"Клет" за писмото на Янка Такева: Никога не сме обвързвали избора на учебници с подкрепата си за синдикалния вестник

Александра Маркарян 10 февруари 2020 в 11:55 5858 0

Янка Такева

Снимка OFFNews

Янка Такева

Издателство "Клет България" излезе с позиция относно "препоръката" на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева към учителите да изберат учебниците му, защото то подпомагало синдикалния вестник "Учителско дело".

"Клет България" благодари за доверието и високата оценка на г-жа Такева за професионализма, с който работи екипът на компанията. Заявяваме категорично, че никога не сме обвързвали процеса по избор на учебници с подкрепата на издателството за в. „Учителско дело”, и призоваваме всички издатели да оказват подобно съдействие - се казва в позицията на Колев. - Издателство „Клет България“ винаги се е конкурирало на пазара при стриктно спазване на законите чрез доказани международни маркетингови практики, а екипът на компанията никога не е използвал нерегламентирани похвати или подобен тип кампании, каквито се водят срещу нас днес, за да се печели предимство", се казва в позицията на управителя на "Клет" - правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000" - Владимир Колев.

Тя бе разпространена днес, след като миналата седмица стана публично писмо от 10 януари на председателя на СБУ, в който членуват около 80% от учителите.

Именно учителите имат ключова роля при избора на учебниците, по които ще се преподава. Тези до 7-и клас включително пък са с осигурен бюджет - те са безплатни за учениците, тъй като държавата покрива разходите.

"Клет България“ е предпочитан издател на учебници и учебни комплекти, защото се развива непрекъснато и това би следвало да стимулира нашите конкуренти да правят същото, а не да търсят изкуствени предимства чрез разпространяване на неверни твърдения и намеци за недобросъвестни практики.

Учителите са свободни професионалисти, творци и отговорни хора, които днес, в 21 век, непрекъснато обменят информация и опит в социалните медии. Убедени сме, че те могат обективно да преценяват, да избират професионално и независимо най-стойностното и качествено съдържание, което отговаря на нуждите на техните ученици", пише още Колев.

Писмото на Янка Такева предизвика гневна реакция от издателство "Просвета", което изпрати писма до министъра на образованието Красимир Вълчев, посланика на Германия Н. Пр. Кристоф Айххорн с копие до Германо-българската индустриално-търговска камара и президента на КНСБ Пламен Димитров.

"Настояваме в най-кратък срок категорично да осъдите изпратеното от г-жа Янка Такева писмо, като разпространите Вашата реакция до всички регионални управления на образованието и директори на детски градини и училища, а чрез тях – и до всички учители. Защото те са тези, които трябва свободно и без такъв „синдикален“ натиск да изберат познавателните книжки и учебниците. Само една ясна, категорична и конкретна позиция на МОН за недопустимостта на тази намеса ще осигури условия за свободен избор. Ваш професионален дълг е да браните системата от всяко противоправно влияние. В противен случай ще имаме основание да считаме, че МОН подкрепя подобни опити за потъпкване на закона и за недостойно и унизително третиране на директорите и учителите", пише Йоана Томова, председател на Съвета на директорите на издателство "Просвета" до министър Вълчев на 3 февруари.

На 7 февруари Томова изпраща второ писмо до министъра, в което го призовава да не допуска участието на представители на МОН и на регионалните управления на образованието в предстоящите кампании за избор на познавателни книжки и учебници за учебната 2020/2021 г., организирани от СБУ или Янка Такева.

Същия ден OFFNews се обърна с въпроси към МОН по повод писмата. До момента оттам не са разпространили позиция по тях.

На 6 февруари "Просвета" запознават с казуса и германския посланик.

„Обръщаме се към Вас по един изключително неприятен повод, хвърлящ сериозно петно върху образа на германските инвеститори в България. От седмица у нас тече публичен скандал, в който е замесен българският клон на голямото германско издателство „Клет“,  пише Томова до Н. Пр. Айххорн и подчертава, че писмото от Такева представлява "грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищното образование, в който категорично е определено, че свободният избор на учебници е право и задължение на учителя".

"Уважаеми г-н посланик,

На германския бизнес в България се гледа като на образец за спазване на законността и пример за нетърпимост към всякакви непозволени практики. Ето защо настояваме да направите всичко във Вашите правомощия, за да осъдите публично практиката на издателство „Клет“ и да предотвратите бъдещи подобни действия.

В противен случай има голяма опасност българската общественост да остане с убеждението, че незаконосъобразните практики на германски фирми в чужбина не просто са толерирани от официалните власти, а са едва ли не част от политиката за насърчаване на германския износ за страните от Централна и Източна Европа" - завършва писмото.

До момента от германска страна не са оповестили отговор на писмото.

До президента на КНСБ Пламен Димитров Томова пише, че в писмото на Такева "прозират и опит за злоупотреба с влияние, и съмнителни обвързаности на председателя на СБУ с частно дружество". "То дискредитира и самия синдикализъм – като синдикална професионална организация СБУ би следвало да защитава интересите на учителите и да ги предпазва от всякакви опити за натиск и влияние. В случая сме свидетели на грубо погазване на точно тези основни принципи. С това г-жа Такева нанася сериозен удар върху авторитета на КНСБ" - допълва Томова.

"Г-н Димитров, обръщам се към Вас като президент на КНСБ с молба да осъдите остро направеното писмо и да заявите публично пред медиите позицията на Вашата конфедерация. Само така тя ще достигне до учителите и директорите в цялата страна. В противен случай процедурата за избор на познавателни книжки и учебници за предстоящата учебна 2020/2021 г. би могла да бъде опорочена. Вашата категорична реакция е важна и за съхраняване на доброто име на Конфедерацията" - допълва тя.

От своя страна КНСБ публикува позиция, в която се казва, че СБУ са се опитали да изразят мнение за учебници и помагала, които според тях покриват добрите професионални стандарти.

"Това намерение обаче стана повод за публичен скандал, който в основата си е в резултат или на неточен изказ от едната страна или на недобронамерено тълкуване от другата. Намираме за преувеличени внушенията за наличие на други причини за това поведение освен синдикалните и професионалните такива - заявява Пламен Димитров. - СБУ нито има позицията, нито ресурсите, за да се опитва да нарушава конкуренцията сред издателствата или да подменя принципите на свободния пазар.

Коментари за начина, по който се изгражда, функционира и управлява един независим български синдикат намираме за неприемливи, извън повода, и целящи да компроментират цялото синдикално движение в България, значима част, от което е и СБУ.

Писмото на СБУ представлява по същество препоръка, има насочващ характер, не ангажира никого и по никакъв начин не отнема свободното право за избор на всеки учител за конкретния учебник, на който да се спре. То не отнема предоставеното от чл. 164, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование правомощие на учителите сами да определят учебниците, по които да преподават.

Не подлагаме на съмнение качествата и професионалните предимства на нито едно издателство на учебна литература. В конкретния случай като авторитетна и опитна структура, партньор на всички учебни заведения, СБУ е преценил да отправи препоръка. Предвид факта, че синдикатът е независим от политически партии, от държавни органи и структури, от нея не произтича погазване на свободния избор, а единствено запознаване с мнението на СБУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови