"Ако българската олигархия си има държава..."

OFFNews 11 декември 2015 в 14:45 18078 27

Снимка БГНЕС, архив

„В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено."

С тези думи - цитат на президента Рузвелт - започна приветственото си слово председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по време на отбелязването на 135-годишнината от учредяването на съда. 

В присъствието на президента Росен Плевнелиев, министъра в оставка Христо Иванов и магистрати, Панов изнесе критична реч по отношение на съдебната реформа. Гласуваните в четвъртък промени в Конституцията доведоха до оставката на правосъдния министър. Сред гостите беше и лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

Панов заяви, че ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни са били поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено.

"Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха, не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено", каза Панов. 

Той разкритикува политическия елит за това, че „спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа”.

Панов подчерта, че ВСС е органът, който извършва селекцията на магистрати, които влизат в съдебната система, контролира техните действия. Затова логично идвал и въпросът кой избирал ВСС и как. Как и какви хора се избират във върховния орган на съдебната власт е най-важната стъпка, за да започне промяната в цялата система, категоричен е шефът на ВКС.

"Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който ще извършва преврат", каза Панов и допълни, че ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат.

"Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията ѝ не се огласяват, а се държат в тайна, грешките ѝ не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците ѝ се преследват докрай, а тайните ѝ – те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото", каза още Панов.

Той се обърна към колегите си, заявявайки, че е убеден, че с обща помощ българският съдия може да се превърне в онова, което е негово призвание – да бъде свободен и независим.

Панов приключи речта си с притча. 

"Кралят осъдил един човек, за което деяние му се полагала смъртна присъда. Той обаче му предложил да избира своята съдба – или да бъде обесен или да попадне зад голяма, страшна, стоманена порта. Престъпникът помислил и избрал бесилото. Когато на шията му сложили примката, той казал: "Стана ми любопитно – какво има зад онази тъмна, черна порта?". Кралят се разсмял: "Ето, разбираш ли, получава се нещо забавно. Аз на всички предлагам избор и всички избират бесилото". "А зад портата какво има, аз така или иначе няма на кого да кажа", добавил престъпникът, посочвайки примката на врата си. След като замълчал, кралят отговорил: "Там е свободата. Но хората така се боят от неизвестността, че пред нея предпочитат въжето".

В четвъртък стана ясно, че Инспектората на ВСС ще проверява Панов заради съмнения за заговор срещу членове на съвета. Причината са четири дела от частен характер за обида, които са заведени по тъжба на Румяна Ченалова срещу двама членове на Съвета – Галя Георгиева и Димитър Узунов. Кадровиците не били уведомени за делата, което предизвика безпокойството им, че става въпрос за саботиране на дисциплинарните дела, които от своя страна ВСС образува срещу Ченалова. Сред организаторите на саботажа беше посочен и заместник-министърът на правосъдието в оставка Петко Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!