Редно ли е ученици да рекламират издателство на учебници (видео)

Александра Маркарян 14 февруари 2020 в 11:05 4900 0

Редно ли е ученици да рекламират издателство на учебници? Този въпрос поражда видеоклип, публикуван от 119-о училище в София на 13 февруари на сайта му, и озаглавен "Какво е просвета?".

Някои от децата говорят за знанието, други разпознават "едно прекрасно издателство", трети "Вашето (на човека, който задава въпросите) издателство. Дали родителите знаят за включването на децата им в записа не става ясно. Кой разговаря с децата - също. В края на клипа на екрана се появява следния текст, който мъж чете: "Издателска група "Просвета" благодари на учениците, учителите и на директора на 119 СУ "Михаил Арнаудов", гр. София за оказаното съдействие".

А ето част от отговорите на децата на въпроса "Какво е просвета?":

"Просвета" е издателство от 1945-а, казва първото отговорило момче.

Просвета е нещо, което ни учи на различни неща - отвръща момиче.

Просвета е знание, просвета е бъдеще.

Просвета е нещо, което те научава на много различни неща. Например по български - как да говориш правилно, по математика - как да смяташ, по английски - ако отидеш в Англия, да можеш да ги разбираш.

Издателство, което са ни учебниците.

Просвета издателство на учебници и книги, което помага на всички деца и учители също така.

Просвета, това е едно издателство, което учи децата на много знания, едно прекрасно издателство!

Просвета е знание и любов към книгите и учебниците.

Нещо, без което човекът не може да продължава напред с нови изобретения и (не може) да се развива.

Просвета е да имаш просветление в ума и да знаеш много.

Символът на щастие, на топлота, на светлина и на всичко най-хубаво.

Просвета е издателство, което създава учебници и учебни тетрадки.

Знание. Нещо от слънцето да свети към теб.

Като голяма звезда, която е огнена.

Просвета е Вашето издателство.

Нашите учебници, за да имаме нови знания.

... по български, ... изобразително изкуство, ... математика, ... компютърно моделиране, ... човек и общество, ... човек и природа и английски

"Просвета" е най-хубавото издателство за учебници, от които ние учим.

Нещо магическо.

Ключът към добрия свят.

Обърнахме се към директора на училището и бивш зам.-министър на образованието Диян Стаматов с въпроса редно ли е деца да рекламират издателство, особено в контекста на скандала, провокиран от писмото от председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, в което тя лобира учителите да избират изданията на издателство "Клет" (правоприемник на "Анубист" и "Булвест") заради подкрепа, която от "Клет" оказвали на синдикалния вестник "Учителско дело". След това писмо най-острата реакция дойде именно от конкурента "Просвета". Издателството изпрати две писма до министъра на образованието, писмо до германския посланик с копие до Германо-българската търговско-промишлена камара, до президента на КНСБ. В тях то критикува именно лобизма и хвърлянето на съмнение върху честността на избора, който учителите правят, когато решават по кои учебници да преподават.

"Преди пет години тези деца са отговорили на същия въпрос - какво означава думичката "просвета". Сега отново им задават същия въпрос и от отговорите се вижда промяната в техните възгледи, те не са на същото детско ниво - отговори Стаматов пред OFFNews и уточни, че от издателството заснели клипа преди месец и той бил във връзка със 75-годишния им юбилей, който ще бъде отпразнуван в понеделник и който директорът щял да уважи така, както щял да уважи и празнуването на 30-ата годишнина на КНСБ по същото време в съседна зала на НДК. Ако от "Анубис" и "Булвест" го поканели, също щял да отиде на тяхно тържество.

По отношение на избора на учебници, който учителите правят и в отговор на въпроса ни не внушава ли подобен клип, че "Просвета" е предпочитаното издателство и е добре педагозите да се съобразят с това, директорът увери, че "по-голям плурализъм, отколкото при мен, едва ли има", а също, че "не давам толеранс на никого". Заяви още, че предишния ден учителите в 119-о училище избирали учебници и избрали други издателства, по чиито издания за преподават български език и литература.

Попитахме дали от издателствата правят подаръци на ръководството и на учителите, когато представят проектите си за учебници, както и какво мисли за подобни практики.

"Това не е нормална практика - отвърна Стаматов. - Когато се избере комплект от едно издателство по един предмет, то има ангажимента да достави допълнителни помагала, свързани с онагледяване на учебния предмет, например карти. Но за самата работа на учителите нямат формата на подаръци.

По Коледа издателства подаряват календари и малки бележници."

Попитахме още дали лично при него са идвали представляващи издателства с големи и скъпи подаръци, например лаптоп.

"Лицето, което си позволи да го направи, затваря вратата за себе си от момента, в който го направи" - увери в отговор Стаматов.

Поинтересувахме се и дали е чувал за подобни неща в други училища, а Стаматов отвърна, че е чувал подобни неща от медии, но дали е така не знаел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews