Протестиращите за винетките: Плащаме, а не получаваме нищо (снимки и видео)

Александър Новков 28 ноември 2015 в 16:09 7501 14

Снимка Сергей Антонов

Днес по обяд протестиращи излязоха пред Народното събрание в столицата, за да се обяват твърдо против увеличението на винетките такси.

Събралите се няколкостотин човека подписаха декларация, която ще внесат в Министерски съвет, отправена към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

В нея те се противопоставят на увеличението на цените и заявяват, че не е реално за нашия стандарт на живот, да бъдат увеличени толкова цените. Те дадоха за пример Румъния, където стойността на винетния стикер е 55 лева, а в Швейцария е 36 евро при средна заплата 3 000.

Протестиращите попитаха нормално ли е доходите на повечето българи да бъдат замразени вече 4 години, а управляващите да вдигат годишната винетка за леки автомобили с 45%.

Според тях това е „акт на социално-икономически геноцид към българския гражданин“. Те са категорични, че не е нормално в ситуация на икономическа криза да се вдига с 53% цената на годишната винетка за автобусите и се страхуват, че това ще постави бизнеса на колене и ще принуди превозвачите да вдигнат цените на своите услуги, което отново ще рефлектира върху обикновения гражданин.

"Вдигането на цените е необосновано и лишено от разум и смисъл, то ще понижи още повече стандарта на живот на българина или ще го превърне в затворник на населеното място, в което живее или в престъпник нарушаващ закона“.

Събралите се днес не вярват, че повишението ще реши проблемите с родната пътна мрежа, а ще доведе до вълна от гражданско недоволство, призовавайки управляващите да си свършат работата, за която са избрани, а именно да защитят интересите на обикновените граждани, като не позволяват подобни предложения да виждат бял ден.

Протестиращите се обърнаха към правителството, заявявайки, че все още вярват, че то може да взема правилни решения в полза на народа и настойчиво настояха да се вземе незабавно решение, което да отмени вдигането на винетните стикери и да бъдат върнати старите им цени.

Пред OFFNews протестиращият Андрей Мошев От Плевен разказа, че е дошъл днес да подкрепи хората от София, излезли да изразят недоволството си от вдигането на цените на винетките. Той обясни, че в града му в момента се прави паралелен протест. Според него не е нормално да плащаш за нещо, което не получаваш и че пътищата в страната се намират в недопустимо състояние и иска да знае какво се е случило с парите, които плаща обществото в продължение на толкова години за винетките.

„На лице няма пътища, най-общо казано това е“.

Попитан каква е реалната цена на винетките според него, той сподели, че впредвид състоянието на пътищата в страната, тя би трябвало да бъде дори по-ниска от тази, която се плащаше до сега. За пример той даде пътищата от 2-ри и 3-ти клас, които се намират в окаяно състояние.

Той е на мнение, че от увеличението на цената ще пострадат най-вече превозваческите фирми, защото техните такси ще се вдигнат и ще се получи поредното неравноправие в държавата.

Протестиращи, дошли от Елин Пелин, ни споделиха съмненията си, че с увеличаването на винетните такси ще има подобрение в пътната обстановка в страната. Те настояват, че дори в момента цените са неправомерно високи и смятат, че дори трябва да бъдат премахнати изцяло.

Кирил Димитров, един от организаторите на протеста изрази надеждата си, че събралите се тук ще бъдат чути и сподели, че се надява да се съберат около 400 човека. Той заяви, че като потребител не би плащал винетна такса, защото в момента тя е оправдана единственото по основните пътни артерии в страната. Според него е несериозно да се иска винетка за пътища, които дори не са асфалтирани. Той заяви готовността си за следващи протести, ако не бъдат чути днес събралите се хора. Според него повишението на цените на винетките е неоправдано и хората се намират в ситуация, в която справедливостта е поставена на ниско ниво.

Сред протестиращите беше дошъл и Дядо Коледа, за да изрази недоволството си от подаръка на министър Павлова за шофьорите. Според него новите цени не изглеждат реални на фона на условията по пътищата. Той каза, че няма нищо против да плаща по-високата цена навинетката, но само ако се предоставят адекватни условия, за да са сигурни шофьорите в своята безопастност на пътя и да не си чупят колите. "Трябва хората да са сигурни, че ще бъде направено нещо хубаво с тези допълнителни средства", допълва той.

Протестиращите заплашиха, че ако не бъдат удовлетворени исканията им ще продължат с протестите и ще блокират възлови пътни артерии в цялата столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!