МВР шефовете на България и Македония обсъдиха мерките за годишнината на Гоце Делчев

Иван Демерджиев взема и ще вземе мерки българите, които отидат на честването да не правят бели

OFFNews 30 януари 2023 в 17:41 1502 0

Снимка МВР

Иван Демерджиев и Оливер Спасовски в Скопие

„Проведохме ползотворна работна среща, обсъдихме всички въпроси по обезпечаване на сигурното и спокойно протичане на предстоящото отбелязване на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Получих уверението на колегата Спасовски, че от тяхна страна ще бъдат взети всички мерки. На свой ред го информирах, че вземам и ще взема необходимите мерки хората, които ще дойдат от България за честването, да не допускат правонарушения или провокации". Това подчерта вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след срещата си с Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония в Скопие.

Министър Демерджиев съобщи, че по време на разговорите двамата са коментирали и разследването на посегателството върху Християн Пендиков: „Постигнахме абсолютно съгласие, че подобен род престъпления, както и всякакви други правонарушения, не бива да бъдат допускани в държава, която е убедена и иска да прилага върховенството на правото".

Българският вътрешен министър е получил уверение от колегата си, че случаят ще бъде разследван изцяло и обективно. Целта е да се постигне превенция, за да не се допускат в бъдеще подобни случаи, които хвърлят сянка върху традиционно добрите отношения между двете държави. В този смисъл българският вътрешен министър информира, че е предал на Оливер Спасовски документи, свързани със заплахи, получени от Пендиков по време на престоя му в болница, като те ще бъдат проверени и разследвани, за да бъдат изправени отговорните пред закона.

„Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, а Република Северна Македония е кандидат и върви уверено по този път. Езикът на омразата не е пътят към Европа. В днешния разговор се убедихме взаимно с колегата Спасовски, че страните ни споделят европейските ценности. Те са нашият път и ние сме длъжни да обезпечим стабилност и сигурност не само в региона. Длъжни сме и можем да дадем стабилност и сигурност за цяла Европа, стабилизирайки отношенията си в нашия регион", заяви още Демерджиев.

По време на срещата двамата министри обсъдиха и редица въпроси, пряко свързани различните направления на полицейска дейност – противодействието на нелегалната миграция, борбата с организираната престъпност, добрата комуникация и взаимодействие между професионалните ръководства на двете министерства. „С тези набелязани мерки и действия традиционно добрите отношения между двете министерства ще се развият още повече", отбеляза министър Демерджиев.

„Нашата среща е доказателство за отличното взаимодействие между полицейските структури на България и РСМ. Потвърдихме ангажимента си за двустранно оперативно сътрудничество в посока на противодействие на всички аспекти на организираната престъпност", посочи министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. Той припомни, че постигнатото взаимодействие бе доказано на практика и при проведените миналата година съвместни учения в София и Охрид.

Министър Спасовски коментира, че веднага след нападението над Пендиков са предприети всички необходими действия и вече има задържан, на когото е взета мярка „задържане под стража". Министерството на вътрешните работи в Северна Македония се отнася с еднаква ангажираност към всички такива случаи и целта ни е виновните да получат съответните санкции за деянията си.

Министърът на вътрешните работи припомни, че работната среща се провежда няколко дни преди честването на рождението на Гоце Делчев, за което има вече индикации за повишено напрежение. Той заяви категорично, че по време на празника вътрешното министерство на РСМ няма да допусне нарушаване на обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови