На път през зимата – как да подготвите автомобила си?

OFFNews 18 януари 2024 в 14:33 936 4

Yettel
Комфортът на пътуването с автомобил има и редица отговорности, важни за безопасността на пътя.

Комфортът на пътуването с автомобил има и редица отговорности, важни за безопасността на пътя.

В студените и мрачни зимни месеци проверката на основни елементи и компоненти по автомобила е повече от препоръчителна, защото, както казват опитните шофьори - приятното и безопасно пътуване е подготвеното и проверено пътуване. Затова, ако ви предстои дълъг път с кола, задължително обърнете внимание на описаните по-долу важни особености.


1. Проверка на гумите

Точното налягане в гумите е от особено значение, преди да потеглите на каквото и да е пътуване. Проверката можете да направите със собствен компресор или в бензиностанция, като необходимото налягане на гумите може да откриете на различни стикери (най-често на вратите) на автомобила, както и в ръководството. По отношение на гумите трябва да проверявате и тяхното външно състояние - размер на грайфера и видими следи от износване. Ако имате резервна гума, имайте предвид, че тя също подлежи на проверка, както и инструментите за нейното поставяне. За да не се окаже недостатъчно напомпана, точно когато ви потрябва.

2. Проверка на течностите

В двигателния отсек на автомобила с бърз поглед може да откриете и проверите най-основите течности - спирачна, охлаждаща, за чистачките и маслото. Всички те са от особено голямо значение за безопасното пътуване с автомобил, като тяхното често преглеждане е навик, който е добре да си създадете. Ако не сте сигурни или не знаете как да ги проверите, е препоръчително да потърсите услугите на сервиз.

3. Проверка на документите

Една бърза справка на необходимите документи преди шофиране никога е излишна. Документите за самоличност и управление на МПС, както и за технически преглед на автомобила, застраховка “Гражданска отговорност” и “Каско” (ако имате), е добре да бъдат прилежно подредени на удобно място. Не забравяйте да проверите датите на изтичане.

При извънградско пътуване трябва да разполагате и с винетка, която отговаря на параметрите на вашето превозно средство. Yettel предлага лесен и практичен начин за покупка на електронни винетки – както онлайн на yettel.bg, така и от обектите на оператора в цялата страна. Ако вече сте на път и сте пропуснали да я подновите, можете да се възползвате и от още по-удобната опция за осигуряване на е-винетка през мобилното приложение на оператора.

За допълнително улеснение на шофьорите, след закупуване на винетка от Yettel, телекомът изпраща потвърждение чрез SMS или имейл, в който клиентите могат да сверят данните си и да бъдат спокойни при следващото пътуване. Напомнящо съобщение се изпраща и преди изтичане на валидността, с изключение на уикенд винетките.

Цените на винетките остават без промяна спрямо миналата година. Годишната струва 87 лева, тримесечната е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а за един уикенд шофьорите плащат 9 лева. Повече информация за услугата по закупуване на е-винетки от Yettel и как това може да бъде извършено в три лесни стъпки, ще откриете тук.

4. Проверка на светлините и задължителните приспособления

Да бъде видим и да сигнализира за движенията си по пътя е основно правило и задължение на всеки шофьор. Изправните светлинни и сигнални компоненти по вашия автомобил гарантират както вашата безопасност, така и тази на всички участници в движението. Затова и не трябва да забравяте за тяхната проверка, преди да потеглите на път. Също така задължителните по закон приспособления в автомобила трябва да бъдат проверени за тяхното състояние и наличност - аптечка, пожарогасител (погледнете за наличие и срок на годност), светлоотразителна жилетка и триъгълник.

Бонус: Наред с всички тези проверки, не забравяйте да се заредите с търпение и добро настроение, защото те дават щастлив край на вашето пътуване.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

18.01 2024 в 15:48

И още нещо.
Много подобни думи, правилно или неправилно слети, си имат абсолютно правилни разделни форми. Според контекста (за втори път днес говоря аза контекст) може да има и "в къщи" и "вкъщи". И "напът" и "на път". И "на място" и "намясто".

2550

3

alfakentavur

18.01 2024 в 15:44

Тук "напът" е грешно.
Трябва да е "на път".
"Напът" се пише, когато си напът да вземеш някакво решение например.

870

2

Constanza

18.01 2024 в 15:31

Да, даже "намясто". Защо е необходимо постоянно да се променят правилата, недоумявам.

-1650

1

ob1

18.01 2024 в 15:11

А защо изведнъж всички започнаха да пишат "на път" слято? Някакво ново правило ли е изникнало?
 
X

Да помогнем на украинските деца!