Павлова заплаши да отнеме концесията на още един плаж

OFFNews - Бургас 02 октомври 2015 в 15:32 3297 0

След като в началото на август регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че ще предложи концесиите на три плажа да бъдат отнети от 1 октомври - Слънчев бряг-север, Обзор – централен и Ахтопол – север, днес тя предупреди, че същата съдба очаква и още един плаж - Несебър-юг. 

При системни нарушения, над три пъти неизпълнение на предписанията, които сме издали, имаме опция да прекратим концесиите, поясни министърът.

В междуведомствената контролна комисия, за три от четирите плажа, които са предложени за отнемане на концесията, вече има решение. Предстои още едно заседание на Министерския съвет, на което ще се реши съдбата на южния плаж в Несебър. 

През летния сезон са извършени общо 221 проверки на 56 плажа с концесия и на 48 плажа под наем, обясни в Бургас Павлова.

При 23 плажа е имало недостатъчно спасители, постове и съответното оборудване. За 6 ивици нарушенията са били при медицинските пунктове, а в 24 е имало прекалено много преместваеми обекти и търговски площи в по-голям обем от разрешеното.

5 са плажовете, където свободната зона не е била поне колкото платената част. Тези данни са за концесионерите, но като цяло и при тях, и при наемателите, нарушителите са около 50%, поясни Лиляна Павлова.

Плажовете, където има най-сериозен проблем със свободната зона – тя не е равностойна по площ на платената, министърът обяви, че нарушения са открити на плажовете Черноморец – юг, Златна рибка, Созопол – Буджака, Каваците – юг, Смокините – север и юг и Приморско – централен. На Слънчев бряг – север, Несебър – юг, Лозенец и Черноморец-юг свободната зона е сбутната към скалите или в края на плажа.

Има и ивици, на които не са констатирани никакви нарушения, поясни Лиляна Павлова. Това са Свети Влас – изток и запад, къмпинг Веселие и Козлука от наемателите и Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, Буните, Офицерския, Рибарския, Робинзон и Лозенец – Караагач.

Наложените санкции за сезона, които са влезли в сила и платени, са общо почти 1 милион лева. 10 900 000 лв. пък е взела държавата от концесионни такси и наеми до момента. Предстои да бъде заплатена последната вноска и сумата трябва да стигне до 14 млн. лв.

Стартирали са процедури за издаване на нови 15 концесии, които изтичат и трябва да бъдат подновени или не са сключвани. До края на годината се очаква желаещите да ги стопанисват да подадат заявленията си. Наново ще се обяви и процедурата за екоплажовете „Корал“ и „Делфин“, която бе прекратена от министерството. Именно прекратяването й в момента се обжалва. За 17 ивици ще се обяви конкурс за наематели.

Министърът посочи още, че има проблем и с желаещите да бъдат спасители и продължава да се усеща недостиг в този сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!