Провали се референдумът в СУ за среща със Слави

Симона Костадинова Последна промяна на 19 януари 2016 в 14:31 12912 25

Провали се референдумът сред студентите от Софийския университет, който трябваше да определи дали да има среща със Слави Трифонов в Алма матер.

Активността е била едва 3%, а за да бъде легитимно допитването, са нужни 13%, става ясно от съобщение на Студентския съвет на СУ.

В референдума са участвали 559 от общо 22 011 студенти. Съветът смята, че причина за ниската активност е системата, която се използва за вота. Тя била "нестабилна" и затова мнозина не успели да упражнят правото си на глас.

Студентското представителство обаче се ангажира да помогне за организирането на среща извън територията на Софийския университет. Събитието обаче ще трябва да бъде организирано от студентите, които първоначално са поискали такава среща, а не от Съвета.

Вътрешният референдум беше организиран от Студентския съвет, след като ръководството на Университета не позволи провеждането на среща между Трифонов и студентите с мотива, че правилникът на СУ забранява политическата дейност.

Миналата седмица беше обявено, че Слави Трифонов ще гостува във Факултета по журналистика. Студентите от Факултета спорят чия е била идеята за събитието - на студени втори курс или на студента Борислав Орлинов, който разказа своята версия за случилото се.

Проблем за срещата с водещия се оказал големият интерес и малките зали във Факултета. Така темата била повдигната пред Студентския съвет на СУ, който приел идеята и се заел с организацията. Ден по-късно ръководството на Алма матер реши да не допуска Трифонов в университета. Това доведе до свикването на извънредно заседание на Студентския съвет, на което пък не бяха допуснати журналисти. Засега срещата на водещия със студентите е отложена.

Ето какво пише в съобщението на Студентския съвет:

"Уважаеми колеги,

след проведения университетски рефередум по повод организирането на среща на студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ с г-н Станислав Трифонов и неговите колеги от „Шоуто на Слави“, резултатите са известни и волята на студентите е ясна. С „Да“ на въпроса „Желаете ли Студентски съвет да организира среща-дискусия със Слави Трифонов по отношение на Референдума със студентите в Университета?“ са отговорили 373 (67%) от гласувалите студенти, а с „Не“ – 186 (33%) от тях.

Това показва, че резултатът е в полза на организирането на такава среща. За жалост, избирателната активност е изключително ниска – 559 от 22 011 (регистрирани към 11.01.2016 г.) студенти на СУ „Св. Климент Охридски“ са употребили правото си на глас. Това прави само 3%, а предварително обявената долна граница за легитимност на вота беше 13%. Неактивността на нашите колеги до известна степен се дължи и на факта, че системата, чрез която се провеждаше вотът, беше изключително нестабилна и много от желаещите не успяха да се регистрират и да гласуват в нея.

В този ред на мисли, СС към СУ не може да се ангажира да организира среща между студентите на СУ и екипа на „Шоуто на Слави“ на територията на Университета. От друга страна обаче, ние няма да пренебрегнем желанието на студентите, които инициираха това събитие, както и тези приблизително 400 човека, които дадоха своето „Да“, и ще окажем подкрепата си за реализирането на такава среща, но извън територията на СУ „Св. Климент Охридски“. Студентски съвет към СУ още веднъж поднася извиненията си за проблемите, възникнали пред студентите по време на провеждането на този университетски референдум, и се ангажира да ги отстрани във възможно най-кратък срок с цел недопускането на подобни затруднения.

На посочения e-mail за подаване на сигнали и оплаквания са постъпили 50 писма, които ще бъдат обрабоетни и резултатите ще бъдат прибавени към текущите за по-голяма обективност на вота. СС към СУ благодари на всички студенти, които се включиха във втория университетски референдум, и се надява на по-голяма активност по въпросие, които засягат всички нас – и като студенти, и като граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2016 в 21:24

Полковник, за статистиката си абсолютно прав. С уточнението, че това е само в случая, когато не е мутирала в стъкмистика. Едно от основните качества на българското, политическо общество.

20.01 2016 в 02:22

Още един простак с авторитарно поведение и вин на мутра в политиката не ми трябва. А иначе бъдещите журналисти не могат да разберат, дали срещата е предложена от втори курс или от някой си друг Х? И тия ще ми стават журналисти?

19.01 2016 в 23:28

Нормално да няма нужен брой гласове, сайте беше недостъпен.... Добра цензура ни налагат.

