МОН реже приема за икономисти в университетите

Александра Маркарян Последна промяна на 23 февруари 2016 в 14:27 9458 9

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието

Снимка БГНЕС, архив

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието

Министерството на образованието и науката ще намали бройките за прием в университетите за специалностите от някои професионални направления, сред които най-голямото ще е в "Икономика" и "Администрация и управление", и ще финансира приоритетно обучението в специалности, за които има недостиг на пазара на труда. Промените ще влязат в сила от предстоящата кандидатстудентска кампания за приема на първокурсници през академичната 2016/2017 година.

Това обяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева днес на пресконференция, дадена по повод окончателно приетите изменения в Закона за висшето образование от Народното събрание миналата седмица.

"От 2007 година се финансираха бройките за студенти според желанието на университета, според заявките на висшето училище. Достигнахме максималната либерализация. Висшето образование влезе в негативната демографска крива - тази година завършващите гимназия ще са с 4000 души по-малко. Това налага намаляване на бройките за кандидат-студенти и преструктуриране чрез промяна на финансирането", коментира главният секретар на МОН Красимир Вълчев.

Нови текстове от закона дават правото на държавата да определя приоритетни професионални направления и защитени специалности (например "Японска филология" и "Арабистика"), които да финансира допълнително. Двата двата списъка ще станат факт след обнародването на закона. Но отсега е ясно кои направления със сигурност ще са сред приоритетните и в кои приемът ще бъде намален. Те бяха обявени днес от зам.-министъра, отговарящ за висшето образование, проф. Николай Денков.

Сред приоритетните направления ще са тези от областта на висшето образование "Педагогически науки" ("Теория и управление на образованието", "Педагогика", "Педагогика на обучението по..."), от областта "Природни науки, математика и информатика" ("Физически науки", "Химически науки", "Биологически науки", "Науки за земята", "Математика", "Информатика и компютърни науки"), от областта "Технически науки" (всички инженерни специалности и архитектура), както и от областта "Аграрни науки и ветеринарна медицина" ("Растениевъдство", "Растителна защита", "Животновъдство", "Ветеринарна медицина", "Горско стопанство").

Механизмът за увеличение на държавната субсидия за тях вероятно ще включва увеличение на базовия норматив за годишна издръжка на студент в даденото направление.

Сега студентите в педагогическите специалности у нас са 7.8%, в аграрните - 3.1%, във всички инженерни и архитектура - 19.8%.

При редуцирането на бройките за прием, които университетите ще поискат в заявките си до МОН, от министерството ще се ръководят от четири основни критерия: учебната дейност, научна дейност, реализация на студентите и дали направлението е определено като приоритетно или не.

Със сигурност няма да има редуциране на бройките за прием на студенти по компютърни науки, комуникация и математика, подчерта главният секретар на МОН.

МОН планира и нови промени в Закона за висшето образование, които да поставят точка на спекулациите за мандатността на ректорите, обяви вицепремиерът Кунева. Съмнения, че преобразуването на университети в изследователски, каквито се създават с последните промени на Закона, може да се използва като вратичка от ректори без право на нов мандат да останат на постовете си предизвикаха остър дебат в НС при приемането на поправките. Затова МОН ще внесе нови изменения, с които категорично да стане ясно, че преобразуването не дава право на съответните ректори на нови два последователни мандата на поста.

Друга планирана от МОН промяна ще раздели финансово-стопанското управление на университетите от академичното, каза още вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2016 в 07:06

Йово, идея! Пускате обява за икономисти и журналисти, а куса за обучение започва с "закона на ома" и завършва с "така се изчуква шлак".
Сериозно, никъде не е лесно да си намери човек читави хора. Или са далече или нещо не им е в ред... Разбира се и бюджета е hr окендзан...

23.02 2016 в 21:08

"Почти не можем да си намерим кадърни млади инженери."
....
Вероятността да намерите зависи от това какви условия по договора предлагате.

23.02 2016 в 18:11

Това важи и за специалности от сорта на юристи, политолози, психолози, публина администрация и т.н.
Но има и друг въпрос, като цяло университетското образование у нас доста е западнало и дори инженерните и природните специалности, а и медицината са доста по-зле от преди 20 години. Тук причината е и доста ниското ниво на средното обрзование. У нас, всеки който изкласи може да учи вишу, ако иска. Факултетите са пълни със студенти влезли с 2.51 на матурата. Едно време в Биологическия се влизаше с 2 изпита и в специалност молекулярна биология отслужилите мъже влизаха с бал от около 28 от 30. Сега се чудят как да си запълнят бройката.
За жалост у нас университетското бразование е просто бачин да се прикрива младежката безработица. А трябва да се намалят бройките и за инженерните и природните специалности и да се вдигне издръжката. Повечето пари да се ползват за обновяване на материалната база и за намаляване на заетостта на преподавателите, така че да имат време за някаква научна дейност (ако има и пари).

23.02 2016 в 17:12

Нещо не виждам как това ще се отрази на 100-ците хиляди прависти, дето сега се чудят, какво да ядат и работят.....

23.02 2016 в 15:36

Йово, благодаря, но от това не ми става по-леко.
Това безобразие в образованието е по-лошо турското робство!

23.02 2016 в 15:14

Уятми Гояж, много си прав!

Работя в голяма инженерна компания у нас. Почти не можем да си намерим кадърни млади инженери. Или нямат езици, или се чудиш как въобще са изкласили техническия. Предпочитаме да взимаме българчета с чужд технически университет. Разликата е от земята до небето.
Остави инженерите. Пробвай да си намериш добър заварчик. Ами няма. Кадърните са в Германия и бачкат за добри пари, некадърните повече вредят.

В същото време, пусни обява, че наемаш психолози или юристи и ще се удавиш в молби.

23.02 2016 в 14:48

А приема на адвокати?
А приема на "МЕНИДЖЪРИ"?
А приема на политози?
А приема на бакалаври по европеистика?
А приема на всякакви специалисти по всякакви -истики?


Айде моля ти се!
Тая дебилна мърша стигна до там, да приема нови програми със стари учебници!
Ами нали учебниците се пишат на база установен хорариум, часове по дадена тема?!
Как ма мършо реформаторска, как ще се догодят старите учебници с новите хорариуми?!
Или отново ще се имитира дейност и ще се вдига пушилка!
Ами възмутително е дами и господа!

23.02 2016 в 14:45

Йово, що псуваш министрите в правителството?

23.02 2016 в 14:35

След дъжд, качулка.
Всеки глупак, който може да си напише името и има пари за такси, си изкара диплома от разни престижни "университети" в Ботевград, Свищов и прочие