Румен Радев и четирима европейски премиери пишат на Урсула фон дер Лайен за украинското зърно

Лидерите предлагат като краен вариант повторно въвеждане на тарифи и тарифни квоти за внос на стоки от Украйна

OFFNews 31 март 2023 в 14:55 2346 7

Снимка Борислава Борисова

Зърнопроизводители от България за пореден ден излизат на протест с искане за защита пред вноса на украинско зърно в страната.

Президентът на България Румен Радев и министър-председателите на Полша, Унгария, Румъния и Словакия настояват Европейската комисия да се намеси по въпроса с наплива на украинско зърно, съобщи полският интернет портал Interia, който разполага с писмо на правителствените лидери на петте страни до Урсула фон дер Лайен. В него те призовават за „мобилизиране на допълнителни източници на финансиране за подпомагане на земеделските производители, претърпели загуби“ и, като последна мярка, „прилагане на подходящи процедури за повторно въвеждане на мита и тарифни квоти върху вноса на стоки от Украйна“.

Освен Радев писмото са подписали Матеуш Моравецки, Николае Чука, Едуард Хегер и Виктор Орбан. Петимата лидери пишат, че са възникнали трудности при управлението на излишъците от зърно в складовете, което дестабилизира пазара на зърнени, технически и маслодайни култури, особено царевицата, рапицата и слънчогледа.

„Предвид мащаба на горепосочените явления е необходимо значително да се увеличи размерът на средствата, отпускани за дейности за подпомагане на ЕС. Необходими са допълнителни средства, тъй като средствата по ОСП (общата селскостопанска политика) и националните бюджети са недостатъчни. за подпомагане на земеделски производители, които са претърпели загуби и са в риск от загуба на финансова ликвидност.

Авторите на писмото твърдят, че „тези мерки биха могли също така да помогнат за изпълнението на първоначалната цел на „поясите на солидарност“, т.е. износът на украински селскостопански излишъци към африканските и близкоизточните страни и по този начин да предотвратят глада. Освен това те призовават Комисията да проучи възможността за закупуване на излишъка от зърно от съседни държави-членки за хуманитарни цели.

Писмото до Урсула фон дер Лайен също така призовава Комисията да предложи по-дългосрочно решение на проблема. Такъв, който „съвместно със Световната продоволствена програма (WFP) ще осигури закупуването на украинско зърно, така че то да не попада в страните-членки на ЕС“. Това, пишат премиерите, би помогнало за „поддържане на потока от търговия с храни и смекчаване на въздействието от инвазията на Русия в Украйна върху трети страни“.

Президентът и четиримата премиери посочват и конкретни предложения за законови промени в областта на търговските механизми. Те включват въвеждане на автоматичен механизъм за подпомагане на земеделски производители в региони и сектори, засегнати от прекомерен внос от Украйна, изменение на разпоредбите относно предпазната клауза, така че тарифните квоти да бъдат намалени, и възможност за реагиране на нелоялни практики при внос от Украйна.

Писмото завършва с със заключението, че „ ако изкривяванията на пазара, причиняващи щети на фермерите в нашите страни, не могат да бъдат премахнати с други средства, ние молим Комисията да въведе подходящи процедури за повторно въвеждане на тарифи и тарифни квоти за внос на стоки от Украйна“.

Кореспонденцията на лидерите на страните от Централна Европа е резултат от офанзивата на премиера Матеуш Моравецки през последните дни . Първите разговори за изграждане на обща коалиция от държави в контекста на защитата на вътрешните пазари на страните от Централна и Източна Европа се състояха по време на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел на 23 и 24 март. Тогава министър-председателят на Полша посочи, че Европейската комисия е твърде пасивна относно това, пред което са изправени отделните страни в контекста на наплива на украинско зърно.

По това време имаше протести на фермери в Полша , възмутени, че украинското зърно се съхранява в полските складове, което също се отрази на цените на полското зърно. Протести срещу наводняването с украинско зърно има и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

7

user4eto

31.03 2023 в 20:48

Работя в компания за производтсво на електронно оборудване.
Редно ли е да излезем на протест и да искаме да се ограничи или забрани вноса на китайска електроника, че ни подбиват цените и може да фалираме?

Щом една държава подложена на геноцид с почти спряла икономика и стотици хиляди жертви, съумява да произведе конкурентна стока, то имам лоша новина за нашите зърнари.

-240

6

редовно четящ

31.03 2023 в 18:41

Този зеленог@щник няма спиране.

345

5

Джендо Джедев

31.03 2023 в 16:49

Май-май така иззиза, да.

865

4

Constanza

31.03 2023 в 16:46

Може би защото нашият президент вече смята, че работата с президентската република му е опечена и никакви премиери нямат значение.

345

3

Джендо Джедев

31.03 2023 в 16:34

От Полша, Унгария и Румъния - министър-председатели, от България - преZидент. Нали имахме там некъв Гълъб, що не той? ;)

2073

2

Johnny B Goode

31.03 2023 в 15:58

Падението на този кретен няма граници.

8053

1

DARTH VADER

31.03 2023 в 15:11

Иначе с Русия,но като трябват пари,на Урсула пишете,дупед@вци.
 
X

Да помогнем на украинските деца!