Намерихме вратите разбити, покъщнината - наопаки: рушат дома на брата и сестрата, алармирали за имотна измама

Александра Маркарян 15 май 2019 в 15:05 45482 4

Снимка Александра Маркарян

В ход е разрушаването на къщата на брата и сестрата Кръстьo и Антоанета Попови, които сигнализираха в отворено писмо до парламента и президента с копие до OFFNews, че имотна мафия е откраднала дома им в столичния ж.к. "Лозенец".

"Тази сутрин съседи ни се обадиха и казаха: "Има много хора във вашия двор". Когато дойдохме, заварихме трите врати разбити и вътре - така", показва Антоанета помещенията на репортер на OFFNews. Вътре, сред разхвърляни вещи, дрехи и най-много книги, стоят Антоанета и Кръстьо и се колебаят какво да вземат и какво да оставят на багерите. "Гоблените ни, единствените ценни вещи в къщата, липсваха", добавя тя.

Щом виждат какво се случва, двамата звънят на полиция и в редакцията ни. Резултатът от полицейското посещение е, че им разпореждат да си съберат багажа до вечерта. При пристигането на екипа ни на място виждаме само заминаващите си полицейски автомобили.

Двамата изгубили двуетажната си тухлена къща с двор на ул. "Кръстьо Сарафов" №28, на 5-6 минути от хотел "Хемус", след няколкогодишна съдебна битка. Водили са я, за да запазят имота си, за който твърдят, че никога не са продавали.

Преди години ги посетили мъж и жена, които се представили за служители на общината. Обяснили, че извършват актуализация на имотите и поискали съсобствениците да се подпишат върху скици, за да удостоверят, че данните отговарят на истината. Подписите им - според частна експертиза те сканирани чрез таблет, скрит в папките под подписаната хартия - се оказали върху предварителен договор за продажба. "Купувачите" твърдели, че са платили 180 000 лева, предадени в "жълт плик", по думите на Антоанета, на верига хипермаркети.

Оспорили в съда, загубили на първа, спечелили на втора инстанция, но загубили на третата и окончателна, пред Върховния касационен съд.

На въпроса ни какво е заключението на експертизата Кръстьо Попов отговаря, че тя "не може да се произнесе, че има данни за кражба на подписи", но че частна експертиза разкрива не само, че има кражба, а и как е извършена тя - с таблет, скрит под листата в папката, поднесена им за подписи.

Двамата са предприели нов ход - завели са дело с искане за обявяване на предварителния договор за недействителен. Според тях той е фалшив. Заседание по него е насрочено за октомври. Дотогава обаче наследствената им къща вероятно ще е само помен, а на нейно място ще се извисява жилищна кооперация. Поне такива са намеренията на новата собственичка, на която имотът е препродаден - Габриела Герасимова. Младата дама, на която някой може да не даде и 25 г., стои отвън и наблюдава, докато повиканата бригада премахва металните ограждения около къщата и реже клони и храсти, за да може, след като брата и сестрата изнесат покъщнината си, да започне да събаря.

Пред OFFNews Герасимова казва, че иска къщата да бъде съборена до вечерта. Дамата, която отказва да бъде снимана, твърди, че не се притеснява от новото дело - имала влязло в сила съдебно решение от 2018 г. Отказва да каже за колко пари е купила имота - това било лична информация. Уточнява, че го е купила през март 2019 г. от физическо лице и че планира на мястото на къщата планира да вдигне жилищна сграда, но още не била решила на колко етажа.

"Чакаме да се изнесат", казва Габриела Герасимова пред репортера на OFFNews, докато тя и мъж наблюдават работниците. Минава 11 ч. "Голям жест е, че пускам хора в моя имот да вземат каквото решат" - допълва тя.

Питаме защо Кръстьo и Антоанета Попови не са били известени, че започва събаряне, за да могат да приберат вещите си. "Това е моят дом. Това е все едно да си купите кола и да искате разрешение от някого да влезете в нея", отговаря Герасимова.

"Това се казва гражданска смърт" - констатира Антоанета, докато събира вещите си. До преди време тя е поддържала блог не за какво да е, а именно за имотни измами. По професия е филолог, преподавала полски език в Софийския университет, един от изтъкнатите ни преводачи от полски е.

Брат ѝ доскоро е работил в Министерството на околната среда и водите, в Националната служба за защита на природата.

Двамата са решени да продължат да се борят. И междувременно са наели стаичка наблизо, за да имат покрив над главите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9015

4

Vasil Kunchev

13.06 2019 в 08:11

Комита, има, има, но сме далече. Засега можем само безсилно да се пенявим пред мониторите. :(

12031

3

Holocene

17.05 2019 в 11:31

Ако нещата са наистина така, какато са представени, изглежда пари са получени, но не от "продавачите".

11024

2

Комита

16.05 2019 в 16:31

Освен мен, има ли други желаещи да осуетим събарянето на къщата и последващия строеж?

11866

1

кумчо вълчо

15.05 2019 в 17:05

Бахти изродите! И после ми говорете, че има работеща правосъдна ситема. Ми то няма държава - има само територия населена предимно от боклуци.