19.01 2016 в 21:33

1. Повтарям отново, че Трифонов -простак, леке, лакей на мутрите, ми е противен безкрайно.
2. Но! както е казал Дън Сяо Пин, цитирайки Конфуций - не е важно дали котката е черна или бяла -важното е да лови мишки.
3. Защо работата с т.нар референдум в бардака, вертепа СУ е изначално преебана?! Трябвало е допитването да бъде прекръстено "репрезентативна анкета", "статитистическо проучване"! При това положение една извадка от 3% е ПОВЕЧЕ ОТ СОЛИДНА! (оценяване на характеристиките на една генерална съвакупност чрез репрезентативния метод!). Гаранционната вероятност(коефициент на сигурност) при 3% масив е в пъти(!) по голям от всякакви "социологически проучвания" и лайнарщини на Кънчо, Райчев, Мира-еди-коя си и т.н. които ни се пробутват!! Прочее, който иска да чете за проверка на статистически хипотези, закон на Стюдент, и прочее и прочее да чете. Но да се върнем към татистиката - а друга една поговорка гласи, че когато статистиката говори - и боговете мълчат, и богинята - Математика:). Та изложените цифри ако интерпретираме като едно репрезентативно проучване - говорят КАТЕГОРИЧНО (почти) че студентите от иженарицаемия вертеп желаят среща с въпросния боклук. Сега, да отворя една скоба - какви са им мотивите, дали са мислили че ще има безплатна водка, дали са мислили че ще има гьобеци, клизми с бира или кастинг за някое селско шоу - не знам. Но - останалото е факт!

И– НАЙ ВАЖНОТО!! Цялата тази дандания доказва следното - че в България всичко е пародия - дори референдумите, дори референдум за референдумите и единственото което има значение - за т.нар. студенти - е това което може да се пипне - в най общия случай - трипер :))))

19.01 2016 в 21:22

Я да видиме тука:

"...По примера на предшественика си, и новият ... посланик е посетил студентите, окупирали Софийския университет "Св. Климент Охридски" за да научи за проблемите им. Той заяви, че ще продължи да се среща с протестиращите студенти..."

"Окупирали" СУ?! "Протестиращите студенти"? "С политически искания"?! Значи студентите-педалчета и гей-посранниците можело да развиват ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ в СУ, а един шоумен - не?! Защо така бе? Това ли са РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ? Къде отидоха РАЗЛИЧНИТЕ ГЛЕДНИ ТОЧКИ, къде отиде правото на СВОБОДНА АКАДЕМИЧНА ДИСКУСИЯ? Няма ги. Омерзен съм.

19.01 2016 в 19:53

Хахаха, ОБАЧЕ ако гей-активистите в СУ поставят политически искания и окупират сградата с политически мотиви или имат срещи със западняшки посранници - тогава как не се сещат, че "...правилникът на СУ..." бил забранявал "политическата дейност..."?!

Ма уж сега пък се били сетили. Ах, какво съвпадение. Типичните ЕВРОГЕЙСКО-ПЕДЕРОАТЛАНТИЧЕСКИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ.

Омерзен съм.

19.01 2016 в 16:55

Мда-а-аааммммм... студенти могат да оправят България, само и единствено, ако на среща с тях ходи американският посланик, а понички и кафе им носят сула, пула, минетка средния пръст и онзи дърводелец как му беше името там някакъв ...зар, дето се пишеше "комендат" на 2-те шатри в ляво от паметника срещу НС.
Само тогава студентите имат шанс за успех!
И по важното, може и да учат в "спортното" и да влизат за пръв път в Алма Матер, може и да се бият в чалготеките и да шмъркат в тоалетните на Зимния дворец, НО СА ПРАВИЛНИТЕ СТУДЕНТИ!
Каква гнус.
И с какво точно сте по-добри от Слави?

19.01 2016 в 16:37

За съжаление нищо добро не очаква България... с такива задръстени студенти. Тръгнали да оправят България, палячовци с идол-чалгар.

19.01 2016 в 16:33

Абе не са имали достатъчно парцуца за да предложат на студентите. А по-вероятно е самите студенти да са разбрали, че Тоя не е завършил Журналистика, няма нищо общо с Журналистиката и предлага предимно Чалга и затова само 3% са разбрали , че имат нещо общо със Слави.

19.01 2016 в 16:25

.....ДА са отговорили 373 (67%) от гласувалите студенти, а с „Не“ – 186 (33%) от тях.
Това показва, че резултатът е в полза на организирането на такава среща...
Няма ли статистици в този университет, който да подскаже на недоучилите студенти, че това е фалшив реултат, защо извадката не е представителна и не позволява да се правятизводи.