Провали се референдумът в СУ за среща със Слави

Симона Костадинова 19 януари 2016 в 14:31 13564 25

Провали се референдумът сред студентите от Софийския университет, който трябваше да определи дали да има среща със Слави Трифонов в Алма матер.

Активността е била едва 3%, а за да бъде легитимно допитването, са нужни 13%, става ясно от съобщение на Студентския съвет на СУ.

В референдума са участвали 559 от общо 22 011 студенти. Съветът смята, че причина за ниската активност е системата, която се използва за вота. Тя била "нестабилна" и затова мнозина не успели да упражнят правото си на глас.

Студентското представителство обаче се ангажира да помогне за организирането на среща извън територията на Софийския университет. Събитието обаче ще трябва да бъде организирано от студентите, които първоначално са поискали такава среща, а не от Съвета.

Вътрешният референдум беше организиран от Студентския съвет, след като ръководството на Университета не позволи провеждането на среща между Трифонов и студентите с мотива, че правилникът на СУ забранява политическата дейност.

Миналата седмица беше обявено, че Слави Трифонов ще гостува във Факултета по журналистика. Студентите от Факултета спорят чия е била идеята за събитието - на студени втори курс или на студента Борислав Орлинов, който разказа своята версия за случилото се.

Проблем за срещата с водещия се оказал големият интерес и малките зали във Факултета. Така темата била повдигната пред Студентския съвет на СУ, който приел идеята и се заел с организацията. Ден по-късно ръководството на Алма матер реши да не допуска Трифонов в университета. Това доведе до свикването на извънредно заседание на Студентския съвет, на което пък не бяха допуснати журналисти. Засега срещата на водещия със студентите е отложена.

Ето какво пише в съобщението на Студентския съвет:

"Уважаеми колеги,

след проведения университетски рефередум по повод организирането на среща на студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ с г-н Станислав Трифонов и неговите колеги от „Шоуто на Слави“, резултатите са известни и волята на студентите е ясна. С „Да“ на въпроса „Желаете ли Студентски съвет да организира среща-дискусия със Слави Трифонов по отношение на Референдума със студентите в Университета?“ са отговорили 373 (67%) от гласувалите студенти, а с „Не“ – 186 (33%) от тях.

Това показва, че резултатът е в полза на организирането на такава среща. За жалост, избирателната активност е изключително ниска – 559 от 22 011 (регистрирани към 11.01.2016 г.) студенти на СУ „Св. Климент Охридски“ са употребили правото си на глас. Това прави само 3%, а предварително обявената долна граница за легитимност на вота беше 13%. Неактивността на нашите колеги до известна степен се дължи и на факта, че системата, чрез която се провеждаше вотът, беше изключително нестабилна и много от желаещите не успяха да се регистрират и да гласуват в нея.

В този ред на мисли, СС към СУ не може да се ангажира да организира среща между студентите на СУ и екипа на „Шоуто на Слави“ на територията на Университета. От друга страна обаче, ние няма да пренебрегнем желанието на студентите, които инициираха това събитие, както и тези приблизително 400 човека, които дадоха своето „Да“, и ще окажем подкрепата си за реализирането на такава среща, но извън територията на СУ „Св. Климент Охридски“. Студентски съвет към СУ още веднъж поднася извиненията си за проблемите, възникнали пред студентите по време на провеждането на този университетски референдум, и се ангажира да ги отстрани във възможно най-кратък срок с цел недопускането на подобни затруднения.

На посочения e-mail за подаване на сигнали и оплаквания са постъпили 50 писма, които ще бъдат обрабоетни и резултатите ще бъдат прибавени към текущите за по-голяма обективност на вота. СС към СУ благодари на всички студенти, които се включиха във втория университетски референдум, и се надява на по-голяма активност по въпросие, които засягат всички нас – и като студенти, и като граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!