днес решение.

Чрез страницата "Да запазим Корал" във Фейсбук Русев се обърна към министерството и Павлова с думите:

"Имате ли нужда от съвет в това министерство??? Или в тази клета държавица? Искате ли някой да Ви каже как да направите така, че хората да са доволни и щастливи? Толкова ли сте примрели за тези 50-100 хиляди лева, а не може да ги жертвате в името на гражданите на тази страна?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews