Поредният Марш за правосъдие излиза срещу "прокурорската република"

OFFNews 28 септември 2017 в 11:05 4010 0

Поредният Марш за правосъдие излиза срещу

Снимка OFFNews, архив

Поредният Марш за правосъдие ще се проведе в София на 5 октомври. Началният час на събитието е 18.00 часа пред сградата на Съдебната палата.

В обръщение до гражданите, организаторите от инициативата "Правосъдие за всеки" обявиха, че маршът е насочен срещу "прокурорската република". В последните месеци държавата е претърпяла крах, а усещането за справедливост и върховенство на правото са изчезнали напълно, се посочва в призива за присъединяване към марша.

В текста се казва още:

Трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, положиха системни и координирани усилия да подчинят правото на политиката, съда на прокуратурата, а всички нас на олигархията, която се е настанила трайно в държавните институции. На спринт, на тъмно и в условията на тежък външен натиск Народното събрание промени Наказателно процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт и Закона за опазване на околната среда в една категорична посока – абсолютна прокурорска власт, занижен съдебен контрол, отнемане независимостта на съда и ограничаване правото на защита.

Организаторите поясняват също, че с връщането на фигурата на "вечния обвиняем" по “прокурорска целесъобразност” се дава възможност "всеки непокорен съдия, дръзнал да не се съобрази с прокурорската воля" да бъде отстранен от поста си, докато трае разследването. Посочва се също, че на Специализирания наказателен съд се дават извънредни правомощия, което го превръща в извънреден съд.

Адвокатската защита в наказателното производство е силно ограничена с последните промени в НПК и по този начин "всесилната и безотчетна прокуратура" се е превърнала в пълен “господар на процеса”. Пълен прокурорски контрол е упражнен и при избора на членовете на новия състав на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота.

Министерството на правосъдието и председателят на правната комисия в НС пък ампутираха напълно декларираната на книга воля и препоръката на ЕК за създаване на силен антикорупционен орган с разследващи функции, в чиито състав да влизат и независими прокурори, като искат да оставят отново пълната власт и контрол на главния прокурор в корупционните разследвания, се посочва още в призива.

Вече можем твърдо да кажем, че живеем в прокурорска република с квази парламентарно управление. Това няма нищо общо нито с правото, нито с демокрацията, нито със свободата. Но има много общо с олигархията, която напълно е превзела страната ни и през последните години извърши тежки и огромни грабежи на банки, държавна хазна, обществени поръчки и европейски пари. Тези хора крадат от всеки един от нас, ежедневно и по много, но искат да представят това като “Европейско развитие” и нормална пазарна икономика. За това им трябва подчинена Съдебна власт, защото само тя може да разкрие тези грабежи, да установи виновните за тях и да ги предаде на съд, а само независим и силен съд може да ги осъди и да спре грабежа, като върне и част от парите. Но това те не желаят да допускат и затова всяка нова схема рано или късно води до “ефекта КТБ” – Кражба, Търговия, Богатство. И може би затова е нужно да се получава инструктаж от Руския Генерален прокурор, Юрий Чайка, чието семейство е символ на гореописаното, и да пращаме на “обучение” наши прокурори в Москва, понеже тези схеми на корупция и институционален грабеж там работят отдавна и безотказно. Канят се да ни отнемат и единствената съдебна защита от произвола на Властта с явно дирижирания и предизвестен избор на Председател на Върховния Административен съд.

Посочва се също, че в лицето на икономическия министър правителството се занимава с национализация на частна собственост, като по този начин се осъществява фактически грабеж на имуществото на частни предприятия от толкова важна сфера като военната промишленост.

Случаят с “държавната сопа”, размахана над “Дунарит” и “ЕМКО” и недопустимата прокурорска намеса там е най - яркото доказателство, че олигархията е осъществила “триединство на властите” и може във всеки един момент да задвижи всеки държавен орган в защита на определен частен интерес, като за целта дори да съсипе един печеливш отрасъл от промишлеността! НИЕ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ЖИВЕЕМ В ТАКАВА ДЪРЖАВА, НИТО ДА ЗАВЕЩАВАМЕ ТАЗИ ТРАГЕДИЯ И БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ НА ДЕЦАТА СИ!

Организаторите на протеста цитират председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който заяви, че държавата е оставена на олигархията.

В заключение се посочва:

Въпросът е дали днес сме в състояние като общество да попречим да се случва повече гаврата с правото, потъпкването на интересите ни и унижението на достойнството ни? Дали можем да спасим държавата и защитим децата си от “прегръдката на мафията”? Дали искаме да останем част от обединена Европа или сме съгласни да ни строят под знамето на корупцията, развяно от слугите на Олигархията? Направихме първата крачка към отстояването на истината и справедливостта с маршовете за правосъдие през май и юни - чуха ни, но явно не ни разбраха. Днес е моментът да направим следващата – с много по - голяма решителност и с по - силен глас, така че да ги принудим да ни чуят и да се съобразят с волята на суверена, а не на мафията!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови