От 15 декември пускат новите винетки

Симона Костадинова 02 декември 2014 в 11:38 3052 1

Снимка OFFNews

Разпространението на новите винетни стикери ще започне от 15 декември, като до началото на коледните празници в оторизираните пунктове ще има общо около 2,8 млн. винетки от различните категории.

Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова на пресконференция.

И тази година няма да има промяна в стойността на винетките. За леки автомобили годишната остава 67 лева, месечната – 25 лева, а седмичната – 10 лева. 

"Съобразяваме се с икономическото състояние на страната. Следваме политиката си да не увеличаваме цените там където това е възможно", обясни Павлова.

До  края на годината ще върви паралелна продажба на винетки за 2014 г. и за 2015 г. Така ако някой шофьор си купи месечна винетка от тези за 2014 г., тя влиза в сила от деня на купуване и продължава да е валидна един каледнатрен месец. Същото важи и за седмичната.

Годишните винетни стикери за 2014 г. са валидни до 31 януари 2015 г.

"Тази година приходите са близо 220 млн. лв. Отбелязваме ръст при приходите от винетки от 6%. Това е добра тенденция”, каза министърът на регионалното развитие.

Министър Павлова подчерта, че приходите от винетки са единственият първоизточник на бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”, чрез който държавата инвестира за ремонт и поддръжка на републиканските пътища.

Тя обясни, че по закон парите от винетки могат да бъдат използвани само за Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), а правителството на Орешарски си е позволило да наруши това. Всяка година приходите са около 220 млн. лв, а тази година от постъпилите приходи от винетки на АПИ са били предоставени едва 169 млн. лева.

Павлова обаче подчерта, че това нарушение е поправено и за 2015 е планирано всички приходи от винетки ще отидат при АПИ.

Новите винетки, снимка: OFFNews

Винетките за 2015 г. ще са графично променени. Цветовете и защити на новите винетки са различни от миналогодишните. В новите стикери са вградени две холограми. Едната е с първо ниво на защита и представлява изпъкнала цифра 5. Втората холограма е деметализирана и е не е еднаква за различните видове винетки.

Министър Павлова подчерта, че има тенденцията за нарастване на социално слабите и инвалидите, които ползват безплатни винетки.

"През 2014 са раздадени безплатни винетки за 12 милиона лева, което означава, че 176 000 автомобила се движат с безплатни винетки. За сравнение през 2010 г. колите, които са се движели с безплатни винетки са били 120 000", каза министърът.

Според Павлова не е задължително да има злоупотреба, но цифрата е прекалено голяма. Поради тази причина ще се направи преглед на издадените ТЕЛК-ове.

Новите винетки, снимка: OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови